Sanatın sağaltıcı etkisi

Fatma Tuncer- 16.01.2018

Sanatın sağaltıcı etkisi

Modern öncesi çağlarda fertler yaşamlarını doğal bir örgünün içinde sürdürürlerdi. Bu örgü içinde acı da neşe de olması gerektiği şekilde yaşanır ve dengeler kendiliğinden kurulurdu. O zamanlar insanlar yoksulluğu, acıyı, mahrumiyeti, mutluluğu, aşkı, vuslatı ve gelecekle ilgili beklentilerini sanatsal ürünlere işleyerek hem deşarj olur hem de yaşadıkları döneme ait semboller bırakırlardı. Bugün yaşadığımız sorunlar o gün de vardı. Fakat doğanın ve insanın fıtratı bu denli bozulmuş değildi. O nedenle testi kırıldığında akacak bir yol mutlaka bulur ve sorunlar çözülürdü.

Son yıllarda sık sık işittiğimiz sanat terapisi insanların sanata olan eğilimlerini dikkate alarak sorunlarını çözmelerine ve deşarj olmalarına yardımcı oluyor. Fertler sanatın gizemli dünyasına geçerek, kendilerini ifade etme, güçlü ve zayıf yanlarını tanıma ve sorunlarla başa çıkma noktasında beceriler kazanıyorlar. Yani sanat terapisi, fertlerin sosyal ilişkilerini güçlendirebilmek için kullanılan bir araç olarak karşımıza çıkıyor ve etkin olarak da devam ediyor.

 

Sanatsal ürünlerin iyileştirici etkisi bugün olduğu gibi geçmişte de dikkate alınmış ve insanlar bu vesile ile sorun çözme becerilerini geliştirme imkânı bulmuşlardır.

Sanat Terapisi´nin kabul görmeye başlaması 60 yıllardan sonra batıda başlamıştır. 90 yıllarda ise sadece Batı´da değil bütün dünyada kullanılmaya başlamıştır. İnsanın sanatsal ürünlerle olan etkileşimine baktığımızda ise bu sürecin köklerinin insanlık tarihe kadar uzandığını görmekteyiz. Zira teknoloji öncesi toplumlarda dahi fertler yaşadıkları çadırları işlemiş, giysilerine özel nakışlarla renk vermiş, acılarını kullandıkları eşyalara nakşetmişlerdir.

Günümüzde Sanat terapisi genellikle şu alanlarda kullanılıyor:

Özgüven eksikliği

Kişinin kendini ifade edememesi

Öfke kontrolü

Dikkat dağınıklığı

İletişim sorunları

Aile içi sorunlar

Sorunları ile başa çıkmaya çalışan kişi sanat terapistinin yönlendirmesi ile ilk adımı atıyor ve önce sorunlarının ne olduğu hakkında farkındalık kazanıyor. Kişi kendini tanıyor, yeteneklerini keşfediyor ve yaşadığı zorluklarla ile nasıl başa çıkacağını öğreniyor. Sanat terapisi çocuklar üzerinde de etkili oluyor. Çocukların duygularını aktarmalarına ve yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Ancak bunun için çalışmada süreklilik ve istikrar şart.