Trıump, "Suriye´deki korkunç saldırıyı kınıyorum. Rusya mı, Suriye mi, İran mı yoksa hepsi birden mi yaptı, bunu anlayacağız. Suriye için askeri, liderlerle görüşüyorum. 24-48 saat içinde büyük bir karar vereceğim" diye konuştu. Trump ayrıca askeri seçenek sorusuna, ?Bütün seçenekler masada cevabını verdi.
ABD Başkanı Donald Trump, Beşşar Esed rejiminin Suriye´de kimyasal silah kullanması ile ilgili olarak, "Bu, insanlıkla ilgili bir durum; bunun olmasına izin verilemez. 24 ila 48 saat içinde (bu konuyla ilgili) ana kararımızı vereceğiz." dedi.
ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray´daki kabine toplantısında, Suriye´de Esed rejiminin son kimyasal silah saldırısıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalar yaptı.
Kimyasal silah saldırısını "barbarca" şeklinde niteleyen ve hayatını kaybeden sivillerin görüntülerinin herkesin içini burktuğunu kaydeden Trump, "Bölgedeki durumu oldukça yakından takip ediyoruz. Ordumuzla ve diğer ilgili kişilerle görüşüyoruz. Bu, insanlıkla ilgili bir durum; bunun olmasına izin verilemez. Önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde (bu konuyla ilgili) ana kararımızı vereceğiz." şeklinde konuştu.
Sözlerinin devamında bu tür katliamların bir daha yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Trump, çok kısa süre içinde, hatta belki de gün bitmeden bir karara varabileceklerini söyledi.
Askeri seçeneklerin masada olup olmadığıyla ilgili soruya, "Hiçbir seçenek masanın dışında değil." diye cevap veren Trump, saldırının sorumlularıyla ilgili olarak da, "Eğer Rusya, Suriye, İran ya da hepsi beraberse bunu göreceğiz ve cevapları yakında öğreneceğiz." dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in de saldırıdan dolayı sorumluluk taşıyıp taşımadığına ilişkin bir soruya cevap veren Trump, "Herkes bir bedel ödeyecek.´´ değerlendirmesini yaptı.
Suriye, Rusya ve İran´ın saldırıdan sorumlu olmadıkları söylediklerini dile getiren Trump, kendisinin saldırının faili veya failleri konusunda fazla şüphesinin olmadığını, ancak generallerin kısa süre içinde buna bakacaklarını ifade etti.
Trump´ın bugün akşam saatlerinde (Yerel saatle) ABD ordusundan üst düzey komutanlarla da bir ara gelmesi bekleniyor.
Suriye rejiminin, Doğu Guta´da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil ölmüştü.
Saldırıyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Trump, Beşşar Esed´i "hayvan" olarak tanımlamış ve saldırının sorumlularının "ağır bir bedel ödeyeceğini" belirtmişti.
Trump´ın Suriye çıkışından hemen sonra bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanlığı´ndan geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada, ´´Kurbanlardaki bulgular bir tür sinir gazını işaret ediyor. Müttefiklerle görüşüyoruz. Bu gaddarlığın sonucu olacak. Uluslararası gözlemcilerin Duma´ya girişi engelleniyor´´ denildi.
İngiltere Başbakanı Theresa May ise Duma´da düzenlenen kimyasal saldırıya ilişkin olarak, "Bunun rejimin gerçekleştirdiği bir kimyasal saldırı olması durumunda sorumluların hesap vermesini sağlayacağımız konusunda net bir tavır aldık" dedi.
Danimarkalı mevkidaşı Lars Rasmussen ile Kopenhag´da görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan May, Doğu Guta´nın Duma ilçesindeki kimyasal saldırıyı "barbarca" diye nitelendirdi.
?İngiltere kimyasal silah kullanılmasını her koşul altında kınıyor.? ifadesinin kullanan May, cumartesi Duma´da olup bitenlerin acilen soruşturulması gerektiğini vurguladı.
May, "Eğer bunun Esed rejiminin vahşetinin ve kendi halkına karşı yüzsüz aldırmazlığının yeni bir örneği olduğu teyit edilirse, rejim ve Rusya dahil olmak üzere destekçileri hesap vermelidir. " şeklinde konuştu.
Rusya´nın son yıllarda BM´de veto hakkını kullanarak Suriye´de kimyasal silahların kullanımına izin verdiğini ve soruşturma mekanizmalarını ortadan kaldırdığını iddia eden May, ?Bu son bulmalı." diye konuştu.
May, "Müttefiklerimiz ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun (BMGK) bugünkü toplantısı dahil olmak üzere, uluslararası toplumun bu barbarca saldırıların sorumlulularından ve uluslararası normların böyle korkunç biçimde çiğnenmesine izin verenlerden hesap sorma kararlığını güçlendirmek için iş birliği yapmayı sürdüreceğiz.? ifadelerini kullandı.
İngiltere´nin Suriye´de rejime karşı bir askeri müdahalede yer alıp almayacağı sorusuna May, "Müttefiklerimizle ilk ve acilen yaptığımız şey, olup biteni tespit etmektir. Eğer ilk haberlerin gösterdiği gibi bir kimyasal saldırı ise bu, Esed rejiminin vahşetinin yeni bir örneği olur. Müttefiklerimiz ile hangi eylemin gerekli olduğunu da tartışacağız." yanıtını verdi.
Rusya´ya bir mesajı olup olmadığının sorulması üzerine May, şunları söyledi:
"Bunun rejimin gerçekleştirdiği bir kimyasal saldırı olması durumunda sorumluların hesap vermesini sağlayacağımız konusunda net bir tavır aldık. Evet, bu, Esed rejimiminin vahşeti hakkında ama aynı zamanda destekçileri hakkında da verdiğimiz mesajdır. Rusya da bunlardan biridir. Rejimi destekleyenlerin de aldıkları pozisyona çok dikkatli bakmaları gerektiği mesajını tutarlı bir şekilde verdik."
BMGK, aralarında İngiltere ve Fransa´nın da yer aldığı bazı daimi ve geçici üyelerce Duma saldırısını görüşmek için toplantıya çağrılmıştı.
Suriye rejiminin, Doğu Guta´da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil ölmüştü.
Duma bölgesinde kimyasal silah kullanımıyla ilgili ABD Savunma Bakanı Mattis de Suriye´de askeri müdahale seçeneğinin ihtimal dışı olmadığını söylemişti.