Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TÜRKİYE ÇOCUKLARINI KORUYAMIYOR MU?

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü. Çocuk Hakları Günü dolayısıyla açıklanan veriler, çocukların maruz kaldığı hak gasplarını acı boyutlarıyla gözler önüne serdi.

TÜRKİYE ÇOCUKLARINI KORUYAMIYOR MU?

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Türkiye tarafından da 14 Ekim 1990'da imzalandı ve 27 Ocak 1995'te Resmi Gazete'de yayımladıktan sonra yürürlüğe girdi.

Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin imzacıları 18 yaşından küçük her bireyi şiddet ve istismardan koruyacak yasal ve toplumsal önlemleri almakla yükümlü.Peki ülkemizin çocuk hakları karnesi ne durumda?

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’sinin kabulünün 30’uncu yılına dair bir rapor yayımladı. Raporda dünya çapında 7,2 milyon çocuğun özgürlüğünden mahrum bırakıldığı açıklanırken 18 yaşın altındaki çocukların 5,4 milyonu çeşitli çocuk kurumlarında, 1,4 milyonu gözaltında merkezlerinde, 330 bin çocuk göç merkezlerinde, 35 bini çocuk çatışma bölgelerinde, 19 bini tutuklu bulunan aileleriyle birlikte cezaevinde bulunduğu kaydedildi.

BM’de kayıtlı verilere göre bin 500 çocuk ise ulusal güvenlik gerekçesiyle özgürlüğünden mahrum bırakılmış durumda ve  bu çocukların yüzde 10’dan fazlası Türkiye’de.

TÜRKİYE, BM’YE YANIT VERMEDİ

BM, raporu hazırlarken tüm üye ülkelere çocukların koşullarıyla ilgili anketler gönderdiğini, 92 ülkenin yanıt verdiğini açıkladı. Yanıt vermeyen ülkeler arasında Türkiye de var.

Raporda çocukları özgürlüklerinden alıkoymanın bir şiddet türü olarak görülebileceği aktarılırken göç merkezlerinde ve savaş bölgelerindeki kamplarda tutulan çocukların sayısı artıyor.

YÜZLERCE BEBEK VE ÇOCUK ANNESİYLE CEZAEVİNDE

Adalet Bakanlığı’nın Temmuz 2018 verilerine göre cezaevlerinde annesiyle birlikte yaşayan 0-6 yaş arası çocuk sayısı 743. Raporda Türkiye’deki akademisyenlerin yürüttüğü bir araştırmaya da yer verildi. 2018 yılında Scientific Reports dergisinde yayımlanan bu araştırmada, Türkiye’de cezaevinde bulunan 27 çocuk incelendi. Bu çocukların yüzde 27’sinin uyum bozukluğu, yüzde 12’sinin ayrılık kaygısı bozukluğu, yüzde 8’inin de davranım bozukluğu gösterdiği tespit edildi.

2017 itibarıyla dünya çapında 19 bin çocuğun, cezaevindeki ailelerinin yanında kaldığı aktarıldı. Türkiye, 6 yaşa kadar bu uygulamaya izin vererek dünyada yaş sınırını en yüksek tutan ikinci ülke oldu. Türkiye’nin üzerinde yalnızca 7 yaş ile Brezilya yer alıyor.

18 BİN ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI

Mayıs ayında Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı’nın (TOÇEV) yayımladığı ‘Türkiye’deki Risk Altındaki Çocuklar Çalıştay’ raporuna göre;

2017’de 18 bin 623 çocuk cinsel istismara uğradı.
2012’de 601 bin olan çocuk işçi sayısı, 2016 yılına gelindiğinde 709 bine kadar çıktı.
Çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı.
Resmi olmayan rakamlara göre 2 milyonun üzerinde çocuk işçi bulunuyor.
Mülteci verilerin de yer aldığı raporda, Suriyeli mültecilerin yüzde 45,3’ü çocuk.
Yaklaşık 400 bin Suriyeli çocuk okula gidemiyor.

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin 2018 verilerine göre,

2013 yılı ile 2018 yılının ilk 5 ayına kadar toplam 319 çocuk işçinin iş cinayetlerinde can verdi. Bunların 29’unu mülteci-göçmen çocuklar oluşturuyor.

Devamı >>>



Anahtar Kelimeler: TÜRKİYE ÇOCUKLARINI KORUYAMIYOR ?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER