Filistin medyasının haberine göre Şam yönetimi, İran’a yakın Filistin İslami Cihad örgütünün Suriye kolu sorumlusu Halid Halid ile örgütün Suriye’deki yürütme komitesinden sorumlu Ebu Ali Yaser’i tutukladı.
Esad rejiminin düşüşüne kadar, İslami Cihad lideri Ziyad el-Nakhalah da dahil olmak üzere üst düzey İslami Cihad liderleri Suriye’de bulunuyordu.
Rejimin düşmesinden kısa bir süre önce el-Nakhalah Suriye’den ayrılmıştı.
İslami Cihad, İran destekli silahlı bir Filistin örgütü.
Tutuklamaların zamanlaması da dikkat çekici.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad El Şabani, Dünya Bankası’nın yıllık toplantıları için Washington’da bulunuyor. Şabani, bu ilk ABD ziyaretinde Suriye’ye yönelik Sezar yaptırımlarının kaldırılması için temaslarda bulunuyor. ABD ve IMF yetkilileriyle görüşüyor.
Şabani daha sonra New York’a geçerek Dünya Bankası ve IMF’nin yıllık toplantılarına katılacak.
Trump yönetimi yaptırımların kaldırılması için Yeni Suriye yönetimine bir dizi şart ileri sürmüştü. Bu şartlardan en önemlileri Suriye’de İran’a yakın ve İsrail’i tehdit eden grupların varlığına son verilmesi.