Tarih: 03.04.2022 17:54

Suya Dair İki Eser: Dünden Yarına Su ve Söz Konusu Su

Facebook Twitter Linked-in

Dünden Yarına Su ve Söz Konusu Su                                                                                                                                                                                        Yusuf Tosun’un suya dair iki güzel kitabı yayımlandı. Suyun dünüyle birlikte yarınına da ışık tutan Dünden Yarına Su ve Söz Konusu Su kitapları, yazarın hem yılların su ile ilgili tecrübelerinin hem de suya dair okuma ve araştırmalarının ürünü iki kıymetli eseri. Yerine başka bir şey ikame edilemeyecek olan suya dair söylenmedik ne kaldı bu gök kubbede, demeyin! Asıl şimdi su ile ilgili söylenecekler önemli.  Söz konu su olunca yaşam başka bir çehre takınıyor. Su, özellikle son zamanlarda yaşanan küresel iklim değişimiyle birlikte çok daha önemli bir hale geldi. İşin doğrusu su, çevresinde olup biten her şeyi kaydetti ve halen de kaydetmeye devam ediyor. Ve bu kayıtlar neticesinde durum artık dayanılmaz hale gelince su bizimle konuşmaya başladı. Su lisanınca uyarılarda, tavsiyelerde bulundu/bulunuyor.
Gelecekte de insanlık hikâyemizin devamı suyla olan iletişimimize bağlı gözüküyor. Suyu yutarak boğulmak da var, içerek yeniden dirilmek de var bu süreçte. Yani varlığımız suyun varlığına bağlı gözüküyor.

Böylesi bir halet-i ruhiye ile kaleme alınan su eksenli yazılar ‘Söz Konusu Su’ adı altında kitaplaştı. Suyun hafızasından tutun da canlı ve akıllı haline değiniliyor. Suyun birleştirici ve iyileştirici gücü hatırlatılıyor. Yine suyun davranışlarından yola çıkılarak karşılıklı bir hasbihâlde bulunuluyor. Ayrıca suyun iki hidrojen ve bir oksijenden (H2O) daha fazla anlamlar ihtiva ettiğinden bahsediliyor. İşin doğrusu bugün yüzyıllardır suya müdahalemizin neticelerini yaşıyoruz bir bakıma. Kuruyan göller, susuz kalan dereler, çatlayan toprak, zamansız seller, kavurucu sıcaklar, kuruyan ağaçlar… hepsi ama hepsi bizim suya, tabiata müdahalemizin sonuçları olarak bize geri dönüyor. Dünden Yarına Su  kitabında dünyada ve ülkemizde mevcut sularla ilgili hatırlatmayla birlikte suyun dünü bugünü ve yarınına da ışık tutuluyor. Sanal su ve su ayak izi ile bir durum tespitinde bulunuluyor. Su çatışması ve paradoksuna dikkat çekiliyor.  Su yönetiminin önemine vurgu yapılıyor. Ayrıca İstanbul su medeniyeti ve suyun çeşme, hamam hali ile ilgili hatırlatmalara da yer veriliyor. Tabii suya gönül veren hizmet erleri yani ‘suyolcuları’ da selamlanıyor bu çalışmada.                                                                                                                        ***                                                                                                                                                                                                                       kaynak konhaber.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —