Edirne’den Kars’a, konuttan tarlaya…
Bankalar, haczettikleri taşınmazları online satış sitelerinden de satmaya başladı. Türkiye’nin dört bir yanından ev, arsa, işyeri, bağ, bahçe gibi her türlü taşınmazın yer aldığı binlerce ilan, bankaların haczettiği malların bir numunesi olarak satış listesinde duruyor!
Binlerce insan krediler vasıtasıyla bankalara borçlu hale gelirken, borcunu ödeyemeyenlerin haczedilen malları bankaların hanesine kâr olarak yazılıyor. Borcunu ödeyemeyen vatandaşın evine, arsasına ve arabasına el koyan bankalar, haczettiği malları online satış siteleri üzerinden satmaya başladı. Türkiye’nin dört bir yanından ilanların yer aldığı internet sitesi, faiz sistemi altında ezilen vatandaşların durumunu göstermeye yetti.
Binlerce vatandaşlar bankaya olan borcunu ödeyemedi. Bankalar tarafından ipotek altına alınan mallar ise bir bir haczedildi. Haczedilen malları kendi siteleri üzerinden satışa çıkaran bankalar burada rağbet olmayınca online ikinci el satış sitelerine yönlendi. Satışa çıkarılan konut sayısının 2 binlere yaklaştığı sitede çoğunlukla kamu bankalarının olması ise dikkat çekti. Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Deniz Bank, TEB ve Kuveyt Türk Bankası açtığı resmi üyelik ile vatandaşlardan haczettiği taşınmazları satışa çıkartan bankalar arasında yer aldı.
Türkiye’de on milyonlarca kişi pandemi döneminde yaşadıkları ekonomik sıkıntıları daha fazla borçlanarak atlatmaya çalışıyor. Son verilere göre, tüketici kredileri ve kredi kartı harcamaları 700 milyar TL’yi aşmış durumda. Konut kredilerindeki faiz düşüşü müjde gibi yansıtılınca vatandaşların kullandığı kredi oranında da patlama yaşandı. 2019 yılının sonunda 10 milyar 162 milyon TL olan konut kredisi rakamı, 2020 yılının sadece 5-26 Haziran dönemindeki üç haftada 18 milyar 931 milyon TL’ye ulaştı.
Bankalara muhtaç edilen vatandaşlar yıllardır borçlarını ödemekte zorlanıyor. 2009 yılında bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 1 milyon 273 bin 158 iken aradan geçen 10 yıl sonra yani 2019’un Aralık ayında 3 milyon 770 bin 559’a yükseldi. 2020’nin sadece ilk altı ayında ise bu rakam 3 milyon 475 bin 689 oldu.
Sitede bankadan satılan toplam konut sayısı bin 904 civarında yer alırken bankaların satışa çıkardığı taşınmazlar arasında turistik tesislerin de olması dikkat çekti. Ziraat Bankası 601 adet konut, 449 iş yeri, 949 arsa ve 10 binayı satışa çıkarırken, Vakıfbank, 965 konut, 756 iş yeri, 217 arsa, 30 bina, 3 turistik tesisi satmak için ilan verdi. Halkbank’ın sayfasında ise 33 konut, 17 işyeri, 14 arsa, 2 bina ve 1 turistik tesis yer alıyor.
Faiz sistemiyle vatandaşları borçlandıran bankalar, halkın elinden aldığı malları satmak için adeta sıraya girdi. Bankalar, Türkiye’nin dört bir yanında haczettiği taşınmazları satışa çıkardı. Haczedilen taşınmazların bulunduğu illerin arasında; İstanbul, Ankara, Adana, Mardin, Mersin, Aydın, Giresun, Konya, Ş.Urfa, Kütahya, Erzurum, G.Antep, Ağrı, D.Bakır gibi birçok şehir yer aldı.