Tarih: 05.06.2019 15:49

Tatlı ama şekersiz bir bayram

Facebook Twitter Linked-in

Allah´a hamdolsun ki bazılarının hâlâ Şeker Bayramı dedikleri bir ?Ramazan Bayramı?na daha kavuştuk.

Bu mübarek bayramının, tüm İslâm âlemine ve tüm insanlara sağlık, hayır, iyilik, güzellik, barış, muhabbet getirmesini diliyorum.

?Şeker Bayramı? tabirinin aslının şükür bayramı olduğunu ama bunun zamanla şeker bayramı şekline dönüştüğünü söyleyenler de var, bu bayramda çok tatlı yendiği için bu ismin kullanıldığını iddia edenler de.

Bu ismi kim çıkardı, hangi maksatla çıkardı bilmiyorum ama bu yanlış ifadeyi dilimizden de kafamızdan da silip atmamız şart.

Çünkü bu bayramın ?şekerle? hiçbir alâkası olmadığı gibi, dini bayramı şeker gibi ?tatlı bir zehirle? hatırlamak da doğru değil.

Şekerciler kusuruma bakmasınlar.

Şeker en tatlı zehirdir

Her türlü şekerin ve şekerle üretilen tüm yiyecek ve içeceklerin obeziteden diyabete, kalp hastalıklarından kanser ve Alzheimer´e kadar günümüzde salgın gibi yayılan kronik hastalıkların altında yatan en önemli sebeplerden biri olduğunu çok iyi biliyoruz.
Kalp krizi ve felçlerin altında yatan esas sorumlunun da bize senelerdir öcü gibi gösterilen kolesterol değil şeker olduğu artık saklanamaz bir gerçek olarak ortada.1

Üstelik şeker, tıpkı alkol, sigara ve uyuşturucular gibi ?bağımlılık? yapan bir madde.2

Araştırmalar şekerin beyinde ?ödül merkezini? etkileyerek bağımlılık yaptığını, bağımlılarda beyin değişikliklerine bile sebep olabileceğini gösteriyor.

Şekerli gıdalar azaltıldığında sigara, alkol ve uyuşturucu bırakıldığında da ortaya çıkan huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı, yorgunluk ve ?aşerme? gibi eksiklik belirtilerinin görüldüğü de biliniyor.

Çocukları şekerle tanıştırmayın

Bebeklerin en az 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri, 2 yaşına kadar anne sütü almaya devam etmeleri, şekerli ve unlu yiyecek ve içeceklerle tanıştırılmamaları şart.

Hazır mamalarla daha ana kucağında şekerle tanışan bebek damakları daha sonra pırasa, enginar, lahana, salata gibi tatsız sebzeleri sevmiyorlar tabii ki. 

Mama şirketleri bebeklerin emzirilmek yerine toz mamalarla beslemeleri için saldırgan ve çoğu zaman da kanunsuz metotlar uygulamakla ve sağlık çalışanlarına çeşitli hediyeler yani rüşvet vermekle suçlanıyor.3

Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden British Medical Journal, geçtiğimiz günlerde anne sütü yerine kullanılan ürünlerin reklâmlarını yayımlamayacağını açıkladı. Dergi, sebep olarak bunların aşırı derecede teşvik edilmesi ve küresel emzirme oranlarının düşmesini gösteriyor.4

Çocuğunuza asla hazır mama vermeyin, mamasını evde kendiniz hazırlayın. 

Ha şeker ha sigara ha alkol

Çocuklara şeker vermekle alkollü içecek vermek arasında fazla bir fark olmadığı aklınızda olsun.

Sigara, alkol her ortamda içilmez ama şeker yediden yetmişe herkes tarafından her ortamda her an rahatlıkla kullanılır.

Özellikle hazır gıdaların tatlı olmayanlarında hatta ?tuzlu? olanlarında bile şeker olduğunu da unutmayın.

Şekere alışan bir damağın artık bir daha ondan kopması imkânsız değilse de gerçekten çok zor, onun için herhalde en doğrusu bu tadı hiç öğrenmemek.

Şekerden kaçarken suni tatlandırıcılara yakalanmak ise daha da tehlikeli; yağmurdan kaçarken doluya yakalanmak gibi bir şey!

Misafirlere şeker tutmayın

Gerçi eskisi gibi bayram ziyaretleri kalmadı ama gene de bayramlaşmalarda misafirlerinize lütfen şeker, lokum, çikolata, hamur veya sütlü tatlı veya benzerlerini asla ikram etmeyin.

Aynı şeyi maalesef çocuk doktorlarının bazıları da yapıyor; muayeneye gelen çocuklara uslu durmaları için şeker, çikolata veya benzeri ürünler veriyorlar. Yuva ve kreşlerde de şekerli ürünler ?aferini hak eden çocuklara? başarı belgesi gibi veriliyor.

Bunlar çok yanlış işler; çünkü böylece şeker çocuğun kafasında bir ?ödül? olarak algılanıyor ve ?değerli yiyecek? algısı beyinlere yerleşiyor.

Gelelim neticeye;

Neyse, bu güzel bayram gününde daha fazla "ağzınızın tadını kaçırmak istemiyorum".

Ramazan Bayramınız tekrar mübarek olsun, hayırlara vesile olsun.

Kaynaklar:

1 http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32252-3/fulltext
2 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666318306196?via%3Dihub
3 https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/feb/27/formula-milk-companies-target-poor-mothers-breastfeeding
https://www.bmj.com/content/364/bmj.l1200

Kaynak: ndependentturkish.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —