Tolstoy´a Gandhi sansürü

Pasif direnişiyle Hindistan´daki İngiliz işgalinin sonunu getiren Gandhi ile dünya edebiyatının en büyük isimlerinden Tolstoy aynı zamanda mektup arkadaşıydı. İki büyük ismi bir araya getiren ise Tolstoy´un bir kitabı olmuştu. Gandhi bir mektubunda Tolsto

Tolstoy´a Gandhi sansürü

Sedat Palut, İstanbul

Hindistanlı devlet adamı Mahatma Gandhi´nin bir mektubunu tercüme etmek ve yayımlama izni almak için Tolstoy´a yazdığı mektup, iki düşünürün mektup arkadaşı yaptı. ?Tolstoy-Gandhi Mektuplaşmaları´ isimli kitap iki düşünürün mektuplarının yanı sıra Gandhi´nin kurduğu Tolstoy Çiftliği´ne dair detaylar da içeriyor.

Tolstoy, 19´uncu yüzyılın en önemli romancılarından. Yazdıklarıyla dünya edebiyatını derinden etkilemiş, önemli klasiklere imza atmıştır. Tolstoy´u dönemin diğer romancılardan ayıran özellikleri vardı. Kendisi aynı zamanda düşünce adamıydı. Başta özgürlük, mücadele, din, yaşam olmak üzere birçok konuda eser ve makale yazmış, bu eserleri felsefe ve ahlak açısından önemli tartışmalara neden olmuştur. Tolstoy´un iz bıraktığı kişilerden biri de Hindistan´ın bağımsızlığını sağlayan önemli devlet adamı Mahatma Gandhi.

Peki, Tolstoy, Gandhi´nin üzerinde nasıl bir iz bırakmıştır, onları bir araya getiren gelişme ne olmuştur? VakıfbankKültür Yayınları tarafından Fahrettin Biçici´nin çevirisiyle yayımlanan ?Tolstoy- Gandhi Mektuplaşmaları´, iki düşünürün mektuplarının yanı sıra Gandhi´nin Güney Afrika´da kurduğu Tolstoy Çiftliği´ne dair şaşırtıcı detayları içeriyor.

Gandhi, Tolstoy´ın birkaç öyküsü dışında, hiçbir romanını okumamış. Onunla tanışması 1893´te, Tolstoy´un yazdığı ?Tanrı´nın Egemenliği İçinizdedir´ adlı eseriyle olmuş. Bu kitap, Biçici´nin aktardığına göre ?özgür düşüncesi, içten ahlakı ve doğru sözlülüğüyle Gandhi´yi etkilemiş.? Gandhi ilk kez 1909´da Tolstoy´a bir mektup yazdı. Tolstoy´un Hintli bir devrimciye yazdığı mektubu tercüme etmek ve yayımlamak adına izin istemek içindi. Gandhi, iznin ardından Tolstoy´un mektubunu 20 bin adet bastırdı. Bu gelişme iki düşünce adamı arasındaki sonraki mektuplaşmaların başlangıcı oldu.

Mektuplara gelirsek? Gandhi 1909´da gönderdiği ilk mektupta, Hintlilerin İngiliz sömürgesi altında zor şartlarda yaşadığını, kötülüğe karşı direnmeye çalıştıklarını, bu konudaki eserlerinden etkilendiğini belirtiyor. Tolstoy´un fikirlerinden etkilenerek ?Pasif Direnişin Etiği ve Faydaları? üzerine bir makale yarışması düzenlemeyi ve bu yarışma sayesinde siyasi hareketinin dikkat çekeceğini yazıyor. Gandhi´nin Tolstoy´dan bir ricası var. Tolstoy, o dönemdeki yazılarında reenkarnasyonu olumsuzlarken, Gandhi, Hindistan´da ve Çin´de reenkarnasyonu milyonlarca insanın el üstünde tuttuğunu belirterek bu yazılarla ilgili tasarrufta bulunup bulunamayacağını soruyor. Tolstoy ise ?İnsanlık içinde derin kökler salma ve onu dizginlemede ruhun ölümsüzlüğüne olan inanç ve ilahi hakikatle aşka olan itikat kadar reenkarnasyon başarılı olamayacaktır. Fakat yine de arzu ederseniz, mevzubahis bölümleri silmekte serbestsiniz? cevabını vermiş Gandhi´ye. Gandhi diğer mektuplarda, Hintlilerin, İngilizlere karşı mücadelesinde Tolstoy´un nüfuzunu kullanmasını rica ediyor.

Yazının devamı için...