Rus doğalgazının Türkiye´ye transferini sağlayan iki hattan biri olan Batı Hattı´nın, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan siyasi ve ekonomik gerginlikler nedeniyle, 2019 yılı sonundan itibaren devreden çıkacak olmasıyla, doğalgaz transferinde yeni alternatif arayışları başlamıştı.
Planlanan Güney Akım projesine alternatif olarak, 2014 yılında TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi gündeme geldi. Bu projenin çok hızlı bir şekilde hayata geçirilerek Batı Hattı´ndan gelen doğalgazı ikame edecek şekilde 2019 yılı sonunda gaz akışına başlaması hedeflendi.
TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Batı Hattı gibi karadan değil aksine Karadeniz´in tabanından ilerleyerek Rusya´dan Türkiye´ye 2019 yılı sonunda doğalgaz aktarımını gerçekleştirmiş olacak.
Deniz kesiminin inşaatı da, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin´in katılacağı törenle tamamlanıyor.
2019 yılı sonun kadar da mevcut durumda iki hat halinde olan bu projenin Lüleburgaz´da Türkiye´nin dağıtım şebekesine bağlanacak olan ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa´ya ilerleyecek diğer kara hattının inşası ise BOTAŞ-Gazprom ortak şirketi tarafından gerçekleştirilecek.
TÜRKAKIM PROJESİNİN ÖNEMİ
Dünyadaki en büyük enerji altyapı projelerinden biri olan ve iki hat halinde başlanılan TürkAkım projesi başta Türkiye olmak üzere Avrupa´nın enerji arz güvenliğine katkı yapacak olan son derece önemli bir girişim.
Proje kapsamında yıllık toplam 31.5 milyar metreküp doğalgazın yarısını Türkiye´nin diğer yarısını ise Avrupa ülkelerinin kullanması bekleniyor.
2 hat şeklinde planlanan proje talebe göre 4 hatta çıkacak şekilde genişleme potansiyeline sahip olacak. Bu durumda projenin 60 milyar metreküpün üzerinde bir kapasiteye kadar ulaşabileceğini söyleyebiliriz.
TÜRKAKIM GAZI NEREDE KULLANILACAK?
2019 yılı sonunda TürkAkım Projesi ile Rusya´dan Türkiye´ye doğalgaz akışı başlayacak. Projeyle taşınacak 31.5 milyar metreküp doğalgaz, yaklaşık 15 milyon hanenin bir yıllık enerji talebini karşılamaya yetecek kadar bir miktar.
Batı hattı 2019 yılı sonunda kapanacağı için TürkAkım, Marmara bölgesinin enerji arz güvenliğini sağlayacak önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.
TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi Türkiye´nin batısındaki yüksek nüfuslu sanayi kentlerine doğalgaz sağlayarak bölgedeki talebi karşılaması açısından arz güvenliğinin dolayısıyla üretimin önemli güvencesi olacak
ARZ GÜVENLİĞİ NE KADAR ÖNEMLİYSE TALEP GÜVENLİĞİ DE O KADAR ÖNEMLİ
Türkiye için enerji arz güvenliği ne kadar önemliyse, Rusya için de kaynaklarını Türkiye´ye ve Türkiye üzerinden AB ülkelerine taşımak yani talep güvenliğini sağlamak bir o kadar önemli. Hatta, başta doğalgaz üreticilerinin ve aktörlerin sayısının artması nedeniyle, Rusya gibi ülkeler, enerji kaynaklarına yüksek bağımlılığı olan ülkelerde talep güvenliği meselesine daha titizlikle bakmaya başladılar.
Türkiye ve Rusya arasında yaşanan savaş uçağı krizine rağmen Rusya´nın doğalgazı kesmemesi bunun açık göstergesidir.
Öte yandan Hazar havzası ve Ortadoğu´daki enerji aktörlerinin Türkiye´yi stratejik konumu nedeniyle, transit ve merkez ülke olarak gördüğü gayet açıkken Türkiye´nin başta AB ülkelerinin arz güvenliğine katkı açısından son derece önemli bir ülke haline geldiğinin de altını çizmek gerekiyor.
TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı projesi, tüm taraflara sağlayacağı kazanımlar sayesinde, hem bölge çapında sürdürülebilir enerji geleceğinin güvencesi, hem de Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ve siyasi ilişkilerinin seyri açısından önemli yapıtaşlarından biri olacağı açıktır.
Son olarak, TürkAkım´ın Türkiye´nin enerjide ticaret merkezi ülke olma hedefine katkı sunacak bir proje olduğunu da önemle belirtmek gerek.