Memur-sen Konfederasyonu ve bağlı sendikalar tarafından geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen ?Kamuda Sözleşmeliliğe Son Şûrası? düzenlendi. Sözleşmeli personel uygulamasının maddi ve manevi zararlarının giderilmesi için sözleşmeli personel uygulamasının kaldırılması çağrısında bulunuldu. Yapılan istişareler sonucunda ortaya çıkan tespit ve öneriler şûranın sonuç bildirgesi olarak yayınlandı. Şûranın sonuç bildirgesinde kamu personel sisteminin temel yaklaşımının insan onurunu önceleyerek, saygın iş ilkesine dayanan mali, sosyal ve özlük hakları ile çalışma şartlarının olması gerektiği vurgulandı. Kamu personel sisteminde, sözleşmeli personel rejiminin temel istihdam şekli olarak kabul edildiği algısını güçlendiren adımlar ve arayışlar olduğuna vurgu yapılarak yeni, büyük ve güçlü Türkiye iddiası ve hedefiyle bağdaşmadığının altı çizildi.
GÜVENCELİ İSTİHDAM BENİMSENMELİ
Sözleşmeli personel istihdamının bütünüyle terk edilmesi ve mevcut sözleşmeli personelin kadroya geçişini sağlayacak düzenlemenin ivedilikle hayata geçirilmesinin vurgulandığı raporda, ?Demokratik sosyal hukuk devleti niteliğinin önemsendiğini ve öncelendiğini kamu personel sistemi tarafında hem vurgulamanın hem de ispatlamanın en kolay ve kesin yolu; kamuda istihdam politikasının kadrolu ve güvenceli istihdam olarak benimsenmesi ve sözleşmeli personel rejiminin oldukça istisnai hallerde ve sınırlı sayıda uygulanması kararının deklaresidir. Bu kapsamda, belirli bir süre sözleşmeli personel olarak görev yapma ve sonrasında kadroya alınma (3+1, 4+1, 6+1 gibi) yöntemlerden vazgeçilmeli? çağrısında bulunuldu.
İLGİLİ KANUNLAR REVİZE EDİLMELİ
Sözleşmeli personelin eşi ile işi arasında seçim yapmak zorunda bırakıldığına vurgu yapılan raporda, ?Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi mutlaka sağlanmalıdır. İlk adım olarak ilgili kanunların revize edilerek tüm haklarının kadrolu personelin mali, sosyal ve özlük hakları ile eşitlenmesi sağlanmalıdır? denildi. Sözleşmeli personelin sözleşme ücretlerinin yükünü çeken vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğine de değinildi.
ADALET DUYGUSU ZEDELENMEKTEDİR
Raporda, atama yapılacak sözleşmeli pozisyonunun şeffaf olması gerektiği ifade edilerek, ?Atama yapılacak sözleşmeli pozisyonu sayısının üç katı kadar adayın mülakata çağrılması, mülakatın ise esasen güvenlik soruşturması aracı olarak kullanılması, adayların neden kazanıp neden kaybettiklerine ilişkin değerlendirmelerin şeffaf olmaması ve adaylarının bir komisyon tarafından birkaç dakikalık mülakatla elenmesi adalet duygusunu zedelemektedir. Geride atanan kamu görevlisi sayısının iki katı kadar küskün, güvensiz, mutsuz, umutsuz ve toplum nezdinde damgalanmış bir mağdur kitlesi oluşturmaktadır? bulgusuna yer verildi.