Suçsuz mahkûmlar

Türkiye Gazetesi yazarı İrfan Özfatura, ´işledikleri suçlardan dolayı´ cezaevinde bulunan anneleriyle birlikte orada kalan reşit olmamış çocukların rehabilite edilmesine yönelik olarak devletin, onlar için yapmaya çalıştığı ´olumlu´ icraatlara yönelik göz

Suçsuz mahkûmlar

İstanbul´daki Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda gün sayan hanımlar ?nispeten? şanslılar. Evet demir parmaklıklar arasındalar, belli saatlerde yatırılıyor, kaldırılıyorlar. Ancak kadın doğum ve psikiyatri uzmanına çıkabiliyor, diş tedavilerini yaptırabiliyor, dilerlerse İSMEK ve Halk Eğitim´in verdiği takı, dikiş, örme oyuncak, kuaförlük, bilgisayar, İngilizce, aşçılık gibi 18 dalda sanat öğrenebiliyor, sertifika sahibi oluyorlar.
Atölyelere devam edenlerin sayısı 455 (takriben yarısı) ve sayı her geçen gün artıyor. İsteyen gazete, kitap okuyabiliyor, televizyon seyredebiliyor, spor yapabiliyor. Türkçe, sosyal bilgiler ve fen dersi kursuları var, 90 hükümlü açık öğrenimde (orta, lise, üniversite) okuyor.
Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Nedim Elbistan ?Yetmiş hükümlümüz tekstil atölyesinde çalışıyor, maaşları ödeniyor, sigortaları yatıyor. Kalitemiz yüksek. Ürünler direkt yurt dışına gidiyor? diyor. Bu sayede para da kazanıyorlar, vakitleri bereketli geçiyor, yasa pusa bağlamıyorlar.

ADALET ANAOKULU
Bu imkânlar üç aşağı beş yukarı diğer cezaevlerinde de var. Ancak Bakırköy´dekiler sabah çocuklarının (2-6 yaş) yüzünü yıkıyor, saçını tarıyor, öpüp koklayıp kreşe yolluyorlar. Kreş beton renkli cezaevi avlusunda vaha gibi, piyasadakilerden fazlası var, noksanı yok.

Elli öğrenci kapasiteli Adalet Anaokulunda 35 çocuk eğitim görüyor. Sabah 09.00´da geliyor arkadaşlarıyla açık büfe kahvaltıda buluşuyorlar. Burada oyunlar oynuyor, masallar dinliyorlar. Öğlen yemeklerini yiyor, uyuyor, bahçeye çıkıyorlar. Bir hayırsever 15 bisiklet bırakmış, biri şirin çizmeler almış, sulu boya, kuru kalem istemedikleri kadar, kalemtıraşlar kavanozlara sığmıyor.  
Kütüphaneleri, fen matematik, müzik drama ve resim atölyeleri var. Kâğıttan kayık, gramofondan fener yapıyorlar. Oyuncaktan yana dertler yok. Zaten bir kısmının annesi cezaevinin oyuncak atölyesinde çalışıyor.

Makalenin devamı...