Afganistan üzerine araştırmaları ve değerlendirmeleriyle tanınan ABD'li Thomas Joscelyn, Katar'ın başkenti Doha'da imzalanan ABD-Taliban anlaşmasını yorumladı.
ABD'nin önde gelen savaş ve çatışma araştırması merkezlerinden The Long War Journal analisti ve Ortadoğu uzmanı Thomas Joscelyn Twitter hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede varılan anlaşmayı eleştirdi.
Daha önce Afganistan'da ABD'nin yenildiği görüşünü savunan Joscelyn, ülkede savaşın devam etmesi gerektiğini savunan şahin kesimden bir isim olarak biliniyor.
"Taliban'ın 'cihat devleti'"
Twitter'da yaptığı paylaşımda Joscelyn şu ifadeleri kullandı:
"Evet. Tüm bu süreç onların (Taliban'ın), 2001'den bu yana diriltmek için El Kaide ile beraber savaştığı cihat devletini -Afganistan İslam Emirliği'ni- meşrulaştırdı. İslam Emirliği'ni meşrulaştırmanın, ne kadar bölgeyi heri aldıklarından bağımsız olarak, Afganistan'ın ötesinde yansımaları olacaktır."
Her ne kadar ABD ile Taliban arasında varılan anlaşmada Taliban'ın El Kaide'yi ülkede barındırmayacağına ve Afgan topraklarının ABD'ye yönelik saldırılar düzenlenmesi için kullanılmasının önüne geçeceğine dair maddeler olsa da bu konu uzun bir süredir tartışılıyor.
Bölge uzmanlarının önemli bir kısmı, Taliban'ın El Kaide ile olan ilişkilerini görünürde kesmiş gibi hareket edeceği ancak küresel cihat yanlısı diğer gruplar, kişiler ve özellikle El Kaide ile olan bağlantının sona erdirilmeyeceği görüşünde.
Taliban 11 Eylül 2001 Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon saldırılarının ardından ABD'nin "El Kaide ile ilişkilerini kesme ve Usame bin Ladin'i teslim etme" taleplerini, ABD öncülüğündeki Batı ittifakı ile karşı karşıya gelmesine sebep olacak biçimde geri çevirmişti.
"Afganistan ötesinde yansımalar"
Batılı uzmanlardan Joscelyn'in dile getirdiği "Taliban'ın cihat devletinin Afganistan'ın ötesinde yansımaları olacağı" söylemi de uzun süredir gündemde olan bir söylem niteliğinde.
Taliban'ın Afganistan'da iktidarı yeniden ele geçirmesiyle ülkenin ABD liderliğindeki Batı ittifakına yönelik tehdit arz eden cihat yanlısı kişi ve gruplar için bir merkez haline gelebileceği öne sürülüyor.
Taliban'ın 1996-2001 yılları arasında Afganistan'daki iktidarı döneminde ülkedeki cihat yanlısı gruplar içerisinde eğitim alan kişi ve yapılar Cezayir, Libya, Mısır, Yemen, Irak, Çeçenistan, Bosna, Suriye, Pakistan, Keşmir, Doğu Türkistan gibi birçok bölgede aktif yapılanmalar teşkil etmişti.
Taliban'ın yeniden iktidara gelmesi halinde benzer bir sonucun ortaya çıkabileceği dillendiriliyor..
Kaynak: mepanews.com