Tarih: 16.11.2019 11:37

ŞİLİ'DE DİKTATÖRLÜK DÖNEMİNDEN KALMA ANAYASA YENİDEN YAZILACAK...

Facebook Twitter Linked-in

Şili’de diktatör Augusto Pinochet döneminden kalma anayasanın değiştirilmesi için nisanda referanduma gidilecek.

Şili’de yaklaşık bir aydır devam eden ve 23 kişinin öldüğü gösteriler sürerken, hükümetle muhalefet uzun süren görüşmelerin ardından diktatörlük döneminden kalma anayasa değişikliği için referandum düzenlenmesi konusunda anlaştı.

Nisanda yapılacak ve iki sorunun sorulacağı referandumda, Şili halkı anayasanın değişip değişmemesi ve değişmesi durumunda yeni anayasayı yazacak heyeti seçmek için oy kullanacak. Şili halkı referandumda, anayasayı yazacak heyetin tamamının halk tarafından seçilmesine veya yarısının Kongre üyelerinden yarısının da halkın seçtiği kişilerce oluşturulacak heyetin kurulmasına karar verecek.

Ekim 2020’de düzenlenecek yerel seçimlerde de yeni anayasayı yazacak heyet üyelerinin seçilmesi için oy kullanılacak. Kurulacak heyetin, yeni anayasayı yazmak için bir yıl süresi olacak ve yeni anayasanın yazılım aşaması bittikten sonra yürürlüğe girmesini onaylamak için katılım zorunluluğu olan referandum düzenlenecek.

Senato Başkanı Jaime Quintana, muhalefet ile hükümet arasında sabaha karşı sona eren toplantının ardından sosyal medyadan anayasa değişikliği için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Quintana, anlaşma metnini paylaştığı gönderide, “Bugün Şili için tarihi bir gün. Yaklaşık 30 yıldır birçok kez anayasanın değiştirilmesi için uğraşıldı. Bugün halk bunu mümkün kıldı, bu bütün ülke için bir zaferdir.” ifadelerine yer verdi.

Yaklaşık bir aydır devam eden protestolarda, göstericiler, Pinochet döneminden kalma anayasayı eşitsizliğin temeli olarak görüyor ve anayasa değişikliği talebinde bulunuyordu.

Devlet Başkanı Sebastian Pinera hükümeti, daha önce anayasa değişikliğinin yapılacağını açıklamış ve yeni anayasanın aralarında Kongre üyelerinin de olduğu bir heyet tarafından yazılacağını duyurmuştu. Ancak muhalefet, yeni anayasanın yazılım aşamasına halkın doğrudan katılması gerektiğini savunmuştu.

Devamı >>>




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —