Trollük Münafıklık mıdır

Sinan ESKİCİOĞLU - 03.10.2018 Çarşamba

Trollük Münafıklık mıdır

03.10.2018 Çarşamba

 

Hayat çok değişti.

Kullanılan kelimeler de bu değişime uymak zorunda kalıyor. Eskiden kullanılan kelimeler ortadan kalkarken, yeni terimler ve tanımlamalar da lügatimize giriyor. Bunlardan biri de ?Trollük´.

Trollük ne demek önce ona bakalım:

Birincisi, gemi yakalamak için atılan ağa verilen isim. İkincisi, İskandinavya mitolojisinde geçen dev ya da cüce görünümündeki mağarada yaşayan efsanevi yaratık.

- Reklam -

Üçüncüsü ve bizim için önemli olan anlamı da, İngilizce ?trolling´ kelimesinden dilimize geçen ?zarf atmak´, ?yem atmak´.

Elde kullanılan tesbihlerin yerini artık cep telefonları aldı. Kitapların yerini de tabletler ve laptoplar. Hal böyle olunca da, internet dünyası istisnasız herkesi içine çekiyor. Sadece sosyal medya ortamında değil, haber sitelerinde bile atışmalar, karşılıklı söz düelloları gırla gitmekte.

Bütün bu atışmalar, suçlamalar, damgalamalar, iftiralar gerçek isimler üzerinden değil, takma isimler üzerinde yapılmakta. (Takma isim üzerinden olması aklınızda bulunsun).

İnternet dünyası çok hızlı olduğu için bu olumsuz fiillerin hepsinin de hızlı olması gerekiyor. Yani daha açık bir ifadeyle, kim en hızlı ?çamur at izi kalsın´ yarışını kazanırsa, o kişi takipçisi ve onu okuyanlar nezninde ?haklı´ duruma çıkıyor.

Olayın, yaşananların, söylenenlerin doğru mu yoksa yanlış mı olduğu sonradan araştırılmıyor bile. Verilen haberde geçen konu doğru mu, değil mi o an için önemli değil. Önemli olan konuyu karıştırmak ve olduğundan farklı lanse etmek. (Haberin doğruluğunun ya da yanlışlığının teyit edilmemesi konusunu da aklınızda bulundurun).

Ben de bu konuyu neden böyle tek-tek, notlar halinde sunuyorum. Çünkü artık normal insanlar bile okumalarını değiştirmiş durumdalar.

Nasıl mı.

Trollük, insanlarımızı agresifleştirdi ve anlamak için değil, cevap vermek için dinleme ve okuma durumuna getirdi. Böyle olunca da, tek tek sıralamak ve açıklamak gerekiyor. Yoksa okuyanlar da ?cımbızlama´ taktiğiyle okuyorlar.

Şimdi bağlantıyı kurma zamanı.

Münafık kimdir.

Münafık kelimesi, nifak masdarından türemiştir. Anlamı ise, tarla faresi gibi, kendini olduğundan farklı göstermektir. (Takma isim konusu aklınızda bulunsun demiştim ya, işte şimdi onu çıkarın tarla faresi ile kıyaslayın. Tarla faresi denmesinin sebebi, bir tehlike anında kaçmasını sağlamak üzere yuvası için hazırladığı birden fazla çıkış noktasının birinden girip diğerinden çıkmasıdır)

Münafık da, dinin bir kapısından girip diğerinden kaçan çifte şahsiyetli kimsedir.

İnanmadığı halde inanmış gibi görünen, İslam´ı savunmadığı halde savunuyormuş gibi görünen kişidir. Kuran´da 27 yerde geçer ve ?Münafikun´ isimli sure de mevcuttur.

İnandık deyip, inanmayan tabirini ölçü alacak olursak, Maun suresinin hepsi aslında bu tip insanlar içindir.

Bakalım.

?Dini yalanlayanı gördün mü? İşte o, yetimi itip kakar; Yoksulu doyurmaya teşvik etmez; Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, Onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yapanlardır, Ve hayra da mâni olurlar´.

Namaz kılsalar da, Mutlak Yaratıcı bu kişiler için ?Yazıklar olsun o namaz kılanlara´ demiştir.

Münafık illa ki dışarıda aranacak bir kişilik tipi değildir. Müslümanlar münafıkları hep dışarıda aramışlar ve Medine dönemine atıfla yahudileri suçlamışlar ve münafık demişlerdir. Halbuki münafıklar müslümanların içindedir.

Münafıklar, yalan-yanlış haberler ile huzur ortamını bozarak kargaşa çıkarmaya çalışan, arkası araştırılması zor haberleri yayan, insanların zihinlerini bulandıran hasta ruhlu insanlardır.

Trollerin yaptığı gibi haberlerinin doğruluğunun teyit edilememesi cümlemi zihininzden çıkarıp buraya ekleyin.

Trollerin yaptığı bütün işler aslında münafıkların yaptığı işlerdir.
Trollük, münafıklık mıdır. Evet, trollük münafıklıktır.

Şimdi kendini temize çıkarmak isteyenleri ele alalım.

İnancı, meşrebi, partisi, cemaati, dini grubu aklınıza ne gelirse, kutsal olarak gördüğü şey için trollük yapanlar da buraya girmektedir.

Mevzu/ Uydurma hadisler konusunu duymuşsunuzdur. Uydurma hadisler konusunda şu çok önemli bir bilgidir. İslam´a fayda sağlamak için bile hadis uydurulmaz ve bu yasaktır.

Mesela nasıl.

Fazla namaz, fazla ibadet, fazla tesbih gibi.

İmam Nevevî, bunu zikreder ve bu düşüncelerle hadis uyduranların verdiği zararın hepsinden fazla olduğunu belirtir. ?Bu insanlar halk katında zühd ve takvâ sahibi bilinen, bu yüzden de halkın güvenini kazanmış kimselerdir. Allâh´ın rızâ ve sevabını umarak Rasûlüllah (sav) hakkında yalan haber uydurmuşlardır´ der.

Hadis uydurma, yanlış bilgidir. Asılsız haberdir. Münafıklar da asılsız olanı yayarlar. Troller de asılsız olanları yaymak için çabalarlar.

Yani inancı, meşrebi, partisi, cemaati, dini grubu aklınıza ne gelirse, kutsal olarak gördüğü şey için trollük yapanlar da, İmam Nevevi´nin dediği gibi, kutsalına en büyük zararı veren kişilerdir.

Nefesin nerede harcandığı sorulacağı gibi, parmaklarla hangi tuşlara basılarak neler yazıldığının da hesabı sorulacaktır.

Umarım trollük yapan ve kendini hala daha iyi insan sananlar biraz olsun ders alırlar?

Sevgi ve Bilgiyle kalın

(Not: Bugün, 3 Ekim. Almanya´nın birleşmesinin yıl dönümü. 1990 yılında Batı Almanya ile Doğu Almanya duvarın yıkılması ile birleşmişlerdi. Bu sebeple de resmi tatil. Almanyalı vatandaşlarımızın 3 Ekim Birleşme günlerini tebrik ediyorum)