Millli Gazete'den Ahmet SESLİ'NİN, "KONUYA DAİR" YAPMIŞ OLDUĞU HABER...
Suriye, krizlere ve çekişmelere gebe yeni bir sürece doğru yol alırken, bu süreç dünya ülkelerinin de ana başlıklarından biri haline geldi. Ancak birçok ülke konu ile ilgili kendi planlarını yaparken, Suriyeli tarafları oyunun dışında tutmaya çalışıyorlar.
Suriye’de yüz binlerce insanın canına sebep olan ve ülkeyi yangın yerine çeviren iç kargaşanın ateşi sönmeye başlarken, dünyanın gündemi ise Suriye’nin geleceği ve yeniden inşası oldu. Dünyanın gündemi bu başlık ile meşgul olurken, Suriye’de yeni bir dönemin sancılarının yaşandığı bir süreç yaşanıyor. Bu yeni dönemin en önemli gündem maddesi ise yeni anayasa yazım süreci oldu. Ancak yeni anayasanın yazımı bir tarafa anayasa komisyonunun kurulması bile başlı başına krizlere neden oldu. 150 kişilik komisyona 50 üyeyi Şam, 50 üyeyi muhalefet ve son 50 üyeyi de BM’nin belirlemesi gerekiyordu. Ancak Şam’ın listesini, muhalefet destek aldığı ülkeler aracılığı ile veto ederken, muhalefetin listesine ise Şam itiraz etti. BM’nin oluşturduğu liste ise her iki kesimden veto yedi. Bu nedenle 2017 ortasından itibaren devam eden müzakereler ve çabalar bir komisyonun kurulmasına zemin olmadı.
İDLİB VE SURİYE’NİN KUZEYİ İÇİN HERKESİN BİR PLANI VAR
Suriye’de anayasa dışında diğer bir sancılı gündem ise İdlib ve Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan güvenli bölge. Bu bölgelerin geleceği Suriye’nin geleceğinin nasıl şekilleneceği konusunda önemli bir eşik iken, bu başlık ile ilgili söz söyleyen ise yine Suriyeli taraflar değil. Birçok ülke bu bölgelerin ve orada yaşayan milyonlarca Suriyelinin kaderini kendilerine göre şekillendirmek için sık sık bir araya geliyor.
ANAYASA KONUSUNDA DA SURİYELİLER KENARDA
Sancılı geçen bu süreç ile ilgili konunun çözümünü Suriye’deki tarafların arasına bırakmak istemeyen ülkeler, hem Şam’a hem de muhalefete yaptıkları baskılar sonucunda komisyonu oluşturacak isimler konusunda bir uzlaşmaya varıldı. Sırada ise komisyonun bir araya gelip, uyum içinde çalışması var. Ancak komisyonun oluşturulması sürecinde olduğu gibi bu sürecin de krizlere gebe olduğu ve yine kararın Suriyelilere bırakılmayacağı konusunda yorum yapmak güçlü.
KRİZLER EŞLİĞİNDE YENİ BİR DÖNEME DOĞRU
Son durumda krizler ve çekişmeler eşliğinde Suriye yeni bir döneme doğru yol alıyor. Bu yolun sonunda Suriye’yi nasıl bir geleceğin beklediği bilinmezken, bilinen tek bir şey o da bu yeni dönemin diğer konularda olduğu gibi Suriyeli taraflara bırakılmayacağı.