Sözde Arap Baharı'nda başarılı olan tek devlet olarak kabul edilen Tunus, dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Kais Said'in hükümeti devirip parlamentoyu dondurmasıyla büyük bir krizle karşı karşıya kaldı.
Cumhurbaşkanı Said, "Ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü koşullar nedeniyle" Başbakan Hişam el-Meşişi yerine kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurdu. Darbe, COVID-19 vakalarındaki ani artış ve kronik siyasi işlev bozukluğu ve ekonomik rahatsızlığa karşı artan öfkenin ardından bir gün süren protestoların ardından geldi.
Said'in darbesinin ardından binlerce kişi saatler içinde parlamentonun önünde toplandı. Meclis'e gelen ancak içeri alınmayan Tunus Meclis Başkanı Raşit Gannuşi, "Cumhurbaşkanının yasal bir dayanağı olmayan kararları, bir darbedir, anayasayla yorumlamak yanlıştır" diyerek halkı "demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye" çağırdı.
DARBEDE BAE'NİN PARMAĞI MI VAR?
Tunus Meclis Başkanı Raşit Gannuşi'nin hükümet ve parlamentoya darbesinin ardından arkadaki yabancı güçler olup olmadığı sorularını beraberinde getirdi.
2018 ylında görevden alınan Tunus İçişleri Bakanı Lütfi İbrahim'in, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) istihbarat yetkilileri ile bir araya gelerek darbe planladığı haberleri, Tunus'un gündemine bomba gibi düşmüştü. Görüşmede, "Nahda Hareketi'nin siyaset sahnesinden tamamen silinmesini amaçlayan" darbe planı yapıldığı iddiaları ortaya atılmıştı.
Aradan geçen zaman içinde sözde Arap Baharıyla iç savaşa sürüklenen Libya'da Türkiye karşısında başarısız olan BAE, Tunus Meclis Başkanı Raşit Gannuşi aleyhine propagandaya başladı. Tunus Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, Türkiye ile masaya oturan Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac'ı stratejik Vatiyye Hava Üssü'nün geri alınmasından dolayı tebrik etmişti.
Tunus'ta 2019 yılı sonunda gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde BAE'nin desteklediği eski rejim yanlısı medya patronu Nebil el-Karvi'nin Anayasa Hukuku Profesörü ve mevcut Cumhurbaşkanı Kays Said'e kaybetmesi BAE'nin ülke içindeki etkinliğini azalttı.
BAE'DEN SKANDAL PAYLAŞIM "İYİ HABER YENİ DARBE GELİYOR"
BAE, Tunus'u etki alanına yeniden çekmek istiyor. BAE Veliaht Prens bin Zayed'in danışmanlarından ve ülke siyasetindeki etkili isimlerden Dhahi Khalfan, dört gün önce Mısır'da Müslüman Kardeşler'e atıfta bulunarak, "İyi haberler, Kardeşliğe (İhvan'a) yeni bir güçlü darbe geliyor" paylaşımında bulundu.
MEŞİŞİ HÜKÜMETİ FRANSA'DAN VAZGEÇİP TÜRKİYE İLE ANLAŞMIŞTI
Öte yandan Hişam el-Meşişi hükümeti kısa süre önce Fransa'nın uçak ve gemi satma teklifini reddetmişti. Devrilen Meşişi Hükümeti, Fransızlardan vaz geçtikten sonra Türkiye ile savunma sanayii anlaşması yapmıştı.