Milli Gazete'dn Ali Çağlar Tınbek'ın "konuya dair" haberi...
Fransız istihbaratı tarafından hazırlanan ‘Strateji, Enerji ve Savunma’ adlı raporda, Avrupa Birliği ülkelerinin kirli sömürü planı ortaya çıktı. Raporda özellikle Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de hak sahibi olduğu enerji kaynakları hedef alınırken, Fransa ve AB’nin çeşitli enerji kaynaklarına nasıl ulaşacağının planları da gün yüzüne çıktı.
Fransız İstihbaratı Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı raporda, “Küresel enerji bağlamı köklü bir değişim geçiriyor.
Enerji ve maden kaynakları etrafındaki jeopolitik-jeoekonomik gerilimler ve enerji güvenliği, devlet politikasında önemli bir konudur. Özellikle petrol üretim bölgelerinin istikrarsızlığı, rekabetler, stratejik geçiş noktaları, boğazlar ve kanalların kontrolleri enerji ortamını daha karmaşık hale getiriyor. Bu bağlamda Avrupa ülkeleri enerji özerkliğini güçlendirebilir. Enerji kaynakları için Fransa, Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupalı ortaklarla derinlemesine işbirliği başlatılmalıdır” ifadelerine yer veriliyor.
Fransa ve Avrupa Birliği ülkelerinin, Doğu Akdeniz’deki kirli planları ortaya çıktı. Fransız İstihbaratı Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSE) tarafından ‘Strateji, Enerji ve Savunma’ adlı bir rapor yayımlandı. Fransız istihbaratı resmi internet sitesinde paylaşılan raporda, Fransa ve AB’nin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon kaynaklarına ortak olma hedefleri olduğu belirtildi. Öte yandan Fransa’nın çeşitli enerji kaynaklarına erişmek için hazırladığı deniz yolu haritası da Fransa ve AB’nin Doğu Akdeniz’deki çirkin emellerini ortaya koydu. Çizilen haritada ‘Önemi Artan Enerji Alanları’ olarak Doğu Akdeniz’in işaretlenmesi, bölgeye bir de Fransız firkateyninin konuşlandırılması dikkat çekti.
* Fransız İstihbaratı Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSE)’nin hazırladığı raporda geçen çarpıcı ifadeler şu şekilde:
“Küresel enerji bağlamı köklü bir değişim geçiriyor. Enerji ve maden kaynakları etrafındaki jeopolitik-jeoekonomik gerilimler ve enerji güvenliği, devlet politikasında önemli bir konudur. Özellikle petrol üretim bölgelerinin istikrarsızlığı, rekabetler, stratejik geçiş noktaları, boğazlar ve kanalların kontrolleri enerji ortamını daha karmaşık hale getiriyor. Bu bağlamda Avrupa ülkeleri enerji özerkliğini güçlendirebilir. Enerji kaynakları için, Fransa, Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupalı ortaklarla derinlemesine işbirliği başlatılmalıdır.”
TÜRKİYE, ENERJİ GÜVENLİĞİ İÇİN SORUN OLARAK GÖRÜLÜYOR
* DSGE’nin Doğu Akdeniz kısmında ise, “Suudi Arabistan şu anda kendisini dünya petrol piyasasının ve fiyatlarının düzenleyicisi olarak görüyor. Rusya, Suudi Arabistan ve ABD arasında Kovid–19 krizi bağlamında küresel petrol üretiminin paylaşılması nedeniyle ortaya çıkan gerilimler devam ediyor. Diğer yandan, Türkiye için çok önemli bir bölge olan, Arap-Basra Körfezi’ndeki güvenlik durumu günden güne kötüleşiyor. Türkiye’nin bölgede istikrarsızlaşmasının, yine bölgede Fransa ve AB’nin hidrokarbon tedariğine doğrudan sonuçları olacaktır. Türkiye’nin bölgede istikrarlı olması, hem Avrupa hem de Asya için, enerji güvenliği sorunu anlamına gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.
* Fransa’nın özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin hazırlamış olduğu harita Fransa’nın gerçek yüzünü ortaya çıkartıyor. Raporda belirtilen bölgeler renklendirme yöntemiyle sınıflandırılmış. Haritada pembe renkli alanlar “Önemi Artan Enerji Alanları” olarak belirtiliyor. Türkiye’nin bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesi bu pembe renkli alanlar içinde yer alıyor. “Fransa’ya Enerji Tedarik Etmek İçin Belirlenen Deniz Yolları” harita üzerinde mavi şeritlerle, “Stratejik Geçiş Noktaları” ise kırmızı parantezle işaretlenmiş görünüyor.
Fransa’nın özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin hazırlamış olduğu harita, Fransa’nın gerçek yüzünü ortaya çıkartıyor.
* Raporda belirtilen bölgeler renklendirme yöntemiyle sınıflandırılmış. Haritada pembe renkli alanlar “Önemi Artan Enerji Alanları” olarak belirtiliyor. Türkiye’nin bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesi bu pembe renkli alanlar içinde yer alıyor. “Fransa’ya Enerji Tedarik Etmek İçin Belirlenen Deniz Yolları” harita üzerinde mavi şeritlerle, “Stratejik Geçiş Noktaları” ise kırmızı parantezle işaretlenmiş görünüyor.