Suudi Arabistan iktidarını eleştirenlere yönelik sosyal medyada organize bir şekilde linç kampanyası yürüten “troller”, bölge uzmanlarının gündeminde.
“Sinek” lakaplı bu sosyal medya hesaplarının artması, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yükselişi ile çakışıyor. Muhalif eleştirilere karşı, önceden var olan muhafazakar dini söylem, bu troll ordusu ile birlikte yerini saldırgan milliyetçi bir üsluba bıraktı.
Genellikle liderlerinin bir fotoğrafını veya krallık bayrağını avatar olarak kullanan Suudi troller, Kraliyet ailesi içinde de hedef seçtikleri kişilere karşı sözlerini sakınmıyor. Krallığı savunan bu trol ordusunun arkasında eski kraliyet mahkemesi danışmanı Saoud al-Qahtani’nin olduğu sanılıyor ve bundan dolayı “Bay Hashtag” ya da “sineklerin efendisi” lakabıyla anılıyor.
Saoud al-Qahtani, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Ekim 2018’de İstanbul’daki konsolosluk binasında öldürülmesi üzerine görevden alınmıştı. Ancak arka planda troll ordusunu yönetmeye devam ettiği görüşü hakim.
AFP’ye konuşan Suudi akademisyen Salih al-Asimi devlet sembolleri kullanan bu trollerin sanki hükümet tarafından destekleniyormuş gibi tehditler savurduklarına dikkat çekiyor. Al-Asimi, “paralel bir hükümet gibi” davranan bu grubun asıl hükümetten daha güçlü olduğunu savunuyor.
Washington’da yaşayan Suudi uzmanı Annas Shaker, “Bu hayalet hesapların Suudi liderler için paha biçilmez olduğu ortaya çıktı” ifadelerini kullandı. Veliaht Prens Muhammed’in liderliğinde, aktivistler ve eleştirel sesler üzerindeki baskı yoğunlaşırken, Suudi troller büyük bir korku uyandırıyor.
Katar hakkında olumlu paylaşımlar yapanlar hedefte
Shaker, 2017’de Eğitim Bakanlığı programını yürütmek üzere işe alınan Suudi bir kadın olan Houda al-Hamoud’un bu troller tarafından görevden uzaklaştırıldığını söylüyor. al-Hamoud, göreve geldikten kısa bir süre sonra Katar ile ilgili daha önce attığı ve olumlu mesajlar içeren paylaşımları ortaya çıkmış; yoğun bir sosyal medya kampanyasının ardından görevden alınmıştı.
Reklam
AFP’ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir hükümet yetkilisi, bu siber baskıdan korunmak için her gün sosyal medyada Katar ve İran aleyhine paylaşımlarda bulunduğunu söylüyor. Ancak diğer yandan, uzmanlar bu trol ordusunun, ülke Covid-19 krizi ve düşen petrol fiyatları arasında kemer sıkma dalgasına girerken rejime karşı dönebileceği uyarısında bulunuyor.
Washington merkezli Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü’nden Eman Alhussein “Devletin teşvik ettiği milliyetçi duygu bir Truva atı yaratmış olabilir” cümlesiyle Riyad için tehlikenin boyutlarına işaret ediyor. Arap dünyasında en fazla Twitter kullanıcısına sahip olan Suudi Arabistan, platformun içeriğini manipüle etmeye çalışmakla suçlanıyor.
Amerikan firmasının iki eski çalışanı 2019’da özellikle Riyad adına casusluk yapmakla suçlanmıştı. Twitter, daha önce Riyad hükümetiyle bağlantılı bazı hesapları askıya almıştı.
Kaynak: ocakmedya.com