"Türkiye, Hırvatistan´ın zor gün dostu oldu"

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Türkiye ve Hırvatistan´ın ikili ilişkileri daha ileriye taşıyacak potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak "Etrafımızda çok az arkadaş olduğu bir dönemde, en zor zamanlarda Türkiye Hırvatistan´ın arkadaşı

- Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitarovic:
- "Etrafımızda çok az arkadaş olduğu bir dönemde, en zor zamanlarda Türkiye Hırvatistan´ın arkadaşıydı"
- "İkili ilişkilerimiz çok iyi olsa da bunu daha ileriye götürmek için çok büyük bir potansiyel olduğuna inanıyorum"
- "Hırvatistan, AB´de ve NATO´da Türkiye´nin dostu olmaya devam edecek. Türkiye´yi AB yolunda tutmanın AB için hayati öneme sahip olduğunu düşünüyorum"
- "Bosna Hersek´i AB üyeliğinde yol almış, katılım müzakerelerini yürüten bir aday ülke olarak, aktif bir yol haritasına sahip şekilde görmek istiyoruz. Türkiye ve Hırvatistan, NATO çatısı altında bunun için birlikte çalışabilir"

Türkiye´ye yaptığı günübirlik ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Kitarovic, ikili ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uluslararası toplantılarda sıklıkla bir araya geldiklerini belirten Kitarovic, "Sayın Erdoğan ile özellikle ekonomi, eğitim, kültür gibi alanlardaki iş birliğimizi nasıl artırabileceğimizi ve ikili ilişkilerimizi konuşmak üzere benzer toplantıları daha fazla yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Ajandamızdaki önemli konular arasında Güneydoğu Avrupa bölgesi, Bosna Hersek´in istikrarı ve Avrupa Birliği (AB) yolu, Ortadoğu barış süreci, Körfez´deki son durum gibi uluslararası güvenlik ve istikrar var." diye konuştu.

- "Türkiye´nin zor günlerde verdiği desteğe müteşekkiriz"

İkili ilişkilerin çok iyi ilerlediğini söyleyen Kitarovic, "Türkiye´nin Hırvatistan´a zor günlerde verdiği desteğe her zaman müteşekkiriz. Hem savaş sırasındaki, hem de savaşın ardından verdiği desteği unutmadık. İkili ilişkilerimiz çok iyi olsa da bunu daha ileriye götürmek için çok büyük bir potansiyel olduğuna inanıyorum. Özellikle ekonomi alanında yürüttüğümüz diyaloğun yanında Güneydoğu Avrupa´da istikrara, halihazırdaki sorunların çözülmesine ve komşu ortaklarımızın AB yolunda yürüttüğü diyaloğa verdiğimiz destek de çok önemli." dedi.

Kitaroviç, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın 2016 yılındaki Zagreb ziyareti sırasında bir ekonomik forum düzenlendiğini hatırlatarak "Ticaret hacmimiz arttı ve geçen yılın ilk 9 ayında 350 milyon avro oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Zagreb ziyaretinde ikili ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaşma hedefini koymasından çok memnun oldum. Hedefimiz bu. Buna ulaşmak için en önemli adımlardan biri bu yıl içinde İstanbul´da açılacak Hırvatistan Ekonomi Odası olacak." ifadesini kullandı.

Gıda, et, enerji, inşaat, turizm sektörlerinin ekonomiyi canlandırdığını vurgulayan Kitarovic, Türkiye´nin Hırvatistan´daki yatırımlarının artmasına ilişkin temennisini, "Belki de karşılıklı ziyaretlerle Hırvatistan´dan Türkiye´ye bir iş heyeti getirerek ya da benzer şekilde Türk yatırımcıların Hırvatistan´daki iş olanaklarını keşfetmesini sağlayarak hedeflerimize ulaşabiliriz." sözleriyle dile getirdi.

Kitarovic, ülkesinin iki seçimi geride bıraktığını, yeni hükümet ve farklı önceliklerin ortaya çıktığı son dönemde Türkiye´ye büyükelçi atama konusunda da çalışma yürütüldüğünü ifade ederek "Türkiye için doğru adayı bulmaya çalışıyoruz. Türkiye bizim için çok önemli ve gerçekten burada yüksek düzeyli bir büyükelçimiz olsun istiyoruz." dedi.

- "Türkiye´yi AB yolunda tutmak AB için hayati öneme sahip"

Kitarovic, Türkiye´nin ülkesine bağımsızlığını ilan ettiği dönemde verdiği desteğe dikkati çekerek "Etrafımızda çok az arkadaş olduğu bir dönemde, en zor zamanlarda Türkiye Hırvatistan´ın arkadaşıydı." diye konuştu.

Bosna Hersek´teki barış ve reform sürecinde Türkiye´nin arabuluculuk rolünü başarıyla üstlendiğini söyleyen Kitarovic, "Hırvatistan, AB´de ve NATO´da Türkiye´nin dostu olmaya devam edecek. Türkiye´yi AB yolunda tutmanın AB için hayati öneme sahip olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kitaroviç, Türkiye´nin Suriyeli sığınmacılar için yaptıklarını takdirle karşıladıklarını belirterek ülkesinin de 2015 ve 2016´nın başlarındaki sığınmacı akınından etkilendiğini, bu nedenle Türkiye ile AB arasındaki 18 Mart mutabakatının kendileri için son derece önemli olduğunu vurguladı.

- "Türkiye ve Hırvatistan Bosna Hersek için birlikte çalışabilir"

Türkiye ve Hırvatistan´ın, Bosna Hersek için çok önemli bir kolaylaştırıcı ve arabulucu rol üstlendiğini ifade eden Kitarovic, "Şimdi de aynı şeyi yapmanın zamanı geldi. Ülke durağan bir döneme girdi. Bosna Hersek´i AB üyeliğinde yol almış, katılım müzakerelerini yürüten bir aday ülke olarak, aktif bir yol haritasına sahip şekilde görmek istiyoruz. Türkiye ve Hırvatistan, NATO çatısı altında bunun için birlikte çalışabilir." dedi.

Birçok AB ülkesinin dikkatini Bosna Hersek´ten başka yöne çevirdiğini söyleyen Kitarovic, şöyle devam etti:

"İnsanlar,  halihazırdaki ´görünüşte´ barıştan memnun haldeler. Ama durum güvenlik ya da ekonomik nedenlerle bir anda karışabilir. Bosna Hersek halkının yararı için ülkenin ekonomi, siyaset ve diğer alanlarda ilerlemesi ve reformları hayata geçirmesini sağlayacak uygun ortamın sunulması gerek. Biliyorsunuz, Bosna Hersek´te seçimler yapılacak. Yeni seçim yasası açısından da son durum oldukça belirsiz. Türkiye ile çalışarak Bosna Hersek´teki üç milletin federasyon çatısı altında egemen, bölgesel bütünlük içinde bir mutabakata varmasını sağlayabiliriz."

Hollanda´nın Lahey şehrindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) 24 yıllık faaliyetlerini sonlandırmasını da değerlendiren Kitarovic, kurbanların adalete kavuşması ve suçluların cezasını çekmesinden yana olduklarını belirtti.

ICTY´nin genel anlamda başarılı olduğunu düşündüklerini ancak birçok eksikliğin bulunduğunu da göz ardı etmediklerini söyleyen Kitarovic, idari süreçlerin çalışmaları yavaşlattığını ve bunun da bütün kurbanların mahkeme nezdinde hakkını arayamamasına neden olduğunu vurguladı.

Kitarovic, ICTY ile tarihte bir sayfanın kapatıldığını, uzlaşı ve sorunların çözümüne odaklı bir geleceğe adım atıldığını söyleyerek suç söz konusu olduğunda bireylerin eylemlerinin bir ülke ya da millete mal edilmemesi gerektiğini savundu.

- Peljesac Köprüsü

Hırvatistan Cumhurbaşkanı, ülkesinin en güneydeki toprakları ile kuzeydeki topraklarını karayolu ile bağlamayı hedeflediği Peljesac Köprüsü´nün inşa edilmesine ilişkin, "İhale süreci devam ediyor. Elbette kimin seçileceğini bilmiyorum ama içlerinde bir Türk şirketinin de olduğu üç firma başvurdu." dedi.

Kitarovic, açık denize çıkışını kapatacak olması nedeniyle Bosna Hersek´te tepkiye neden olan köprüye ilişkin Bosna Hersek ile de temasta olduklarını belirterek "Bu köprünün Bosna Hersek´e ya da halkına karşı hiçbir olumsuz yanı yoktur. Bosna Hersek´i baypas etmesi gibi bir durum söz konusu değildir." diye konuştu.

- NATO´da ilk kadın Genel Sekreter Yardımcısı

Cumhurbaşkanı olmadan önce NATO´da 2011-2014 yılları arasında "Kamu Diplomasisi Genel Sekreter Yardımcısı" görevini yürüten ve bu göreve atanan ilk kadın olan Kitarovic, bireylerin etnik köken, dil, din, ırk ya da cinsiyetten uzak bir şekilde, etik değerler, eğitim ve performans açısından değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.