Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türkiye 2'ncisi 3 dakikada elendi: Mülakat mülkün temeli

KARAR GAZETESİ'nin haberi; ADİL OLMAYAN MÜLAKAT DA ÖLDÜRÜYOR

Türkiye 2

Cumhurbaşkanı’nın seçim öncesi ‘Kaldıracağız’ dediği mülakat adaletsizliğinde son mağduriyet adında ‘adalet’ bulunan bakanlıkta yaşandı. Hakimlik Sınavı’nda 93 puanla Türkiye 2’ncisi olan depremzede Gökhan Kuşoğlu, 7 kişinin aynı anda alındığı mülakatta 3 dakikada elendi. Yaşadığı şoku ‘Hakim olabileceğimi 3 dakikada nasıl ispatlamam lazım?’ tepkisiyle anlattı. ‘Sadece depremde değil devlet mülakatında da mağdur oldum’ dedi.

MERVE ŞİŞMAN

SEÇİM ÖNCESİ VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yapılan genel seçimler öncesi ‘Kamu personel alımında mülakat sistemi’ için Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘kaldıracağız’ vaadinde bulundu. Aradan bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen adım atılmadı. ‘Verilen sözleri tutun’ çağrılarına rağmen hükümet ‘liyakat için gerekli’ savunması yaptı. Bazı bakanlar yüksek perdeden açıklamalar yaptı. Ancak sınavlarda dereceye girenlerin dakikalar içinde başarısız sayılarak elenmesi mağduriyetlerin sürdüğünü gösterdi. Son skandal ise adalet dağıtmakla görevli olan Adalet Bakanlığı’nda yaşandı.

ADİL OLMAYAN MÜLAKAT DA ÖLDÜRÜYOR

Hataylı bir depremzede olan Gökhan Kuşcuoğlu, 2021’de idari hakimlik sınavında 88.54 puanla 107’nci, 2022’de 83.80 puanla 165’inci oldu. Mülakatlarda elendi. 2023’te ise 93 puanla Türkiye 2’ncisi oldu ve Dikmen Hakimevi’nde Adalet Bakanı Yardımcısı başkanlığındaki heyetin karşısına 7 kişi ile birlikte çıktı. 3 dakika süren sözlü sınavda elendi. KARAR’a konuşan Kuşoğlu yaşadığı adaletsizliğe ‘Hakim olabileceğimi 3 dakikada nasıl ispatlamam gerekiyor?’ sözleriyle isyan etti. “Bir yıkımı depremde, bir yıkımı sınavda yaşadım. Devletin adil olmayan mülakatı da öldürüyor” dedi.

HEYETTE HSK DA VAR ADALET AKADEMİSİ DE

Gökhan Kuşoğlu’nun elendiği mülakat heyeti, Adalet Bakanı’nın görevlendireceği bakan yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreteri ile Türkiye Adalet Akademisi Danışma Kurulundan seçilen bir kişi olmak üzere toplam yedi üyeden oluşuyor.

0707krt01a-tum.jpg

3 DAKİKADA ADALETİN MÜLAKAT SINAVI

Torpil iddialarının sıkça dile getirildiği mülakat sisteminin mağdurlarından biri de 6 Şubat’taki depremde sağ kurtulan Gökhan Kuşcuoğlu. 2013 yılından itibaren girdiği İl Göç Uzman Yardımcılığı, Kaymakamlık ve İdari Yargı Hakimlik sınavlarında büyük başarılar elde eden Kuşcuoğlu, 11 mülakatı geçemeyince isyan etti: 7 kişinin toplam 3 dakika içinde elenmesi normal mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel seçimler öncesi mülakatı kaldırma sözü verdi ancak aradan gecen 1.5 yılda herhangi bir adım atılmadı. Kamuya alımlarda sistem olduğu gibi devam ederken yıllardır tartışılan yöntem, birçok mağdur yarattı. Onlardan biri de, 2013 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan Gökhan Kuşcuoğlu. 2013 yılından itibaren 15 kez sınava giren Kuşçuoğlu, 11’inde mülakata girme hakkı kazandı ama hepsinde elendi. Mağdur genç; İl Göç Uzman Yardımcılığı, Kaymakamlık ve İdari Yargı Hakimlik sınavlarında derece ile başarı elde etti. Hatta 23-24 Aralık 2023 tarihinde yapılan İdari Yargı Hakimlik sınavında 93 puanla Türkiye 2.’si oldu. KARAR’a konuşan Kuşcuoğlu, 2016 yılında yapılan mülakatlara 7 kişinin birden alındığını ve hepsinin toplam 3 dakika içerisinde elendiğine dikkat çekti.

fotosonuc.jpg

BOZDAĞ’A GÖNDERME

Gökhan Kuşcuoğlu, mülakatlarda yaşadığı deneyimleri şöyle anlattı: “2016 yılındaki İdari Yargı Hakim Yardımcılığı sınavı 89 puanla Türkiye 43.’sü oldum. 200 idari hakim kadrosu ihdas edilmişken mülakat sonucu 120 kişi alındı. Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘Yeterli sayıda nitelikli aday bulamadık’ demişti. Oysa mülakatta sorulan soruların hepsini doğru cevaplamıştım. Nitelikli bulmadılar demek ki! Devletimizin beni idari hakim olarak kabul etmesi için daha ne yapmam gerekiyor acaba? 3 veya 3.5 dakikada hakim olabileceğimi nasıl ispatlamalıyım? Acaba komisyon üyelerine Allah tarafından verilmiş maddi ve manevi bir güç mü var? İnsanların hayatlarının 30-40 yılını etkileyebilecek bir kararı 3 dakikada vererek hakim olup olamayacaklarını nereden biliyorlar?..”

"AKIL SIR ERDİREMEZ OLDUM"

22.05.2017 tarihinde İl Göç Uzman Yardımcılığı göreviyle Van’da çalışmaya başlayan Kuşcuoğlu, pes etmedi. 2019’da yapılan idari hakimlik sınavını 86,93 puanla 102. olarak kazandı. Ancak mülakattan yine çıkamadı. Mülakatın bu kez 3 dakika bile sürmediğini vurgulayan Kuşcuoğlu, şunları söyledi: “2021’de aynı imtihanı 88,54 puanla 107. olarak, kaymakamlık sınavını ise 79,75 puanla 123. olarak geçtim. Mülakat neticeleri tahmin ettiğiniz gibi yine olumsuz. 2021 yılının eylül ayı gibi Hatay’a tayinim çıktı. Olumsuz neticelere rağmen çalışmayı sürdürdüm. 2022’deki idari hakimlik sınavında bu kez 83,80 puan aldım. Mülakatlar 2023’te yapıldı. Kaymakamlık mülakatım da depremden sonraya kaldı. 6 Şubat depremlerinde sağ kurtuldum. Bir yıkımı depremde, bir yıkımı mülakat sonuçları ile yaşadım. İnsanı sadece deprem değil adaletsizlik de öldürüyor. Hatay’da şartlar ağırlaşınca tekrar tayin istedim. 15 Ağustos 2023’te Gümüşhane’de göreve başladım. Artık sınavlara girmeyi düşünmüyordum. Derken 3 Aralık’ta kaymakamlık sınavında tekrar şansımı denedim. Hakimlik sınavına da 23-24 Aralık’ta girdim. 28 Aralık’ta kaymakamlık açıklandı. Sınavı 76,17 puanla 186. olarak 4. defa kazandım. Hakimlik sonuçları da 23 Ocak’ta ilan edildi. 93,24 puanla Türkiye 2’ncisi oldum. O kadar mutluydum ki... ‘Artık idari yargı hakimi olurum, devletime kendimi kabul ettiririm’ diye düşünüyordum. 11 Haziran’da idari hakimlik mülakatına katıldım. O kadar güzel ve rahat geçti ki... ‘Bu sefer gerçekten hak ettim galiba’ diye düşünürken derece yapmış olmama rağmen elendim. Bu işe akıl sır erdiremez oldum. Şimdiye kadar o kadar kitap aldım, o kadar kursa para verdim ki. ‘Keşke o paraları başka yerde değerlendirseydim’ diyorum.”

manset.jpg

2017’de İl Göç Uzman Yardımcılığı göreviyle Van’da çalışmaya başlayan Gökhan Kuşcuoğlu, son girdiği hakimlik sınavında 93,24 puan alarak Türkiye 2’ncisi oldu. Geçen hafta Kuşcuoğlu ile aynı mağduriyeti yaşayan Özgür Taşçı’nın durumunu KARAR gündeme getirmişti.

 

ÖNE ÇIKANLAR



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER