HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın 17 Kasım 2015'te Meclis'te ettiği yeminin, "metinde olmayan ifadelere yer verildiği" gerekçesiyle Meclis Başkanı Deniz Baykal tarafından geçersiz sayılması, Zana'nın 24 yıl önce önce ettiği milletvekilliği yeminin akıllara getirdi.
SHP-HEP ittifakı sonrasında Meclis'e giren Leyla Zana, yeminin sonuna "Ez vê sondê li ser navê gelê kurd û tirk dixwîm (Bu yemini Türk ve Kürt halkı adına ediyorum)" ifadelerini eklemiş, o dönem yaşanan yemin krizi Leyla Zana ve arkadaşlarının 10 yıl hapis yatmasıyla sonuçlanmıştı.
AlJazeera’dan Gonca Şenay’ın haberine göre, Leyla Zana'nın 6 Kasım 1991 tarihli TBMM Genel Kurulu'nda ettiği yemin sonrasında yaşananlar şöyle gelişti.:
Takvimler 6 Kasım 1991’i gösterirken TBMM Genel Kurulu milletvekili yemini için toplandı. İlk gerginlik Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle’nin kürsüye çıkmasıyla yaşandı. Dicle yeminini okumadan önce “Ben ve arkadaşlarım bu metni Anayasa'nın baskısı altında okuyoruz” dedi. Genel Kurul salonu karıştı. DYP ve ANAP milletvekilleri sıralara vurarak protesto ettiler Dicle’yi ve “Burası Türkiye” sesleri duyuldu. SHP sıralarında ise sessizlik vardı.
Dicle, ikinci kez çağrıldığı kürsüde sözlerine yine “Anayasa’nın 81’inci maddesine göre okuyorum” diye başladı. Gerginlik bitmedi, Meclis Başkanvekili “Sözümü geri alıyorum” demesini istedi, Dicle direndi. Kürsüye iki partiden vekiller çıktı, tartışma büyüdü, Dicle vekiller arasında temas yaşanmasının ardından “Sözümü geri alıyorum” demek zorunda kaldı.
Fakat o güne damgasını vuran Dicle’den çok başka bir isim oldu: Leyla Zana. Zana kürsüye yakasında sarı kırmızı yeşil renkleri taşıyan bir mendil ve başında aynı renklerde bir saç bandı ile çıktı. Türkiye’nin tarihine “yemin krizi” olarak geçen de sonrasındaki 45 saniye oldu.