Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi´nin (ESAM) geleneksel hale gelen Çarşamba Konferansları´nın bu haftaki konuğu ?Dünya Şehircilik Günü ve Başkentin Geleceği´ konusu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna oldu. ESAM Konferans Salonu´nda gerçekleşen programa ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, milletvekilleri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞI GARİP BİR DURUMA DÖNDÜ
Türkiye´nin şehircilik anlayışının uzun yıllardır yanlış yönlendirildiğine değinen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, ?Ülkemizde şehircilik anlayışı garip bir duruma döndü. Bunun sosyal etkileri yaşanarak bizim değerlerimize uygun olmayan şehircilik anlayışı bugün toplumda rahatsız olduğumuz nesilleri meydana getirdi. Bunun sebepleri birden fazla. Yoğun bir iç göç ve şehirlerin nüfus artışlarındaki hızdan dolayı ve o dönemdeki yöneticilerin popülizm yapmasından dolayı şehircilik planlamaları yapılmadı. Ve bugünkü şehircilik anlayışı oluştu? dedi.
KEŞKE GECEKONDULAR KALSAYDI
?Rant esaslı emsal artışları benim büyükşehir belediye başkanı olmamla öldü? diyen Tuna, büyükşehirlerde rant ekonomisinin şehirlerde aşırı bir çarpıklık getirdiğini dile getirdi. Tuna, ?Bazı gecekondu mahallelerinde yapılan yeni planlamalarla keşke gecekondular kalsaydı denilecek bir duruma geldi. Bunların sebepleri sadece yöneticiler değil. İnsanlar neyle yönetilmek isterlerse öyle idare olunurlar. Yöneticiler adaletsiz olursa, kişiye göre muamele yaparsa vatandaşlar da bu adaletsizlik üzerine taleplerini artırıyor. Fakat benim hiç kimseye farklı muamelem olamaz, kimseye zulüm ederek adaletten ayrılamam. Bu yüzden bana haksız talep hiç gelmedi? diye konuştu.
MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRMAMIZ GEREKİYOR
Mahalle kültürünün yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çeken Tuna, ?Özellikle mahalle kültürünü yaygınlaştırmamız gerekiyor. Mahallede aynı apartmanda kimse kimseyi tanımıyor. Mahalle kültürümüz yok oldu. Mahalle kültürü yok olunca gençlikte yaşadığımız muhtelif sıkıntılar meydana geliyor. Gençlerimiz yalnızlık hissediyor. Bu da başka türlü sıkıntılardan dolayı gençlerimiz ciddi sıkıntılara itiyor. Şehir, insanın yetişmesinde önemli bir parametre. Bizim ecdadımız çok güzel şehircilik esasını oturtmuşlar ama maalesef belli bir dönem sonra işler değişmiş? dedi.
ADAY OLUNMAZ ADAY GÖSTERİLİR
Önümüzdeki 30 Mart yerel seçimlerinde aday olup olmayacağı sorusuna ise Tuna, ?Aday olunmaz, aday gösterilir. Dolayısıyla bu işlerin hesabı kitabı olmaz, nasip olur. Benim iyi kötü bir mühendisliğim olduğu için bu işte hesap kitap olmadığını biliyorum, matematiği yok bu işin? diye cevapladı.
BELEDİYE HER ŞEYE NANE OLUR
Belediyelerde her türlü imkânın olduğuna dikkat çeken Tuna, ?Belediye ile ilgili tek bir söz söylesem belediyenin özetidir. Allah kimseyi belediye ile belaya koymasın. Yani belediye böyle bir yer. Belediye her şeye nane olur. Allah korusun zulmetmek istersen, farklı muamele yapmak istersen her türlü imkân var. Allah cümlemizi adaletten ayırmasın? dedi.
ANKARA´DA RAYLI SİSTEM YETERSİZ
Tuna, Ankara´nın raylı sistem konusunda geri kaldığını belirterek, ?Raylı sistemlerin daha da yaygınlaştırılması gerekiyor. İleride ciddi sıkıntılar yaşamamak için raylı sistemi yaygınlaştırmalıyız. Bizim ileriye dönük sıkıntıları gidermek için uzun vadeli çalışmalar yapmamız gerekiyor. Göreve geldikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüm ve Ankara´da metro hatlarının yaygınlaştırılması konusu hükümet programına alındı? bilgisini verdi.