Türkiye terör konusunda ABD’den daha iyi

Fehmi Koru, teröre karşı alınan güvenlikçi tedbirlerle birlikte,, siyasi mülahazalarla toplumun algı damarlarıyla oynanmadan, terörün yararlandığı zeminin ortadan kaldırılması için çaba sarf edilmesinin de önenme dikkat çekiyor.

Türkiye terör konusunda ABD’den daha iyi

Türkiye 1984 yılından beri PKK terörüne muhatap. Ayrılıkçı terör eylemlerinde hayatlarını kaybedenlerin sayısı bir hayli yüksek. Bütün illerde pek çok sokak o bölgeden verilen ‘şehitlerin’ adlarını taşıyor.

Bu sebeple “Terörsüz Türkiye” söylemi herkesi olumlu etkiliyor.

İlgililer sürekli tekrarladıkları için terörün şiddetinin son yıllarda bayağı azaldığını biliyoruz. Önceki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu teröristlerin ayakkabı numaralarının bilindiğini söylerdi. Halefi Ali Yerlikaya daha somut rakamlar veriyor.

Geride bıraktığımız 2024 yılının özetini Yerlikaya’nın açıklamasından aktarayım:

“Bombalı eylemler için hazırlanan:

2 Ton 100 kg kimyasal patlayıcı,

 

617 kg plastik patlayıcı,

97 kg TNT ile

194 adet mayın ve canlı bomba yeleği ele geçirildi.

Saldırı için hazırlanan :

99 bin 936 adet muhtelif çap ve ebatta mühimmat ile fişek,

13 bin 657 adet ağır silah mühimmatı, (bombaatar, havan ve uçaksavar mühimmatı)

2 bin 252 adet el bombası,

63 adet roketatar, havan, bombaatar, uçaksavar, lav silahı, güdümlü füze ele geçirildi.”

Etkileyici bir tablo bu.

Bakan, hedefi, “Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar, durmadan, duraksamadan kararlılıkla mücadele etmek” olarak belirlemiş görünüyor.

Her şeyden önce şunun bilinmesi şart: Ülkemiz teröre muhatap tek ülke değil. Pek çok başka ülkede de, değişik ideolojik etkilenmeler altındaki kişilerin eseri, hatta bazen herhangi bir motivasyon olmaksızın yapılmış terör eylemleriyle karşılaşılabiliyor.

ABD’de sözgelimi.

Önceki gün ABD iki terör eylemine muhatap oldu.

New Orleans’ta, yeni yıl şenlikleri sırasında, kalabalığın üzerine kamyonunu süren biri 15 kişinin ölümüne sebep oldu.

Eş-zamanlı olarak, Trump’ın adını taşıyan Las Vegas’taki bir otelin önünde, patlayıcılar yüklenmiş kiralık bir araç patlatıldı.

Her iki terör olayına adı karışan kişilerin vaktiyle ABD ordusu saflarında bulunduğu anlaşılıyor.

Asker kökenli teröristleri var ABD’nin…

2024 yılı içerisinde meydana gelmiş çok sayıda ideolojik motivasyonlu terör eylemi gerçekleşti ABD’de…

Listesini de vereyim:

6 Nisan: Coeur d’Alene, Idaho.

6 Ağustos: New York.

11 Temmuz: Orlando, Miami.

6 Eylül: New York.

7 Ekim: Oklahoma City.

18 Ekim: Preoria, Arizona.

26 Ekim: Şikago.

Listeye, çeşitli eyaletlerde genellikle yaşı küçük kişiler tarafından okullarda işlenmiş olanlar ile, seçime giden ülkede siyasi mülahazalarla sahneye konulmuş terör eylemlerini eklemedim.

Tam tablo, Türkiye ile mukayese edilmeyecek kadar yoğun teröre muhatap bir ülke olarak ABD’yi algılamamızı sağlayacaktır.

Bu gerçekten hareketle, teröre muhataplık bakımından kendisini güvende hissedebilecek tek bir ülke bulunabileceğini sanmıyorum.

Her ülke muhatap olduğu terörün mahiyetine göre bir mücadele yürütüyor.

En fazla başvurulan yöntem, mümkün olduğu kadar terörü ülkenin sınırları dışında karşılamak veya teröristin ülkeye gelmesine/girmesine engel olmak…

Türkiye de bir süredir buna uygun bir mücadele yürütüyor; zaten o sayede PKK’nın ülke içerisindeki eylemleri asgariye indirilebildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl Kongre’ye sunduğu bu alanda kaydedilen mesafeyi özetleme amaçlı son raporda, el-Kaide, IŞİD ve Hizbullah kaynaklı olduğuna inanılan terörü sınırları dışında engelleme amaçlı faaliyetlere, 2022 yılında 344.3 milyon dolar harcandığı görülüyor.

Kıtalararası bir diğer girişimde, 14 ülkedeki sivil toplum örgütleriyle ortak programlar uygulanarak terörün zemininin genişlemesinin önüne geçmeye çalışıyor ABD. [Türkiye bu listede yok.]

Tekrarlayayım: Ayrılıkçı terörle mücadelede bir süredir başarılı sonuçlar alınıyor; PKK Türkiye içerisinde canlar alıcı eylemler gerçekleştirmekte zorlanıyor.

Gerçek bu, ama bir gerçek daha var: ABD’den sunduğum bilgilerin de gösterdiği gibi, ne kadar tedbir alınırsa alınsın, terör her ülkede varlığını sürdürüyor.

“Terörsüz ABD” iddiası, orada harcanan sınırsız kaynaklara rağmen gerçeklere ters düştüğü gibi, son zamanlarda siyasilerin ağzında dolaşan “Terörsüz Türkiye” söylemi de ulaşılabilecek bir hedef değil.

Öyleyse?

Sorunun cevabı şu: Türkiye terörle mücadelesini uygulamakta olduğu yöntemle devam ettirmeli. Bu arada, siyasi mülahazalarla toplumun algı damarlarıyla oynanmadan, terörün yararlandığı zeminin ortadan kaldırılması için de gerekli ne varsa yerine getirilmeli.