Türkiye´de son dönemde artan işsizlik oranlarında genç nüfus önemli bir yer tutuyor. Kuzey Makedonya´dan sonra Türkiye Avrupa´da ?eğitimde veya istihdamda olmayan? genç nüfus oranında en yüksek ikinci yüzdeye sahip.
Buna göre Türkiye´de 20-34 yaş arasındakilerin yüzde 33,2´si ?eğitimde veya istihdamda değil?. Türkiye´de genç kadınlarda bu oran yüzde 51,5´e kadar çıktı. AB ortalaması ise yüzde 20,9.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) Avrupa ülkelerinde ?ne eğitimde ne istihdamda (NEİY)? olan genç nüfus (20-34 yaş) oranlarını açıkladı. Buna göre listenin başında yüzde 36,3 ile Kuzey Makedonya yer alıyor. Türkiye yüzde 33,2 ile ikinci ve İtalya yüzde 28,9 ile üçüncü sırada. 28 AB ülkesinin ortalaması ise yüzde 16,5. İşsizliğin en düşük olduğu ülke ise yüzde 6,2 ile İzlanda. Bu ülkeyi İsviçre (yüzde 7,9) ve İsveç (yüzde 8) izliyor.
?Ne istihdamda ne eğitimde? olanların cinsiyet dağılımına bakıldığında ise Türkiye´de kadın-erkek eşitliğiyle ilgili büyük bir fark ortaya çıkıyor. Türkiye´de genç kadınların yüzde 51,5´u eğitimde veya istihdamda değil. Genç kadınlarda Türkiye listenin zirvesinde yer alıyor. Listedeki 36 ülkenin ortalaması yüzde 20,8 iken bu alanda Türkiye´nin en yakın takipçisi yüzde 42,6 ile Kuzey Makedonya ve yüzde 34,2 ile İtalya bulunuyor. En düşük oran ise yüzde 7,3 ile İzlanda´da.
Genç erkek nüfusa bakıldığında ise Türkiye´nin durumu daha pozitif bir yere sahip. Türkiye bu alanda yüzde 14,8 ile dokuzuncu sırada yer alıyor. AB ortalaması ise yüzde 12,2. Kadın-erkek nüfusu arasındaki farka bakıldığında Türkiye´deki büyük uçurum hemen dikkat çekiyor. Bu alanda Türkiye´deki fark hiç bir ülke ile kıyas edilemeyecek kadar büyük.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre Türkiye´de genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı mart ayında geçin yılın aynı dönemine göre 7,5 puanlık artış ile 25,2 olmuştu.
NEİY hesaplamasında yarı zamanlı veya tam zamanlı olarak eğitimine devam eden gençler eğitimde olarak kaydedilirken, resmi olmayan kurumlarda eğitim gören veya kısa süreli eğitim alan gençleri ise eğitimde olmayan gençler olarak tanımlanmakta. İstihdamda olanlar ise referans haftası için en az bir saat ücretli olarak çalışanları (kayıt dışı çalışanlar bu tanımın içerisindedir) veya geçici olarak bu işlerinde bulunmayanları kapsıyor. Kısaca bu oran; ne istihdamda ne eğitimde ne de kursta olan gençleri içermektedir.
Kaynak: Euronews