Önce Fatih’te ardından Antalya’da yaşanan toplu intiharlar büyük şaşkınlığa neden oldu.
İntiharların kesin nedenleri bilinmemekle birlikte her iki olayda da mağdurların ciddi maddi sıkıntı çektikleri görülüyor.
Maddi sıkıntıların intihar eğilimi olan insanlardaki bu duyguyu daha fazla tetikleyip tetiklemeyeceğini uzmanlara sorduk.
“Toplumda çözülme yaşanıyor”
Psikiyatrist Cemal Dindar, yaşananların sadece yoksullukla açıklanamayacağını düşünüyor.
Hem Fatih hem Antalya’da benzer toplu intiharlar oluyorsa bu artık psikiyatrik bir olgu değildir, toplumda çok büyük bir derdin, acının biriktiğinin işareti. Bu derdi anlamak, çözüm bulmak sadece uzmanlarla olacak bir şey değil. Ülkeyi yönetenlerin, ülkede bu büyük acıya karşı karına kar katanların bu topluma ne yapıyoruz diye düşünmesi lazım. Bu sadece yoksulluk ile de açıklanacak bir durum değil, toplum olma vasfını yitiriyoruz sanırım. Bir çözülme yaşanıyor.
“Anadolu dindarlığının esamesi kalmamış”
Bireysel intiharların son yıllarda artmasına karşın toplu intiharların bize başka şeyler söylediğini belirten Dindar sözlerini şöyle sürdürdü:
Ülkemizde daha önce bu kadar kısa aralıklar ile böyle tekrarlayıcı aile intiharları hatırlamıyorum. Bugün Fatih muhafazakarlığın simge semtlerinden. Ancak görüyoruz ki Anadolu dindarlığını mütedeyyinliğinin esamesi kalmamış. Bir zamanlar komşusu açken tok uyuyamayanların olduğu bir toplum vardı. Bir taraftan toplumsa dayanışma var denirken bir taraftan bu tür olaylar oluyorsa toplumsal bağların büyük ölçüde çözüldüğünü gösteriyor bu.
Cemal Dindar / Fotoğraf: Twitter hesabı
“Yaşanan kutsal ailenin intiharı”
Cemal Dindar yaşananlarla ilgili ilginç bir tespitte daha bulundu:
İster birlikte karar vermiş olsunlar, isterse bir aile üyesinin ağır depresyonlarda çok gördüğümüz 'zalimlerin dünyasına diğer sevdiklerini bırakmama' kararı biçiminde olsun bunlar, o her şeyin kalesi olan 'kutsal aile'nin intiharı... Hepimizin başı sağolsun.
“Maddi sorunlar öğrenilmiş çaresizliğe sürüklüyor”
Psikiyatrist Mansur Beyazyürek de yaşanan vakaların maddi sorunlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığının bilinemeyeceğini, bunun için bir psikolojik otopsi yapılmasının şart olduğunu belirtti.
Beyazyürek, psikolojik otopside kişinin geçmişte intihar girişiminin olup olmadığından, ailesinde daha önce intihar eden olup olmadığına ve geçirdiği rahatsızlıklara kadar her şeyin araştırıldığını söyledi.
Beyazyürek buna karşın maddi sorunların insanları depresyona sürükleyebileceğine de dikkat çekti.
Toplumun bir kesiminde öğrenilmiş çaresizlik var. Adam banka, kredi borcunu ödeyemiyor kendini çaresiz hissediyor. Hayata karşı çaresiz hissediyor bu sefer depresyona giriyor. İntihar nedenleri arasında depresyon en fazla görülen durumlardan biridir.
Mansur Beyazyürek / Fotoğraf: Kişisel sosyal medya hesabı
İntihar belirtileri neler?
Beyazyürek, intihar eğilimi olan kişilerde öncesinde görülen bazı belirtileri şöyle açıkladı:
Hayatı anlamsız bulduğunu söyler
Öbür dünyaya dair sorular sorar, örneğin “Öbür dünya nasıl der”
Ölümle ilgili çok fazla konuşmaya başlar.
Fotoğraf: AA
Kimlerde intihar eğilimi daha fazla görülebiliyor?
Beyazyürek bu soruya da şu cevabı veriyor:
Daha önce kendisinde veya ailesinde ruhsal sorunlar yaşayanlar arasında
Alkol uyuşturucu kullananlar arasında
Bekarlarda yalnız yaşayanlara göre daha çok görülüyor
Tedavi şansı kalmayan ağır hastalık geçirenlerde
Yabancı ülkelerde özellikle tek kalan yaşlılar arasında
"İntihar haberleri de intiharları artırıyor"
Beyazyürek intihar haberlerinin de fazla verilmemesi gerektiğini söyleyerek bu haberlerin de intihar eğilimi olanlar açısından teşvik edici olabileceğini söyleyerek şunu söyledi:
Medya Boğaz köprüsünde intihar haberlerini vermemeye başladığından beri köprüde intiharlar bitti gibi. Bu nedenle bu tür haberleri fazla vermekten kaçınmalı ve daha dikkatli bir dil kullanmalıyız.
© The Independentturkish