TEPAV’dan acı rapor!

Ekonomideki kriz inşaat, tarım başta olmak üzere birçok sektörü eritti.

TEPAV’dan acı rapor!

Ekonomideki durgunluk tüm sektörleri etkiliyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) hazırladığı İstihdam İzleme Raporu, sektörlerin içinde bulunduğu zor durumu gözler önüne serdi. Raporda, inşaat sektörü başta olmak üzere tarım ve birçok sektörde yaşanan durgunluk ortaya konulurken istihdamda da yaşanan azalma ekonominin gerçek tablosunu gözler önüne serdi.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ BÜYÜKŞEHİRLERDE YAŞANDI!

TEPAV’ın, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Eylül 2019 ve Türkiye İş Kurumu (İşkur) Ekim 2019 verilerinin değerlendirildiği raporda, Eylül 2018-Eylül 2019 dönemleri ele alındı. Söz konusu periyodik tarih arasında çiftçi sayısında yüzde 11,4, sigortalı ücretli çalışan sayısında ise yüzde 2,5’lik düşüş yaşandı. Raporda, 4/a sigortalı çalışan sayısında, Eylül 2019’da Eylül 2018’e göre toplamda 368 bin azalış olduğu belirtildi. Raporda, sigortalı ücretli çalışan sayısının son bir yılda en fazla azaldığı illerin başında Ankara, İstanbul ve İzmir gibi ülke ekonomisinin yükünü çeken illerin olması dikkat çekti. Sigortalı ücretli çalışan sayısında Ankara 54 bin azalışla zirvede yer alırken, Ankara’yı, 37 bin azalışla İstanbul, 37 bin azalış ile İzmir, 26 bin azalışla Bursa ve 21 bin azalışla Adana takip etti.

İNŞAAT SEKTÖRÜ İSTİHDAMDA DİBİ GÖRDÜ

Raporda, istihdamda en büyük düşüşün yaşandığı sektörlerin başında inşaat geliyor. Raporda, inşaat sektörü Eylül 2018-Eylül 2019 dönemlerine bakıldığında, bir önceki yılın aynı ayına göre bina inşaatı sektörü istihdamında düşüş olduğu ve bu düşüşün toplam istihdamdaki düşüşten daha fazla olduğu kaydedildi. Sigortalı ücretli çalışan sayısının en fazla azalan sektör 405 bin azalışla bina inşaatı sektörü olduğu belirtilen raporda, inşaatı 108 bin azalışla bina ve çevre düzenleme faaliyetleri, 91 bin azalışla bina dışı yapıların inşaatı, 37 bin azalışla özel inşaat faaliyetleri ve 25 bin azalışla metalik olmayan ürünlerin imalatı sektörlerinin takip ettiğine dikkat çekildi.

Kaynak: milligazete.com.tr