Gazeteci ve analist Slobodan Djukic, “Bayraktar TB2'nin satın alınması, şüphesiz Sırp Silahlı Kuvvetlerinin muharebe potansiyelini önemli ölçüde artıracaktır” dedi.
‘Balkanist.ru'da Slobodan Djukic imzasıyla yayımlanan "Pegasus' dan Bayraktarlar'a: Sırp ordusunun hizmetinde Çin ve Türk teknolojileri” başlıklı analiz haber şöyle:
İlan edilen askeri tarafsızlık politikasına rağmen, Sırbistan, Silahlı Kuvvetleri'ni baştan sona modernize etmeye başladı.
Belgrad'da ilgi uyandıran en son yeniliklerden biri, keşif yapmanın yanı sıra yer hedeflerini vurabilen insansız hava araçlarıydı.
Özellikle Türk harekat-taktik saldırı uçakları Bayraktar TB2'den bahsediyoruz. Bu cihazların Azerbaycan Ordusu tarafından Dağlık Karabağ savaşlarında aktif olarak kullanıldığını hatırlayalım.
Bu yıl eylül ayından kasım ayına kadar orada yaşanan çatışmalar sırasında, Azerbaycan Savunma Bakanlığı neredeyse her gün düşman kuvvetlerinin yok edilmesinin video görüntülerini yayınladı.
Videoda düzinelerce T-72 tankı, topçu ve roketatar, çeşitli hava savunma sistemleri, dronelar tarafından tahrip edilmiş komuta ve personel araçları gösterildi. Böylesine saf bir propaganda kampanyası, yeni silahları yakından takip eden ve ülkenin silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu ve geliştirilmesiyle yakından ilgilenen Sırp liderliğinin dikkatini çekti.
Sırp ordusunun geçtiğimiz birkaç yılda başlayan reformu, her şeyden önce havacılığın yenilenmesinde: Belgrad, çok amaçlı MiG-29 savaşçılarının yanı sıra Mi-35M ve Mi-17V5 saldırı ve askeri nakliye helikopterlerini satın alıp modernize ediyor. Buna ek olarak, Sırp Silahlı Kuvvetlerinin önceliği, hareket kabiliyetlerini artırma ve teknik teçhizatı iyileştirme amaçlı özel kuvvetlerin yeniden yapılandırılmasıdır.
Son zamanlarda temel önceliklerden biri, hafif keşif dronelarının ve birinci nesil yer tabanlı savaş robotu platformlarının kademeli olarak tanıtılması olmuştur.
Sırp Silahlı Kuvvetlerinde Çin teknolojisi 2020'nin ortalarında, Bataynitsa'daki "Albay-pilot Milenko Pavlovich" askeri havaalanında, altı Çinli saldırı keşif uçağı CH-92A'nın yeteneklerinin bir gösterisi yapıldı. Bu cihazların satın alınması, Sırbistan'ı 250 km'den fazla menzile sahip saldırı-keşif İHA'larını benimseyen Balkan bölgesinde ilk ülke yaptı. Bunlara ek olarak, havaalanı ayrıca diğer şeylerin yanı sıra hareketli nesneleri (örneğin zırhlı araçlar) yok etmek için kullanılan FT-8C küçük boyutlu, yüksek hassasiyetli, lazer güdümlü havadan yere füzeleri de gösterdi. Vuruş, gövdenin en savunmasız kısmı olan kulesine düşerse, güçleri modern bir tankı yok etmek için yeterli olacaktır.
Aynı zamanda, yeni Çin insansız hava araçları, özellikle Sırp kundağı motorlu obüsler NORA B-52 (MGS-25 "Alexander"), çoklu fırlatma roket sistemleri "Morava" ve operasyonel-taktik füze ile işbirliği içinde entegre bir keşif ve topçu ateşi yönlendirme sisteminin temel bileşeni olabilir.
Son zamanlarda, CH-92A İHA ilk olarak Peshter'de hava ve kara kuvvetlerinin katıldığı askeri bir tatbikatta gösterildi. Ve Ekim sonunda, Nikintsy eğitim sahasında, ilk canlı ateşler FT-8C füzeleri kullanılarak yapıldı. Bundan sonra, Çin askeri araçları resmen Sırp Silahlı Kuvvetleri tarafından kabul edildi.
Bu arada, Belgrad ile Pekin arasındaki işbirliğinin en önemli unsuru, teknik özellikleri bakımından en modern keşif ve insansız hava araçlarına çarpan Sırp Pegaz drone'yu iyileştirmek için kullanılacak Çin teknolojilerinin transferine ilişkin anlaşma oldu.
Sırp Silahlı Kuvvetlerinin 2021 yılı sonuna kadar, Sırp ordusundaki toplam insansız hava aracı sayısını 18'e yükselecek. Bu planların uygulanması, gelecekte ülkenin Silahlı Kuvvetlerinin potansiyelini önemli ölçüde artırabilecek olan bu askeri teçhizatla Sırp ordusunun muazzam bir şekilde donatılması için geniş fırsatlar açacaktır.