Çok sayıda şair ve yazarın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, değerli şair yazar Sayın Âdem Turan´ın sunumuyla halkla iç içe bir şekilde icra edildi. Şair ve yazarlar bu daveti kırmayıp uzun yollardan geldiler. Kimi İstanbul´dan kimi Antalya´dan kimi Ankara´dan kimi Adıyaman´dan kimi Bozcaada´dan ve kimileri de yakın bazı şehirlerden gelerek bu değerli etkinliği onurlandırdılar. Birbiri ardına şairlerin kendi ağızlarından şiirlerle süslenen gecede dinleyiciler şiirlerle hemhal olmakla birlikte şair ve yazarlarla yakından görüşme fırsatını da buldular. Adem Turan ?Hançer? şiiri ile; Ali Sali ?Dilimizde kelimelerden kalan bir acılık? şiiri ile; Arif Ay ?Sen geçerken? şiiri ile; Cevat Akkanat ?Kuo-Min-Ang? şiiri ile; Güven Adıgüzel ?Kararsızlar dağıtıldıktan sonra? şiiri ile; Hüseyin Bektaş ?Aşk artığı kelimeler? şiiri ile; Cem Mehmet Eren ?Tarih dersleri? şiiri ile; Mehmet Tepe ?Tek başına bir ağaç? şiiri ile; Mustafa Özçelik ?Temmuz ateşi? şiiri ile; Nadir Aşçı ?Ürkek serçe? şiiri ile; Özcan Ünlü (rahatsızlığından dolayı katılamadı ve şiirini Şakir Kurtulmuş okudu, acil şifalar dileriz) ?Günebakan? şiiri ile; Serap Kadıoğlu ?Güz ağrısı? şiiri ile; Süleyman Unutmaz ?Bize şiir yazsana? şiiri ile; Şakir Kurtulmuş ?Gülüp geçerken dünyaya? şiiri ile; Tuba Kaplan ?İhtimaller dahilinde? şiiri ile dinleyicilere seslendiler.
Bu bol şiirli akşamda, yörenin isminin (Suçıktı) menşei olan çağıldayan suların dinlendirici sesi, yüreklerden kopan bu naif terennümlere eşlik etti. Etkinlikte Sayın Arif Ay ile yapılan kısa söyleşide Arif Ay´ın tespitleri altı çizilecek cümleler içeriyordu: ?Şiir insansız kaldı. Edebiyatımız şu anda insansız. Bu sıkıntıdan dolayı yerüstüne değil yeraltına hitap edeyim dedim ve Öteye Mektupları başlattım. İçime doğmuştu bu. Bunu rahmetli Mehmet Akif İnan ile başlatmıştık. Zuhur ettikçe bunlar ileride inşallah kitaplaşacaktır. Bir de gençlik yazmayı unutmuş durumda. Dijital aygıtlardan bir şeyler yazılıyor. Yazıyı el ile yazmak gereklidir.?
Yine Sayın Şakir Kurtulmuş yapılan etkinliğin önemine ve kaynağına ilişkin bilinmesi gereken anekdotları aktardılar: ?1976´larda 80´lerde bu yörede biz burada bu şeyler yokken çimenlere oturup Sezai Karakoç olsun diğer şairler olsun oturup şiir akşamlarını daha o zaman icra ederdik. Bu beldede mübarek bir zat olan Sarı Hoca´nın da sohbetinde bulunduk, kendisinden feyz aldık, Allah razı olsun. Bu belde halkı işte böylesi derin ve mübarektir. İşte bugünlerin köklerinde bunlar vardır.? diyerek dinleyenleri duygulandırdı.
2 gün süren şiir etkinliğinde Ortadoğu-Filistin sorunları ve Müslüman ülkelerin içindeki bulundukları durum, bir program dâhilinde konuşuldu.
Etkinliğin sonunda Büyükşehir ve ilçe belediyesi devlet ricali de şair ve yazarlara katılımlarından dolayı hediye ve plaket verdiler. Etkinliğin festivalleşmesi yönünde taleplerin değerlendirileceğini beyan ettiler. Ek olarak etkinliğe has kurumsal ve sürekli bir derginin yayımlanması için girişimde bulunulacağını da belirttiler. Biz de bu etkinlikte emeği geçen tüm yetkililere ve bu işi omuzlayan değerli sanatseverlere; aynı zamanda bu davete teşrif eden tüm şair ve yazarlara da teşekkür ediyor ve devamını diliyoruz.
Kaynak: Eleştiri Haber