Tarih: 29.07.2019 20:01

Türkiye ve ABD´nin ?Güvenli Bölge? görüşmeleri neden sonuç vermedi?

Facebook Twitter Linked-in

Suriye´de savaşın başladığı 2011´den bu yana sivillerin, ülkenin kuzeyinde kurulacak, uçuşa yasak bir güvenli bölgeye yerleştirilmesi gerektiğini savunan Ankara´nın bu talebi uluslararası destek görmedi. 

Suriye´nin kuzeyinde (Rojava) oluşturulmak istenen ?Güvenli Bölge? için ABD, Türkiye ve Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi arasındaki dolaylı görüşmeler bir süredir devam ediyor. 

Türkiye, güvenli bölgenin 30 kilometre derinlikte ve kendi kontrolünde olması isterken, Independent Türkçe´nin bölge kaynaklarından edindiği bilgiye göre Rojava yönetimi ise Ankara denetiminde bir planı kabul etmiyor. 

Türkiye-Suriye sınırı
Türkiye-Suriye sınırı / Fotoğraf: AA


Rojava yönetimi, yerleşim yerlerinin içinde olmadığı 5 kilometrelik sınır hattında, PKK´nın Suriye kolu PYD´nin silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri´nin (YPG) çekilebileceği ve bölge yönetiminin askeri meclislere devredilebileceği bir plan üzerinde çalışıyor. 

Kaynaklara göre YPG, koalisyonun şehirleri kapsamayacak şekilde bölgelere gözlem noktaları kurmasını ve Ankara´nın sivil gözlemcilerinin koalisyon denetiminde bu noktalarda bulunmasını kabul ediyor. 

Ankara ABD´nin teklifini "oyalama" olarak görüyor

Ankara ile Washington arasında gerçekleşen ?Güvenli Bölge? görüşmelerinden henüz bir sonuç çıkmadı.

ABD heyetinin resmi olarak Rojava bölgesindeki durumun Türkiye sınırına güvenlik tehdidi oluşturduğunu kabul ettiği, ancak somut adım atma konusunda isteksiz davrandığı ifade ediliyor.

Heyetler arası gerçekleşen toplantılarda ABD´nin Menbiç´te YPG´nin yerine Suriye Demokratik Güçleri´nin (SDG) kalmasını önerdiği, Ankara´nın ise teklifi ?oyalama? olarak gördüğü belirtildi.

Erdoğan: Koridoru paramparça etmeye kararlıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü AK Parti İl Başkanları toplantısında yaptığı açıklamada ?Ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın biz Fırat´ın doğusundaki terör koridorunu paramparça etmeye kararlıyız" ifadelerini kullanmıştı.

Hulusi Akar - James Jeffrey
Savunma Bakanı Hulusi Akar -  ABD´nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey / Fotoğraf: Savunma Bakanlığı


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Nikaragualı mevkidaşı Denis Moncada Colindres ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Washington yönetiminin ilettiği son teklifin yeterli olmadığını belirtilerek, "Artık sabrımız kalmadı. Aksi takdirde gereğini kendimiz yapacağız" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Türkiye sınıra askeri yığınak yaparken Rojava yönetimi de diplomasiye hız verdi

Türkiye, YPG´nin Menbiç dahil bölgeden çıkması gerektiğini ve bunun kırmızı çizgi olduğunu belirterek sınır hattına askeri yığınağı sürüyor.

Öte yandan Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi de karşı diplomasi trafiğine hız vererek bölgeye muhtemel bir askeri operasyonu engellemek istiyor. 

 

Independent Türkçe




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —