Hindistan´ın güneyindeki ada ülkesi Sri Lanka´da 3 otel ve 3 kilisede yerel saatle 08:45´te Paskalya ayini sırasında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. 6 eş zamanlı patlamanın ardından gün içinde bir otel ve bir toplu konut alanı da bombalı saldırıya uğradı. Saldırıları henüz üstlenen olmadı.
Sri Lanka polisinin pazar akşamı yaptığı son açıklamaya göre 8 bombalı saldırıda en az 207 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 450 kişi de yaralandı. BBC´ye konuşan Batticaloa Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr Julaveerasingam Mohanakumar, hastanesinde hayatını kaybedenler arasında 5, ağır yaralılar arasında da en az 15 çocuğun bulunduğunu açıkladı.
Terör saldırılarında ölenler arasında 2 Türk mühendisin de olduğu bildirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter´dan yaptığı açıklamada, "Sri Lanka´daki hain saldırılarda vatandaşlarımız Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş´u maalesef kaybettik. Merhum vatandaşlarımıza Allah´tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Aileleriyle temas halindeyiz, cenazelerin ülkemize süratle getirilmesini sağlayacağız" dedi.
Sri Lanka Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ölenlerden en az 27´sinin başka ülke vatandaşı olduğunu açıkladı. 2 Türk´ün yanı sıra hayatını kaybedenler arasında ilk anda kimliği tespit edilenlerin 3´ünün Britanya, 3´ünün Hindistan, birinin Portekiz, 2´sinin de Britanya-ABD çifte vatandaşı olduğu belirlendi. Daha sonra cesetler arasında 3 Hollandalı ve bir Çinli de bulundu.
Bombalı saldırı dalgası, sabah saatlerinde Kochchikade, Negombo ve Batticaloa kentlerindeki 3 kilisedeki Paskalya ayinlerindeki patlamalarla başladı. Eş zamanlı olarak başkent Kolombo´da Paskalya yemeği yenen The Shangri La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerinde patlamalar meydana geldi. İlerleyen saatlerde biri Dehiwela kentindeki hayvanat bahçesi yakınındaki küçük bir otelde diğeri de başkent Kolombo´nun Dematagoda bölgesindeki bir toplu konut alanında olmak üzere 2 patlama daha yaşandı. Kolombo´nun Orugodawatta bölgesinde gerçekleşen son patlamanın intihar saldırısı şeklinde gerçekleştiği açıklandı.
Başbakan Ranil Wickremesinghe, Sri Lanka güvenlik güçlerinin bombalı saldırılarla düzenlediği operasyonlarda 13 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı. Ayrıca olayla bağlantılı olduğu düşünülen bir ev de basıldı. Ev baskını sırasında önceden kurulan bombalı düzeneğin patlaması sonucu bir polis öldü. Sri Lanka Savunma Bakanı Ruwan Wijewardane ise zanlıların tespit edildiğini öne sürerek "İnanıyoruz ki bu talihsiz terör olayıyla ilgisi olan tüm zanlılar en kısa süre içinde yakalanacaktır" diye konuştu.
BBC´nin bildirdiğine göre Sri Lanka Hava Kuvvetleri de akşam saatlerinde Katunayake Havalimanı yakınlarında el yapımı bir patlayıcı düzeneği bularak kontrollü şekilde patlattı. Düzeneğin yaklaşık 2 metre boyunda bir boru bomba olduğu açıklandı.
Sri Lanka Başbakanı: Alınan istihbaratlar bana bildirilmemiş
Wickremesinghe, saldırılar öncesinde bazı istihbarati bilgiler geldiğini ancak kendisinin ya da diğer bakanlara bu bilgilerin iletilmediğini vurgulayarak bunun da soruşturulması gereken unsurlardan biri olduğunu söyledi. Sri Lanka Başbakanı, "Ancak şu an için bütün önceliğimiz saldırganların yakalanması* diye konuştu. Wickremesinghe, saldırının yurtdışı bağlantılarının da araştırılması gerektiğine de dikkat çekti.
Öte yandan Sri Lanka hükümeti 18:00-06:00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sri Lanka Havayolları, sokağa çıkma yasağı sırasında uçuşların devam edeceğini, denetim noktalarında pasaportlarını ve biletlerini gösteren yolcuların havalimanına ulaşabileceğini açıkladı.
Sosyal medya bloke edildi
Hükümet, Facebook, YouTube, WhatsApp ve Instagram´ı da tamamen bloke etti. Sri Lanka hükümeti sosyal medya ağlarının geçici olarak bloke edilmesi kararının nedenini yalan haberlerin yayılmasını yavaşlatmak ve toplumdaki gerginliği azaltmak şeklinde açıkladı. Internet özgürlüğünü gözlemleyen uluslararası bir kurum olan NetBlocks´un yöneticisi Alp Toker ise bir açıklama yayımlayarak önceki deneyimlerin bu tür saldırılar sonrasında alınan sosyal medya kapatma önlemlerinin faydasız olduğunu gösterdiğini vurguladı ve bu yasakların yol açtığı bilgi vakumunun kolayca istismar edilebileceğini söyledi. Facebook´tan yapılan açıklamada da insanların sevdiklerinden haberdar olmak için sosyal ağlardan faydalandığı belirtilerek Sri Lanka´lı yetkililerden yeniden yayına geçme talebinde bulunuldu.
Bir yetkilinin verdiği bilgiye göre 2 kilisedeki saldırının intihar bombacıları tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyor. Başkent Kolombo´da hedef alınan bir kilise ve 3 otelin daha çok yabancı turistler tarafından tercih edildiği belirtiliyor.
Yaralı sayısının fazla olması nedeniyle ülkede kan bağışı çağrısı yapıldı.
Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, patlamalar nedeniyle şoke olduğunu belirterek, sükunet çağrısında bulundu.
Maliye Bakanı Mangala Samaraweera da Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, patlamaları, "çok sayıda masum insanın ölümüne yol açan, çok iyi koordine edilmiş anarşi ve kargaşa yaratma girişimi" olarak nitelendirdi.
2012 sayımına göre 22 milyon insanın yaşadığı Sri Lanka´da nüfusun yüzde 70´i Budist, yüzde 12,6´sı Hindu, yüzde 9,7´si Müslüman ve yüzde 7,6´sı da Hıristiyan.
Sri Lanka Müslümanlarını temsil eden iki büyük grup patlamaların ardından açıklama yaparak saldırıları kınadı. Sri Lanka Müslümanlar Konseyi, "Dini ve etnik grupları bölmeyi amaçlayan aşırıcıların saldırılarında ölen masum insanlar için yas tutuyoruz" açıklamasında bulunurken Seylan Cemiyetu´l-Ulema´dan yapılan açıklamada da "Hıristiyan ibadet yerlerinin hedef alınması kabul edilemez" dendi.
Müslümanlara saldırı
Sri Lanka polisi katliamın ardından bazı öfkeli kalabalıkların pazar gecesi ülkenin kuzey batısındaki Puttalum bölgesinde bir camiye bombalı saldırıda bulunduğunu ve ülkenin batısındaki Kalutara´da da Müslümanlara ait 2 dükkanın kundaklandığını bildirdi.
The Independent, Independent Türkçe, Ajanslar