Tarih: 16.12.2017 14:00

Türkiye Antarktika´da ´danışman ülke´ olma yolunda

Facebook Twitter Linked-in

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Bakanlık uhdesinde, Antarktika´da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü´nün, ülkenin gelecekte Antarktika´da bilimsel, teknolojik, ekonomik ve siyasal boyutlarıyla söz sahibi olması açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Özlü, hiçbir ülkeye ait olmayan kıtada 53 ülke bayrağının dalgalandığını anlattı. Dünyadaki buzulların yüzde 90´ına ve tatlı su rezervlerinin yüzde 70´ine sahip kıtanın, dünya nüfusunun kurtuluşu olarak görüldüğüne dikkati çeken Özlü, Türkiye´nin Antarktika´da bilimsel araştırma üssü kurma çalışmalarının hızlandığını söyledi.

Özlü, bu kapsamda 1. Ulusal Antarktik Bilim Seferi´nin, 9 bilim insanının katılımıyla 26 Şubat-4 Nisan´da gerçekleştirildiğini hatırlatarak, 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi´nin de farklı bilim dallarını içerecek geniş katılımla 15 Şubat-1 Nisan 2018´de yapılacağını bildirdi.

"Antarktika´nın yönetiminde söz sahibi olmayı amaçlıyoruz"

Antarktika´da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" ile Antarktika Antlaşmalar Sisteminde "gözlemci ülke" statüsünde olan Türkiye´nin, "danışman ülke" statüsüne geçerek kıtanın yönetiminde söz sahibi olmayı amaçladıklarını vurgulayan Özlü, söz konusu kıtada danışman ülke statüsüne geçmenin gerekliliklerinden birinin, Antarktika´da bilimsel araştırma üssü kurulması olduğunu anlattı.

Özlü, başta üssün kurulması olmak üzere Antarktika´da yapılacak her türlü iş ve işlemlerde, kıtaya çevresel zararın gelmesini engellemek üzere "Madrid Çevre Protokolü"nün yürürlükte olduğunu ve ülkelerin bu protokolü imzalamaları gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Madrid Çevre Protokolü´nün TBMM´de kabul edilmesiyle ilgili kararın mayıs ayında Resmi Gazete´de yayımlanarak ulusal nitelik kazanması uluslararası camiada takdirle karşılandı. Bu ay başında, Antarktika Antlaşmalar Sistemi Sekreteryası tarafından ülkemizin Madrid Çevre Protokolü´nü imzaladığı bilgisi, tüm Antarktika Andlaşmalar Sistemi´ndeki danışman ve gözlemci ülke üyelerine resmi olarak bildirildi. Böylelikle Antarktika Projesi´ndeki nihai amacımız olan ´danışman ülke´ statüsüne geçebilmek yolunda önemli bir aşama tamamlanmış oldu."

Söz konusu protokolün imzalanmasıyla ülkelerin Ulusal Antarktik Programları´nın ve bilimsel seferlerinin lojistik planlarının tartışıldığı Ulusal Antarktik Program Yürütücüleri Birliği´ne (COMNAP), Türkiye´nin üyelik başvurusu yapma yolunun açıldığını dile getiren Özlü, "2018 yılı içinde COMNAP´a üyelik başvurusunun yapılması sağlanarak, uluslararası arenada temsilin ve kutup alanındaki hedeflerimizin gerçekleştirilmesinde görünürlüğümüzün arttırılmasını hedeflenmektedir." diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —