SURİYE KONULU DÖRTLÜ ZİRVE..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın katıldığı Suriye konulu Dörtlü Zirve sona erdi.

SURİYE KONULU DÖRTLÜ ZİRVE..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın katıldığı Suriye konulu Dörtlü Zirve sona erdi.

Londra’daki Başbakanlık Ofisi’nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 50 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ardından ofisten ayrılırken bir gazetecinin görüşmeye ilişkin sorusu üzerine, “Gayet iyi geçti.” yanıtını verdi.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Öte yandan Erdoğan, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından NATO’nun 70’inci yılı dolayısıyla heyetler onuruna verdiği resepsiyona katıldı. Erdoğan, Buckingham Sarayı’ndaki resepsiyona, eşi Emine Erdoğan ile geldi. Resepsiyon, basına kapalı gerçekleşti.

Merkel: İyi ve yararlı bir görüşme yaptık

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye konulu Dörtlü Zirve’de “iyi ve yararlı bir görüşme yaptıklarını” söyledi. Zirvede ana gündem maddesi olarak Suriye’deki durumun ele alındığını kaydeden Merkel, “Burada DEAŞ’a karşı mücadelenin sürdürülmesi ve tamamlanması konusunda fikir birliğine vardık. Bunun tam olarak nasıl olacağı konusunda temasta kalmayı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Merkel, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in siyasi süreç için yaptığı çabaları aktif şekilde desteklemek istediklerini kaydetti. Suriyeli sığınmacıların, Türkiye’nin Rusya ile güvenliği garanti altına aldığı bölgeye gönüllü geri dönüşlerinin sadece BM katılımıyla olabileceğini belirten Merkel, bu konuda görüşmelerin süreceğini kaydetti.

Zirvede Libya konusunun da el alındığını dile getiren Merkel, “Bu konuda Berlin süreci takdir edildi. Bu formatta çalışmaya devam edilmesi lazım ve Libya’da hızlı şekilde ateşkese ihtiyacımız var. Şimdi teknik düzeyde, daha sonra gelecek yılın şubat ayında bu formatta birlikte çalışmak için tekrar buluşmak istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Merkel, zirve hakkında da “İyi ve yararlı görüşme yaptık. Bu görüşme uzun bir istişare sürecinin başlangıcı olabilir. Bunun için bugün zaman çok kısaydı.” değerlendirmesinde bulundu. Almanya Başbakanı Merkel, yarın yapılacak NATO Zirvesi’nden de tüm görüş ayrılıklarına rağmen umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Macron: Suriye konusunda tüm belirsizlikler ortadan kalkmadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye konusunda tüm belirsizliklerin ortadan kalkmadığını, önceliğin DEAŞ ve terör ile mücadele olduğu konusunda bir iradenin bulunduğunu bildirdi.

“(Suriye konusunda) Tüm belirsizlikler ortadan kalkmadı. Önceliğin DEAŞ ve terör ile mücadele olduğu konusunda bir irade var. Bu benim için önemli.” diyen Macron, mülteciler konusunda iş birliğinin devam etmesi gerektiğini söyledi. Macron, Suriye krizinin sona ermesi için çalışmaların sürmesi gerektiği konusunda liderler arasında bir fikir birliği olduğunun altını çizdi.

Zirvede Libya konusunu da görüştüklerini vurgulayan Macron, bu hususta Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) çıkarlarını da önemsediğini dile getirdi. Emmanuel Macron, “Bu toplantıdan Suriye konusunda söylediğim 3 husustaki fikir birliğini akılda tutuyorum.” dedi.

Erdoğan ile ilişkisinin sorulması üzerine, Macron, “Onunla birebir görüşme fırsatım oldu. Herkese saygım var. Biri hakkında saygısızlık yaptığımı duymadınız. Herkes kendi sorumluluğunu alır. Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu düşünüyorum. Türk halkına derin saygım var.” yanıtını verdi.

Türkiye ile üzerinde anlaşılmayan konuların bulunduğunu aktaran Macron, bu toplantının Suriye konusunda ilerleme kaydedilmesine neden olduğunu vurguladı. Macron, YPG konusunda Türkiye ile anlaşmazlığın bulunduğunu belirterek, “PKK hususunda bir belirsizlik yok. Fransa, (PKK’lıları) terörist olarak kabul ediyor, kınıyor ve yargılıyor.” ifadesini kullandı.

YPG’lilere işaret eden Macron, “Tamamen terörist olarak kabul edemeyiz. (Cumhurbaşkanı Erdoğan) buna katılmıyor. Bu anlaşmazlık bugün kalkmadı.” açıklamasında bulundu. Macron, “Türk topraklarının güvenliği konusunda endişeliyiz. Ancak DEAŞ ile kimin mücadele ettiğini unutmak istemiyoruz.” diye konuştu.

Devamı >>>