Tarih: 23.11.2019 12:37

TÜRKİYE 'GÜVENLİ BÖLGE' İÇİN HANGİ SEÇENEĞİ TERCİH EDECEK?

Facebook Twitter Linked-in

Uluslararası ilişkiler uzmanları, ‘güvenli bölge’ planıyla ilgili yaptıkları değerlendirmede, Türkiye’nin bölgede yeni bir operasyon yapma hakkına sahip olduğunu belirtti.

Washington ile Ankara’nın Rojava’da oluşturacağı ‘güvenli bölge’ planıyla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Konuyla ilgili K24’e konuşan ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, “Türkiye ulusal güvenliğiyle ilgili endişelerini askeri yöntemlerle çözme yoluna gitmemelidir” ifadesini kullanarak, güvenli bölge için en iyi seçeneğin uluslararası bir gücün Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Türkiye arasına yerleşmesi olduğunu vurgulamıştı.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, 145 kilometre uzunluğunda 30 kilometre derinliğinde ‘güvenli bölge’ sağlandığını söyledi.

K24’e konuşan Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASAM) Uzmanı Ömer Gök, “Türkiye, bölgenin güvenliğini sağladı, zaten öncelikli hedef de buydu” dedi.

Ömer Gök, “Şu ana Rusya ile gözlem faaliyetleri karadan ve havadan devam ediyor. Türkiye ABD ve NATO’dan gelecek uluslararası önerilere olumlu bakar. Zaten Türkiye NATO’nun en büyük katılımcılarından birisi. Öte yandan bölgede bazı ufak çaplı operasyonlar yapılabilir, ancak bunlar geniş kapsamlı olmaz” ifadelerini kullandı.

Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) Uluslararası İlişkiler Uzmanı Muhammed Işık ise, K24’e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Türkiye'nin güvenli bölge hedefi bellidir. ABD ve Rusya ile yaptığımız anlaşmalar da geçerliliğini koruyor. NATO toplantısında da Türkiye tezlerini en yüksek perdeden savunacaktır. Eğer bölgede güvenlik sorunu devam ederse Türkiye yeni bir operasyon başlatma hakkına sahiptir.”

Diğer yandan Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Krarrenbauer'ın Rojava’da planlanan ‘güvenli bölge’nin oluşturulmasıyla ilgili teklifin ayrıntılarını değerlendiren Işık, “Almanya'nın önerisinin geçerliliğinin olabileceğini sanmıyorum.  Almanya Güvenli bölge konusunda Türkiye'ye destek olmalı ve maddi destek sağlamalıdır. AB'den beklenen de budur. Bu sebeple bu öneri kabul görmeyecektir” dedi.

ALMANYA’NIN ‘GÜVENLİ BÖLGE’ TEKLİFİ

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Krarrenbauer'ın Rojava’da planlanan ‘güvenli bölge’nin oluşturulmasıyla ilgili teklifin ayrıntıları Spiegel Online sitesinde yayımlanmıştı.

Hazırlanan teklife göre, ‘güvenli bölge’ için 2 bin 500 Alman askeri gönderilecek ve çok sayıda ağır askeri ekipmanlarla donatılacak.

Hazırlanan teklife göre Alman ordusu Rojava’nın 40 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre derinliğinde sektörlere ayrılmasını öngörüyor. Bunun için savaş kabiliyeti olan üç tabur gönderilecek.

Muhtemel operasyon için hazırlanacak taburlarda keşif birlikleri, özel hareket birlikleri, Boxer isimli tekerli tanklar, ağır silahlar, obüsler, istihkam birlikleri ve mayın temizleme birlikleri bulunacak.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Rojava’da oluşturulacak ‘güvenli bölge’ planını NATO’ya sunmuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —