Tarih: 19.12.2018 14:50

İGİAD Türkiye İş Ahlakı Araştırması 2018 sonuçlarını açıkladı, Yalan söylüyoruz, dürüstlüğe ihtiyacımız var..

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından yapılan ve Nesiller Boyu İş Ahlakı sloganıyla duyurulan Türkiye İş Ahlakı Araştırması 2018 sonuçları, İstanbul Ticaret Odası´nda (İTO) açıklandı.

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Nesiller Boyu İş Ahlakı sloganıyla duyurulan Türkiye İş Ahlakı Araştırması kitap olarak yayınlandı.

18 Aralık 2018´de saat 10:00´da İstanbul ticaret odasında yapılan bir toplantı ile araştırmanın sonuçları değerlendirildi. Ve kitabının tanıtımı yapıldı.

Toplantı İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, açılış konuşması ile başladı.

Açılış konuşmasından sonra Prof. Dr. Ömer Torlak Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş ve Doç. Dr. Erkan Erdemir araştırma hakkında bilgi verdiler.

Burada araştırma sonuçlarını bir sunumla anlatan Torlak, bu yıl yapılan araştırmada da önceki araştırmalarda olduğu gibi küçük ve büyük işletmelerin iş ahlakı konusunda karşılaştığı problemleri ele aldıklarını söyledi.

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, konuşmasında  ?KOBİ´lerde rekabet edebilme adına veya çarpık bir rekabet anlayışı içinde faaliyetlerini sürdürebilme adına, iş ahlakına aykırı bazı hususları meşrulaştırma çabasından söz edebiliriz. Bu, özellikle ekonomide olumsuz konjonktürün söz konusu olduğu dönemlerde daha fazla artabiliyor maalesef. Cevap verenlerin çok önemli bir kısmının 3 yaklaşımda toplandığını görüyoruz. İdealist olanlar, ben merkezci olanlar ve adaletçi olanlar. Neredeyse cevap verenlerin 4´te 3´ü bu üç ahlaki anlayışa dağılıyor.

En çok karşılaşılan iş ahlakı problemlerine genel olarak baktığımızda, yalan söyleme, aynı ürünü farklı fiyatlarla satmaya çalışma, aldatıcı reklam ve verilen sözlerin tutulmaması ilk dört sıradaki en çok algılanan ahlak problemleri olarak karşımıza çıkıyor.? Dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş da araştırmanın 2008, 2013 ve 2018 yıllarında yapıldığını belirterek, ?Türkiye´de sürekliliği sağlamak çok kolay değil. Ben İGİAD´ı tebrik ediyorum, böyle bir çalışmayı bir araya getirdiği için. Yapılan çalışma teorik arka plan bakımından da güçlü bir kurguya sahip. Hem sürekliliği bakımından, hem literatür hakimiyeti hem de araştırma metodolojisi gücü bakımından çok kıymetli bir araştırmayla karşı karşıyayız.? değerlendirmesinde bulundu.

KOBİ´lerin faaliyetlerindeki ?psikolojik sermaye? kavramının önemine dikkati çeken Erdoğmuş, ?İyimserliğin, umudun azaldığı yerlerde psikolojik sermaye düşer. Psikolojik sermaye düşünce de direnme gücü zayıflamaya başlıyor. Biraz sanki psikolojik sermaye düştü gibi görünüyor.? dedi.

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Erdemir ise işletmenin ahlaki problemlerinin genel problemlerinden bağımsız olmadığına işaret ederek, ?Kriz ne kadar hızlı sarsarsa daha oturmuş, kurumsallaşmış firmalar o krizden biraz daha az etkileniyorlar. Ahlaki meselelerde de aynı durum söz konusu. Nesiller konusunda da şunu söylemek isterim; henüz nesiller arasındaki farklılık bizde Batı´daki kadar ayrışmış değil.? değerlendirmesinde bulundu.

 
 
 Kaynak. ekrangazetesi.com 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —