Tarih: 06.05.2021 10:26

Sosyal Medya Orucu

Facebook Twitter Linked-in

Abdülaziz Kıranşal yazdı;

Günlük hayattaki davranışlarımız gibi sosyal medya platformlarındaki tavrımız da orucumuzun kalitesi açısından belirleyicidir. Oruçlu Müslüman, sosyal medya davranışlarıyla da oruçlu olduğunu gösterir ve orucuna zarar verecek sanal ortamdaki günahlardan da şiddetle kaçınır.

İflas ettiren günah “kul hakkı”:

Oruçlu Müslüman, günlük hayatta olduğu gibi sosyal medyada da kul hakkı ihlallerine dikkat eder. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Müslümanların kanları, malları, namusları ve şerefleri kendi aralarında kutsal Mekke kadar dokunulmazdır” (Buhârî). İnternet ve sosyal medya platformlarında bir başkası ile ilgili hoşa gitmeyecek şekilde yaptığımız paylaşım ve tweetler, gıybet, koğuculuk, küfürlü ve müstehcen içerikli paylaşım ve tweetler, küçük düşürücü, iftira ve hakaret içerikli paylaşım ve tweetler, telif hakkı olan eserleri ve programları izinsiz indirmek, başkasının gizli bilgilerini araştırmak, internet geçmişini, mesaj ve maillerini izinsiz kontrol etmek omuzlarımızda ciddi kul hakkı günahı biriktirir ve orucumuza zarar verir.

Fake profil, fiber münafıklık “hile ve aldatma”:

Oruçlu Müslüman, günlük hayatta olduğu gibi sosyal medyada da Müslümanları aldatmaktan kaçınır. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Aldatan bizden değildir” (Müslim). Sosyal medyada sahte profil kullanarak, kadın olduğu halde erkek ismi, erkek olduğu halde kadın ismi kullanarak, başkasının fotoğrafını profil resmi yaparak, oturduğu şehri, maddi durumunu, tahsil durumunu, yaşını farklı gösterip hile yaparak Müslümanları aldatmak, orucumuzu yiyip bitiren günahlardandır.

İnternetten, ölmüş kardeşinin etini sipariş etmek “gıybet”:

Oruçlu Müslüman, günlük hayatta olduğu gibi sosyal medyada da gıybet içerikli yazışmalar ve paylaşımlardan uzak durur. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Bir kısmınız diğerlerinizin gıybetini yapmasın. Sizden biriniz ölmüş kardeşinin etini yemek ister mi?” (Tirmîzî). Başkası hakkında hoşuna gitmeyeceği şekilde yaptığımız paylaşımlar, yazdığımız yazılar, attığımız tweetler de orucumuza zarar verir.

Bilgisayar ekranı karşısında sadece düşünerek işlenen günah “zan”:

Oruçlu Müslüman, günlük hayatta olduğu gibi sosyal medyada da zandan sakınır. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Zandan sakının. Zira zan sözün en yalan olanıdır” (Buhârî). Bir başkasının paylaştığı fotoğraflar, yazılar ve tweetler hakkında sadece düşünerek kötü zanda bulunmak da orucumuza zarar verir.

Bir tuşla helak eden günah “iftira”:

Oruçlu Müslüman, günlük hayatta olduğu gibi sosyal medyada da iftiradan uzak durur. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Kim karalamak gayesiyle bir Müslüman’a iftira ederse Allah o kimseyi, bu söylediği sözlerin vebalinden tamamen temizleninceye kadar cehennem köprülerinin birinin üstünde hapseder” (Ebû Dâvud). Kişi ve kurumlarla ilgili karalama gayesiyle yapılan iftira içerikli paylaşımlar kıyamet günü başımızın en büyük belası olup orucumuza büyük zararlar verir.

Söyleyecek sözü olmayanların günahı “küfürlü ve müstehcen konuşmalar”:

Oruçlu Müslüman, günlük hayatta olduğu gibi sosyal medyada da küfür, hakaret ve müstehcen sözlerden uzak durur. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Mümin ayıplamaz, lanet etmez, fahiş, küfürlü söz söylemez” (Tirmîzi).

Şeytani gündemler platformu “tartışma”:

Oruçlu Müslüman, günlük hayatta olduğu gibi sosyal medyada da gereksiz tartışma ve sataşmalardan uzak durur. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Tartışmayı terk eden kimseye Allah Tealâ cennetin ortasında bir köşk ihsan eder” (Ebû Dâvud)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —