Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş´ye ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin ilan Resmi Gazete´de yayınlanmasının ardından Milli Gazete şeker fabrikalarını tekrardan gündemine aldı. Milli Gazete´nin, fabrikaların Türkiye´nin milli meselesi olduğu ve satılmaması gerektiği konusunda ısrarlı manşetleriyle kamuoyu oluştu. Sivil toplum örgütleri, siyasiler ve sendikalardan satışlara tepki geldi. Ortaya çıkan neticede satış listesinde bulunan Ilgın Şeker Fabrikası´nın geçtiğimiz yıl 33 milyon kâr ettiği anlaşıldı. KONYA´da Şeker-İş Sendikası Ilgın Şube Başkanı Yusuf Yazır, özelleştirilmesi planlanan şeker fabrikaları arasında yer alan Ilgın Şeker Fabrikası´nın ?2017-218 Pancar Alım ve Pancar İşleme Kampanyası´nda 33 milyon lira kâr elde ettiğini belirtti. Yazır, kâr elde eden bir fabrikanın özelleştirilmemesi, aksine kapasite artırımına gidilmesi gerektiğini kaydetti.
Şeker fabrikalarının zarar ettiği gerekçesiyle özelleştirilmek istendiğini belirten Yazır, Ilgın Şeker Fabrikası´nın ise 33 milyon kâr elde ettiğini söyledi. Yazır, şöyle konuştu: ?´Ilgın Şeker Fabrikası, 2017-2018 Pancar Alım ve Pancar İşleme Kampanyası kapsamında 201 bin dekar yerde pancar ekimi yapmıştır. Buradan 1 milyon 455 bin ton pancar üretimi gerçekleşmiştir. Adapazarı ve Kütahya şeker fabrikalarının bizim bölgelerimizden aldığı pancar hariç. Aynı zamanda bu fabrika 2017-2018 kampanya dönemi içinde 140 bin ton şeker üretmiştir. Bu fabrika yine 2017-2018 kampanyasında 33 milyon lira kâr elde etmiştir. Burada daimi ve geçici işçiler olmak üzere 350 ila 360 civarında çalışanımız vardır. Kampanya döneminde ise taşeron işçi adı altında 600´ün üzerinde çalışma grubunu istihdam etmesine vesile olmuştur.´´
Ilgın Şeker Fabrikası´nın özelleştirilmesi yerine üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade eden Yazır, ?´Fabrikanın kurulu kapasitesi, günlük 8 bin 500 tondur. Biz, bu fabrikanın kapasite artırımına gitmemişiz. Örneğin 15 bin ton olabilir. Bunu yapmamışız, mevcut yapı içinde kıt kanat tamiratlarla, pansumanlarla fabrikaları kampanyalara hazırlıyoruz. Örneğin Konya ve Çumra Şeker Fabrikasının gün ton kapasitesi 18 ile 20 bin ton civarındadır. Pancar tarımını, rasyonel olarak işleyebilmeniz, verimli ve kaliteli bir şeker elde edebilmeniz, maksimum seviyede karlılığınızı ortaya çıkarmak için de buna ihtiyaç var. Şimdi siz bunu yapmıyorsunuz? Bu yapı içinde fabrikalar zarar ediyor, fabrikalarda şu kadar insan çalışıyor, deniliyor. Bunlar doğru değil. Bunu maalesef siyasetçilerimiz de söylüyor. O bakımdan bunu doğru bir yaklaşım olarak görmüyorum´´ diye konuştu.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle şeker pancarı tarımının bitirilmesinin amaçlandığını belirten Yusuf Yazır, ?´Bu şeker pancarı tarımının bitirilmesi için projedir. Niçin böyle düşünüyoruz. 15 Temmuz yaşanırken bir firma, Şeker Kanunu´nun 1 ve 2´nci maddelerinde değişiklik yapılarak glikozun serbest bırakılmasını talep etti. Tepkiler üzerine bu yasa gerçekleşmedi. Bu lobi faaliyeti sürdürülmeye devam ediyor. 2016 Ağustos ayında şeker piyasasını düzenleyen Şeker Kurumu göreve atanamamıştır. 17 ay şeker piyasasını düzenleyen kurum boş bırakılmıştır. Dolayısıyla bu firmalar gibi firmalar, nişasta bazlı şeker üreticileri piyasayı serbest bulmuştur ve istedikleri gibi mal satmışlardır.´´
Yusuf Yazır, şeker fabrikalarının özelleşmesinin, nişasta bazlı şeker üreten firmaların piyasadan daha çok pay alabilmeleri için pancar tarımını çökertmeye çalışan bir proje olduğunu ileri sürdü. Yazır, ?´Bu özelleştirme Türkiye´de nişasta bazlı şeker üreticilerin önünü açar, pazar alanını genişletir. Başka bir şeye yaramaz. Özelleştirmenin doğru olmadığına inanıyorum´´ dedi.
YAZIR, Ilgın Şeker Fabrikası´nın pancar üretiminde Konya´daki 8 ilçeye hitap ettiğini, özelleştiği takdirde de pancar üreticisinin zarar edeceğini ve büyük şehirlere göçlerin önünün açılacağını belirtti. Fabrikanın sadece pancardan şeker elde eden bir fabrika olarak düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Yazır, kaba yem de ürettiğini ve bölgede 40 bin büyükbaş hayvanla süt sığırcılığı yapıldığın kaydetti.