Koray Pehlivanoğlu, sosyal medya hesabından Stalin liderliğindeki sosyalist Rus rejiminin Ukrayna’da gerçekleştirdiği tarım politikaları sonucu açlıktan ölen 5 milyon Ukraynalının hikayesini anlatmış:
1932 yılında sadece Ukrayna topraklarında yaşayan 5 milyon kadar insanın açlıktan ölmesinin hikayesidir bu. Ukrayna tarım açısından dünyanın en verimli topraklarından biridir.
Sadece kendilerini beslemekle kalmayıp dünyaya tarım ürünü satacak kadar verimi ve uçsuz bucaksız tanım arazilerine sahiptirler. Hayır doğal afet de olmadı, kıtlık yaşanmadı, yağmurlar durmadı, nehirler kurumadı, şavaş çıkmadı. Ama yine de 5 milyon insan açlıktan öldü.
Stalin'in "parlak" bir tarım politikası vardı. Köylülerin ellerindeki topraklar zorla alınıyor. köylüler kolhoz (kollektif çiftlikler) ve sovhozlarda (devlet çiftlikleri) boğaz tokluğuna çalışmaya zorlanıyordu.
Köylülerin kendi topraklarının ırgatı olmaları bekleniyordu. Sosyalizmin hayal dünyasına göre köylü kendi toprağında ırgat olur çalışırsa hem daha mutlu olacak hem de verim artacaktı. Ancak köylüler bu "parlak" fikri kabul etmediler. Yer yer ayaklanmalar çıktı.
Bastırılan yerlerde de köylüleri silah zoruyla çalıştırmayı denediler ama tarım patlaması beklenirken tam tersi oldu tarımsal verim dramatik şekilde düştü. Sosyalistler bu kez de kolhoz ve sovhozlara katılmayan köylülerin mallarına el koymaya karar verdiler.
Bunun için Stalin'in “şok tugayları” adını verdiği askeri birlikleri devreye konuldu. çiftlikler basılarak ve karşı gelenler vurulmaya başlandı. Zorla el koyma sonrası köylünün elinde ertesi yıl için ürün ekecek tohum ve kışın yiyecek tahıl kalmamakta idi.
Sosyalistler onları da köylünün elinden aldılar. Çünkü tarımın T sinden habersizdiler. Sonuç tam bir felaket oldu. 1933 yılında bereketli topraklar ekilemedi. Köylerde çok büyük bir açlık ve kıtlık yaşandı.
Böylece 1033-1934 yılları arası sadece Ukrayna'da 5 milyon insan açlıktan öldü. Akıl dışı politikaların insanlık dışı sonuçları oluyor. Umarım herkes kendince bir ders çıkarır.