Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Slovenya ve Hırvatistan arasındaki "sınır" sorunu

Slovenya Başbakanı Miro Cerar, Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesinin Hırvatistan ile gerginliğe neden olan Piran Körfezi´nin büyük kısmını Slovenya´ya vermesi kararına ilişkin, "Slovenya olarak, her iki ülkenin de karara bağlı kalması gerektiğini düşünüy

Slovenya ve Hırvatistan arasındaki

- Slovenya Başbakanı Cerar: 
- "(Daimi Tahkim Mahkemesinin Piran Körfezi´nin büyük kısmını Slovenya´ya vermesi) Slovenya olarak, her iki ülkenin de karara bağlı kalması gerektiğini düşünüyoruz"
- Hırvatistan Başbakanı Plenkovic: 
- "Hırvatistan, kendisini bu karara bağımlı hissetmiyor. Karar, daha çok kadastro prensibine göre yapıldı"

Cerar, Hırvatistan´ın başkenti Zagreb´teki resmi temasları kapsamında Hırvat mevkidaşı Andrej Plenkovic ile görüştü.

Daimi Tahkim Mahkemesinin, Yugoslavya´nın dağılmasından sonra Hırvatistan ile Slovenya arasında tartışmalara yol açan Piran Körfezi´ne ilişkin haziran ayında verdiği karardan bu yana iki ülke başbakanı ilk kez bir araya geldi.

Cerar, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Hırvatistan´ın söz konusu karara saygı duyması gerektiğini vurgulayarak, "Slovenya olarak, her iki ülkenin de karara bağlı kalması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kararı birlikte uygulamalı, gerekli durumlarda iş birliği yapmalıyız." ifadelerini kullandı. 

Mahkeme tarafından belirlenen karasuları sınırı haricinde iki ülke arasında kara sınırı sorununun da bulunduğuna dikkati çeken Cerar, "Slovenya, ne denizde ne de karada sorun yaratmayacak. Önemli olan iki ülke arasında uzlaşma sağlanması. Tahkim kararının uygulanması adına gerekli diyaloğa açığız." dedi.

Hırvatistan Başbakanı Plenkovic de iki ülke arasındaki sınır sorununun çözümünde anlaşma sağlanması için birçok yol denendiğine işaret ederek, "Hırvatistan, kendisini bu karara bağımlı hissetmiyor. Karar, daha çok kadastro prensibine göre yapıldı." diye konuştu. 

Hırvatistan´ın sorunun çözülmesine ilişkin Slovenya´ya hukuki bir çerçeve sunduğunu anlatan Plenkovic, "Kara ve deniz sınırına ilişkin sunulan hukuk çerçevesinde sınır dağılımında tutarlılık olduğu kanaatindeyim. Bugünkü diyaloğun önümüzdeki aylarda da devam etmesini temenni ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- Piran Körfezi sorunu

Hırvatistan ve Slovenya liderleri, 2009 yılında karasuları sınırı sorununun çözülmesi için 3 yabancı hakimin yanı sıra Slovenya ve Hırvatistan´ın da önereceği birer uzman olmak üzere sorunun 5 kişiden oluşan mahkeme konseyi tarafından çözülmesini öngören anlaşma imzalamıştı.

İki ülkenin paylaşamadığı Piran Körfezi´nde karasuları sınırının çizilmesi için 2014´te Lahey´de başlatılan hukuki süreç, daha önce uluslararası mekanizmada görevli Sloven hakim Jernej Sokolec ve Slovenya hükümeti temsilcisi Simona Drenik arasında geçen telefon konuşması nedeniyle durmuştu.

Sloven hakim Sokolec´in, yargıçların Slovenya´nın talep ettiği üzere Piran Körfezi´nin yüzde 75´ini Slovenya´ya vermeyi düşündüklerini söylediği telefon konuşması, Hırvatistan´ın uluslararası hakemlik sürecinden çekilmesine sebep olmuştu.

Slovenya, Yugoslavya´nın dağılmasıyla ortaya çıkan Piran Körfezi anlaşmazlığı sebebiyle bir süre Hırvatistan´ın AB´ye üyeliğini bloke etme yoluna dahi gitmişti. 

Son olarak Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesi, 29 Haziran´da, iki ülke arasında tartışmalara yol açan Piran Körfezi´nin büyük kısmını Slovenya´ya verdiğini açıklamıştı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER