Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türkiye, S-400'ü niçin test etti?

Prof. Dr. Bilal Sambur Independent Türkçe için yazdı

Türkiye, S-400

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemi, uzun süredir tartışmalara neden olmaktaydı.

Birçok kişi, S-400 sistemini almasına rağmen Türkiye'nin onu kullanmayacağını ve füze bataryalarını atıl bir şekilde hangarlara kaldıracağını öngörüyordu.

Türkiye, geçen hafta S-400 hava savunma sistemini Sinop'ta test etti. S-400 hava savunma sisteminin Sinop'ta ilk testinin yapılması, Türkiye'nin bu sistemi aktif olarak kullanacağını göstermektedir.

Türkiye, S-400 hava savunma sistemini oyuncak olarak değil, gerektiğinde kullanacağı etkili bir stratejik bir sistem olarak almıştır.

Türkiye yayınladığı NOTAM'da 16-17 Ekim tarihleri arasında Karadeniz üzerinde füze atışları yapacağını duyurarak S-400 hava savunma sistemini test edeceğinin sinyallerini önceden vermişti.


S-400 hava savunma sisteminin alım sürecinde NATO'nun tepkileri ve Amerika'nın muhtemel yaptırımları çok konuşulmuştu.

NATO'nun tepkilerine ve Amerika'nın yaptırım tehditlerine rağmen Rusya'dan S-400 sistemini alan Türkiye, artık Amerika'dan ve NATO'dan gelecek tepkilere ve tehditlere kulak kabartmamaktadır.

Amerika'nın F-35 programından Türkiye'yi çıkarması, Türkiye'nin S-400 sistemini aktive etme konusundaki kararlılığında herhangi bir değişikliğe neden olmamıştır.

S-400 hava savunma sistemini test eden Türkiye, Amerika'nın kendisine yaptırım uygulamayacağından emin gözükmektedir.

S-400 hava savunma sisteminin altı saat boyunca test edildiği artık net olarak kesinleşmiştir. Amerika, S-400 hava savunma sisteminin test edilmesini kırmızı çizgi olarak ilan etmişti.

Türkiye'nin S-400 sistemini test etmesi, Amerika'nın belirlediği kırmızı çizgilerin buharlaştığı ve önemsizleştiği anlamına gelmektedir.

Bundan sonra Amerika'nın S-400 konusunda kırmızı çizgiler belirlemeyle ilgi bir gücü ve işlevi olmayacağını söyleyebiliriz.

S-400'ü alanın Üsküdar'ı çoktan geçtiği şeklinde bir durumla Amerika, karşı karşıya bulunmaktadır.


S-400 hava savunma sisteminin alınmasından sonra Türkiye, bu sistemi ulusal savunma sistemi içine monte etmenin ve aktif hale getirmenin hazırlıklarını yapmaktadır.

Türkiye'nin S-400 sistemini hangarlarda çürümeye bırakacağını söylemek Türkiye'yi tanımamak anlamına gelmektedir.

Başından beri Türkiye, S-400 sistemini aktif olarak kullanmak amacıyla almıştır. Türkiye'nin dış politikasının militarize olduğu yeni bir savunma doktrini yürürlüktedir.

Türkiye, Suriye'ye, Libya'ya, Afrika'ya, Karadeniz'e, Akdeniz'e ve Kafkasya'ya askeri gücünü kullanarak girmenin ve yerleşmenin mücadelesini vermektedir.

Türkiye, S-400 sistemine sahip olan ülke olarak buralardaki pozisyonunu güçlendirmeyi ummaktadır. Türkiye, S-400 hava savunma sistemini büyük olasılıkla Akdeniz, Karadeniz, Ege, Suriye veya Ermenistan sınırlarında stratejik gördüğü yerlerde aktif hale getirecektir.


Amerika, S-400 sisteminin alınmasını ve test edilmesini kabul edilmez olarak nitelemesine rağmen, Türkiye'yi girdiği yeni süreçten vazgeçirememektedir.

S-400 sisteminin test edilmesi, Türkiye'nin kalıcı olarak Rusya'ya yönelmesi demektir. Türkiye'nin Amerika ve NATO yerine Rusya'ya yönelmesi, son yılların en önemli jeo-stratejik gelişmelerindendir.

S-400 alımının ve kullanımının Amerika ve NATO müttefikliğiyle bağdaşmadığı şeklindeki sözlere ve uyarılara Türkiye, kulak asmamaktadır.

NATO, S-400 sisteminin kesinlikle kendi savunma sistemi içine dahil edilmeyeceğini ifade etmesine rağmen, Türkiye NATO'nun dışında kendisine özgü yeni bir savunma sistemi oluşturma arayışındadır.

S-400 sisteminin test edilmesini, NATO'nun Türkiye için tek savunma sistemi olmaktan çıkması demek olduğunu herkes iyi bilmektedir.

S-400 hava savunma sisteminin alınmasının ve test edilmesinin NATO ve Amerika müttefikliğinin Türkiye açısından bir masaldan başka bir şey olmadığı anlamına gelmektedir.


S-400 hava savunma sisteminin Ankara'ya gelişi zafer olarak dünyaya duyurulduğu gibi, sistemin test edilmesi de ulusal zafer havasıyla sunulmaktadır.

Hükümet ve kamuoyunun önemli bir bölümü, S-400 sisteminin test edilmesini Türkiye'nin Amerika'ya ve Batı'ya meydan okuması olarak okuduğu gibi, bu girişimi Türkiye'nin özgüveninin güçlü bir yansıması olarak değerlendirmektedir.

S-400 hava savunma sisteminin test edilmesinin Türkiye'nin Batı ve Amerika karşısında büyük bir güç gösterisi olarak sunan yaklaşımın medyada geniş yer tuttuğu görülmektedir.

Hükümet, S-400 sisteminin test edilmesini milli bir mesele olarak görmekte ve muhalefet dahil bütün sosyal ve siyasal unsurların bu milli meselede politikasını kayıtsız şartsız desteklemesini istemektedir.

S-400 sisteminin test edilmesi Türkiye'nin, bağımsız bir bölgesel ve küresel güç oluşunun sembolü olarak değerlendirilmektedir.

S-400 sistemini test etmek suretiyle Türkiye, NATO'ya bağımlı olmadığını ve yeni bir uluslararası pozisyonu benimsediği mesajını net olarak vermiştir.

S-400 Sisteminin test edilmesi,  geniş toplumsal yığınlara hakim olan milliyetçi duyguları ve hayalleri beslemeye yaramıştır.

Ülkenin güvenliğini korumak için cesur dış politikalar uygulamaktan çekinmeyen küresel güç algısıyla gurur duyan kesimler, S-400 sisteminin test edilmesinden göğüslerinin kabardığını ifade etmektedirler. 


Türkiye'nin, S-400 sisteminin test edilmesinin zamanlamasını iyi hesapladığı görülmektedir. Başkanlık seçimlerine birçok dezavantajla giren Trump yönetimi, Türkiye'yi engelleyecek veya yaptırım uygulayacak durumda değildir.

Türkiye, aslında S-400 sistemini test etmekle Amerika'ya misillemede bulunmuştur. Amerika'nın Suriye'de ve Rojava'da Kürtlerle antlaşmalar yapmasına karşı Türkiye, S-400 sistemini aktive edeceğini ve bu konuda hiçbir uyarıya kulak vermeyeceğini göstermiştir.

S-400 sistemini aktive etmek suretiyle Amerika'ya misillemede bulunan Türkiye, aynı zamanda Rusya'ya da misillemede bulunmayı ihmal etmemektedir.

Testin yapıldığı gün Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'i İstanbul'da ağırlayan Türkiye, Ukrayna'yla savunma ve askeri alanlarda antlaşmalar yapmış ve Ukrayna'yı stratejik ortak olarak gördüğünü deklare etmiştir.

Rusya'ya karşı Türkiye, Karadeniz'de Türkiye-Ukrayna ittifakı oluşturmak için ciddi adımlar atmaktadır. S-400 Hava Sisteminin test edilmesi, aslında Türkiye'nin NATO, Amerika ve Rusya'yla uyumsuzluğu demektir.

Türkiye, S-400 sistemini test etmekle, aslında Amerika, NATO ve Rusya'ya güvensizliğini dünyaya ilan etmiştir.

S-400 hava sisteminin test edilmesi, Türkiye, Amerika, NATO ve Rusya arasında çok yönlü krizlere ve gerilimlere neden olacağını öngörebiliriz.

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.



Anahtar Kelimeler: Türkiye -' niçin ?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER