Tarih: 06.10.2018 07:28

Tunus´ta İktidar Sarsılıyor mu?

Facebook Twitter Linked-in

06.10.2018 Cumartesi

Tunus, dikta rejimlerine karşı halk hareketlerinin ve Arap Baharı olarak isimlendirilen sürecin ilk başladığı ülke. Burası aynı zamanda Bin Ali´ye karşı halk devriminin gerçekleştirilmesinden sonra fitne savaşının içine düşmeyen ve az çok bir siyasi istikrar gerçekleştirebilen tek ülke. Mısır´da Sisi cuntasının zeminini oluşturan Baltacı fitnesine, Libya´da Haftar hareketine ve Yemen´de ortaya çıkarılan fitne hareketine destek veren BAE ile Suudi Arabistan aslında Tunus´u da karıştırmak istiyordu. Ama bunu başaramadılar. 

Tunus´ta halk devriminden sonra gerçekleştirilen ilk seçimlerden İslâmî eğilimli Nahda Hareketi başarıyla çıktı. Ancak bu hareketin iktidarda başarılı adımlar atması engellendi. 2014´te gerçekleştirilen seçimlerden laik ve Batıcı çizgideki Nida Tunus Partisi (Tunus´un Sesi Partisi) birinci çıktı. Ancak o da parlamentoda tek başına hükümeti oluşturmaya yetecek kadar çoğunluğu elde edemedi. Bu yüzden Nahda Hareketi´yle koalisyon yapma ihtiyacı duydu. 

Nida Tunus Partisi iktidara gelmesinden sonra parti içinde ortaya çıkan bir liderlik kavgasından dolayı bölündü. Bu yüzden partiden 47 milletvekili istifa etti. Dolayısıyla şimdi parlamentodaki sandalye sayısı hükümetin ikinci ortağı durumundaki Nahda Partisi´nden daha az durumda. Seçimlerden sonra Nida Partisi parlamentoda 86 sandalye elde etmişti. Nahda Partisi ise 69 milletvekili çıkarmıştı. Şimdi Nida Partisi´nden istifa eden 47 milletvekili ayrı bir grup oluşturmuş durumda. Bu yüzden iktidarın birinci partisinin parlamentodaki grubu üçüncü sıraya düşmüş durumda. 

Seçimlerden sonra Nida Partisi´nin öncülüğünde oluşturulan ilk hükümet 2016 yılında dağıldı ve Yusuf Şahid´in liderliğinde yeni bir hükümet oluşturuldu. Önceki hükümet ekonomik yönden halkın beklentilerini veremediği için ekonomiden anladığı düşünülen Yusuf Şahid yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Ancak onun hükümetinin de ekonomik konularda başarılı olamadığı ve halkın beklentilerini veremediği görülüyor. Gerek bu sebeple ve gerekse Nida Partisi içindeki mevki çatışmaları yüzünden cumhurbaşkanı el-Baci Kaid es-Sibsi ile başbakan Yusuf Şahid arasında bir ihtilaf olduğu görülüyor. 

Diğer yandan iktidarın birinci partisinin parlamentoda grup üyesi sayısı itibariyle üçüncü sıraya düşmesinden dolayı ?Acaba, Nida´dan ayrılanlar hükümete desteğini çekerler mi ve hükümet düşer mi?? sorusu akla geliyor. Ülkede yeni seçimlere yaklaşık bir yıl kaldığı sırada hükümetin düşmesi önemli bir siyasi ve ekonomik sarsıntıya, ciddi bir krize yol açacaktır. 

Ancak gerek Nahda Partisi´nin konumu ve takındığı siyasi tavır ve gerekse Nida´dan ayrılanların oluşturduğu grubun sergilediği tavır bu ihtimalin biraz zayıf olduğunu gösteriyor. Her şeyden önce şu an parlamentoda birinci parti durumuna gelen Nahda Partisi mevcut koalisyonu dağıtarak ayrı bir hükümet kurmaya istekli değil. Bu hükümetin seçimlere kadar devam etmesinden yana. 

Diğer yandan Nida´dan ayrılanların oluşturduğu grubun lideri medyaya verdiği bilgilerde kendilerinin mevcut hükümetten desteklerini çekerek Nahda ile yeni bir ittifak içine girme taraflısı olmadıklarını dile getirdi. 

Ama bu dağınıklığın gündemdeki bazı yasa tasarılarının parlamentodan geçirilmesinde zorluklar yaşanacağını gösteriyor. Çünkü hükümetin başını çeken partiden istifa edenlerin bu tasarıların parlamentodan geçirilmesinde iktidara destek vermemeleri ihtimali var. O yüzden mevcut hükümetin seçimlere kadar biraz muattal, etki gücü zayıf bir hükümet olarak yoluna devam etmesi söz konusu. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —