Türkiye ile Rusya arasında "benzersiz" olarak adlandırılabilecek bir ilişki var. 19. yüzyılda, bu ülkeler arasında bir dizi savaş vardı, bunun sonucunda Türkiye yavaş yavaş topraklarının bir kısmını Rusya'ya bıraktı. Birkaç yüzyıl boyunca Rusya Konstantinopolis'i (modern İstanbul) yakından izledi, çünkü Rus çarları kendilerini Bizans İmparatorluğu'nun doğrudan halefleri olarak gördüler. Birinci Dünya Savaşı sırasında, bu iki ülke Kafkasya'da birbirlerine karşı kanlı askeri kampanyalar düzenledi.
I. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra, modern Türkiye, Vladimir Lenin tarafından yönetilen Bolşevik hükümetinin Batı Ermenistan ve Konstantinopolis'teki geleneksel iddiaları terk etmesi nedeniyle Sovyetler Birliği ile kısmi olarak ilişkiler kurdu. Dahası, modern Türkiye'nin babası Mustafa Kemal'in (Kemal Atatürk) iktidarı kazanması ve Yunan-Türk savaşında Yunanlıları yenmesi Sovyet silahları sayesinde oldu.
Durum, Sovyetler Birliği'nin 1925'te imzalanan Saldırmazlık Paktı'ndan ayrılmasıyla, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra karmaşıklaştı. Türkiye 1952'de NATO'ya katıldı ve askerlerini BM güçlerinin bir parçası olarak Kore Savaşı'na katılmaya gönderdi.
Geçmişte durum zorlaştıysa bile şimdi tamamen çetrefilli hale geldi, çünkü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki tarafla da ilişkiler kurmaya devam ediyor.
Bu hafta, Rus devlet medyası, Türkiye'nin Rus ekipman siparişinin yaklaşık 1 milyar dolar olduğu tahmin ediyor.
Rus ajansı TASS'ın bildirildiğine göre, Askeri-Teknik İşbirliği Federal Servisi başkanı Dmitry Shugaev, Türk TV kanalı Eko Türk TV ile yaptığı bir röportajda; Bugün, Türkiye'nin Rus ekipman siparişinin yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu tahmin edebiliriz. “Askeri alanda daha fazla gelişim ve işbirliği için iyi bir temelimiz var” dedi.
Bazı haberlere göre, Rusya ve Türkiye, S-400 Triumph uçaksavar füze sisteminin ikinci alay kitinin tedariğiyle ilgili müzakerelerde ileri bir aşamaya ulaştı. Ayrıca Rusya, Türk şirketlerinin üretime doğrudan katılımı anlamına gelebilecek Türkiye ile teknolojik işbirliği olasılığını tartışmaya hazır.
Dmitry Shugaev, TASS ile bu hafta yaptığı bir röportajda “[Bu konuda] müzakereler devam ediyor, bu belirli bir zaman gerektiren zahmetli bir süreç. Ancak pandemi ile ilgili mevcut kısıtlamalar göz önüne alındığında, bu sözleşmenin imzalanma şartlarının öngörülebilmesi çok mümkün değil. ”dedi.
Eylül 2017'de Rusya, S-400 uçaksavar füze sistemini tedarik etmek için Türkiye ile 2,5 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladığını açıkladı. Bu sözleşmeye uygun olarak, Türk silahlı kuvvetleri S-400 sistemlerinin ilk alay grubunu (iki tabur) çoktan aldılar. Ayrıca, üretim teknolojisi kısmen Türk tarafına aktarıldı.
Rus S-400 uçaksavar füze sistemleri, uçak, seyir füzeleri ve balistik füzeler de dahil olmak üzere bir dizi hava hedefine karşı koymak için tasarlandı. S-400'ün menzili 400 kilometredir ve 30 kilometreye kadar olan yüksekliklerdeki hedefleri vurabilirler.
Alıcıların ve potansiyel alıcıların listesi Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve Katar'dır. Bu arada NATO ülkeleri arasında en büyük ikinci silahlı kuvvete sahip olan Türkiye, bu ittifakın Rus komplekslerini almaya karar veren tek üyesi oldu. ABD'li kongre üyeleri Ankara'yı, S-400'ün satın alınmasının ikili ilişkiler üzerinde uzun vadeli olumsuz bir etkisi olacağı konusunda uyardı.
Ankara'nın Rus askeri teçhizat satın alma kararı nedeniyle, Türkiye - NATO üyesi olmasına rağmen F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programından atıldı ve ABD tek taraflı yaptırımlarla Türkiye'yi tehdit etti. Bu tür yaptırımların uygulanmasından korkan Türkiye, ABD yapımı F-16 uçakları ve diğer askeri teçhizat için yedek parça stokları bile yaptı.
Türkiye, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programından dışlanmasına rağmen, Nisan ayı sonlarında Türk taşeronları bu programın uygulanması için parça üretmeye ve tedarik etmeye devam ettiler.
Şimdi soru, Türkiye bu programdan atıldığı için, Ankara'nın F-35 uçaklarına alternatif düşünüp düşünmeyeceği.
Rus ajansı TASS, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki bir Türk heyetine Moskova yakınlarındaki Zhukovsky'de yapılan MAKS-2019 uluslararası havacılık gösterisi sırasında Rus Su-35 ve Su-57 savaşçılarını tanıtıldığını bildirdi.
globalwarnews.ru.'dan Türkçe çeviri Feyza Akyıl
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.