Türk Tabipleri Birliği (TTB) Etik Kurulu, Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Komisyonu´nca 2015 yılında hazırlanan ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, ?Tutum Belgesi? adıyla üniversitelere gönderilen Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi´nin durdurulmasına tepki gösterdi.
YÖK´ün ?Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi?nin, kavramın farklı algılara yol açtığı gerekçesiyle Şubat 2019 tarihinde geri çekilmesi ile ilgili TTB Etik Kurulu görüşünde, ?Eşitliğe vurgu yapan ?Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi´nin üniversite ortamından kaldırılmasının, günümüzde yaşanmakta olan insan hakları rejiminin krizini de derinleştirecek yaklaşımdır ve etik açıdan temellendirilmesi olanaksızdır? ifadelerine yer verildi.
TTB Etik Kurulu´nun görüş bildirgesinde şunlar kaydedildi:
"Özgecan Aslan´ın 2015 yılında katledilmesi, gittikçe yaygınlaşan ve eril söylemler eşliğinde yaşama geçirilen kadının kamusal alandan uzaklaştırılmasına yönelik cinsiyetçi politikalar ile kadına yönelik taciz ve şiddetin her geçen gün artarak devam ettiği ülkemizde toplumsal tepki yaratmıştır. Söz konusu tepkilerin de etkisiyle 2016 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yapılan toplantıda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı tarafından ?Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi? yayımlanmıştır. YÖK´ün 28.05.2015 tarihli Genel Kurul kararına dayanılarak hazırlanan belgede, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin temel bir problem olarak mevcut olduğu belirtilerek YÖK´ün bütün bileşenlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı hareket edileceği taahhüt edilmektedir. Konuyla ilgili farkındalık çalışmaları kapsamında YÖK´te, 26 Nisan 2018´de ?Yükseköğretimde Toplumsal Cinsiyet Eğitimi Çalıştayı? düzenlenmiştir. Ancak toplumun muhafazakârlaştırılması, kutuplaştırılması, yaşamın dinselleştirilmesi üzerinden sürdürülen politikaların ve söylemlerin etkisiyle Şubat 2019´da, bu sefer toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının ?farklı algılara yol açtığı, toplumsal değerlerimiz ve kabullerimizle mütenasip olmadığı ve toplumca kabul görmediği? gerekçeleriyle tutum belgesi geri çekilmiş ve YÖK´ün web sayfasından kaldırılmıştır.
Sürecin bilimin merkezi olarak kabul edilen üniversite ortamında yaşanması ve üniversitelerden konuyla ilgili herhangi bir açıklamanın yapılmaması yanı sıra söz konusu tutum belgesinin onu yayımlayan YÖK Başkanınca kaldırılmış olması, kabul edilemez ironik bir durumdur. Tıp mesleğinin en temel ahlaki ödevi olan ayrımcılık yapmadan herkese eşit olarak sağlık hizmeti sunmanın ancak toplumsal cinsiyete duyarlı bir tıp eğitimi ve mesleki uygulama ile sağlanabilecek olması, konunun TTB Etik Kurulunca ele alınmasının önemini ve gerekliliğini ortaya koymaktadır.