Adam Fawer'in kaleminden çıkmış olan Olasılıksızlık adlı kitabı bugün tahlil edeceğim. David isimli kumarbaz kahramanınızın masada yüklü bir meblağı, olasılıkları hesap ederek kazanacağını düşünerek oynadığı oyunla başlar. Kaybeder. Çünkü hayatta hiçbir şeyin olanak dışında olmadığı varsayımını işleyen yazar girişte bu mesajı vererek başlamaktadır. Müthiş bir zekâya sahip olan David'in olasılıkları hesaplama gücü oldukça yüksektir.
Giriş kısmında Olasılık ilkelerini ortaya koyan Blais Pascal'ın yaşam tarzı üzerine geliştirdiği Olasılık teorisini ortaya koyan yazar onu şu şekilde açıklar.
Hangisi Daha Büyüktür
A) Beklenen değer (Hedonizm-Yani fiziksel yaşamdan zevk alma)
B) Beklenen değer (Dini hayat)
VARSAYIM
A) 1. Olasılık (Ölümden sonra hayat yok) *(Hedonizmden alınacak zevk)
2.Olasılık (Ölümden sonra hayat var)*(Sonsuza dek lanetlenmek)
B) 1.Olasılık (Ölümden sonra hayat yok) *(Dinden alınacak zevk)
2.Olasılık (Ölümden sonra hayat var) * (Sonsuz mutluluk)
Pascal'ın mantığı çok basitti; Eğer (A), (B)'den büyükse hedonizme devam edecekti, ama eğer (A), (B)'den küçükse o zaman dindar olmalıydı.
Pascal'ın dine bağlı bir hayat yaşamasından beklediği getiri, yinede dünyevi zevklerle hedonistik bir yaşam sürüp de sonsuza dek lanetlenmeyi göze alacağı bir durumun getirisinden daha büyüktü.
Pascal bunu anladığı anda da hayatının geri kalan kısmını dine adaması gerektiği kesindi.
Bu anlayıştan sonra kahramanımız David'de olasılıklar üzerine düşündüğü için tercihini hedonistik yaşam üzerine kurar.
Kitap David'in kumar borcunu ödemek için yaptığı arayışların sonunda bir bilim kurgu romanı olarak gelişir.
Bilim dünyasındaki çıkar ilişkilerinden, bilimi bireysel menfaati için kullanmaya çalışanlara kadar farklı anlayışlara yer veren yazar psikolojik tahlillerde oldukça iyidir. Özellikle David'in kişilik tahlillerini yaparken bunu görmekteyiz.
Kumar borcunun nasıl kötü bir şey olduğunu da kitabın satır aralarında çok net okuyabilmekteyiz. İnsanın onurunun ayaklar altına nasıl alındığını David'in yaşadıklarından görmekteyiz. İkiz kardeşiyle yaşadığı sorunların üstesinden, kardeşinin yaptığı fedakarlıkla gelmesi ise bize kardeşliğin büyük fedakarlıklar olduğunu göstermektedir.
Kumar alacaklısının ise ne kadar acımasız olduğunu gördüğümüzde böylesine şans oyunlarının insan hayatında ne tür travmalar oluşturacağı açıkça gözler önüne sergilenmektedir.
Kumar insan hayatındaki en büyük belalardan birisidir.
İnsanın zekasını kullanarak geleceği okuyabileceği varsayımı üzerine bir ilaç denemesi ise kitabın kaburgasını oluşturmaktadır. David'in 'nu konuda denek olmayı seçmesi ise kumar borcunu kapatma ihtiyacıdır. İnsanın zorda kaldığı zaman nelere katlanacağı kitabın satırları arasına serpiştirebilmektesin.
Hayatta imkansız bir şeyin olamayacağını olasılıksızlık teorisi üzerine geliştiren yazar bizi kitabın içine çekerek aksiyon dolu bir maceraya sürüklenmektedir.
Olasılıksızlık/ Adam Fawer/ April Yayıncılık