Tarih: 01.07.2019 16:18

Saadet Partisi Ne Yapmalı?

Facebook Twitter Linked-in

 

Adelina Sfishta 1987 yılında Kosova-Podujeva´da doğdu. Kosova savaşını militan bir kız çocuğu olarak yaşadı. Üniversitede radyo televizyon eğitimi aldı. 2009 yılında Balkan TV´de çalışmaya başladı. 9 yıldır TV haber ve programcılığı yapmaktadır. Araştırmaları Balkan ülkeleri ve Türkiye eksenlidir.
 
 

Saadet Partisi´ni önemseyen ?Balkanlı bir yazar? olduğumu, okurlarım bilirler.

Erdoğan´ın 2012 yılından sonra, değişen dış politikasına bağlı olarak, Türkiye´nin Balkanlar´daki etkisi-desteği-rolü azalma sürecine girildi. 2015´lerden itibaren kayıplar?gözle görülür? hale geldi.

 

Türkiye´nin kayıpları yürek ağrıtıcıydı.

Balkan toplumları aslında yerinde duruyordu. Türkiye´den beklentiler aynıydı. AmaErdoğan eski Erdoğan değildi.

2006 yılından itibaren, Erdoğan iktidarı sayesinde Türkiye´nin Balkan yaklaşımı değişmiş ve Türk olmayan topluluklara; Arnavut gibi, Roman gibi, Boşnak gibi, Türkiye´nin resmi yardım kuruluşları ile (TİKA vb.) ayırım yapılmaksızın yardım edilir hale gelinmişti. Türkiye dış politik yaklaşımını değiştirmiş ve çok küçük topluluklardan ibaret olan ?Balkanlar´daki etnik Türk gruplarına? dayalı ?dış politika geliştirilmesi? yerine, ?genele dayalı? dış politika üretilir hale gelinmişti.

Bunlar müthiş değişimlerdi, Türkiye-Balkan politikalarında.

Ama 2012 yılında ne olduysa oldu, Erdoğan Balkanlar´da ?sadece kendisi için uygun olan dindar kesimleri? siyasetinin merkezine koydu. Elbette hem toplumlardan, hem bölge ülkelerinden, hem de bölgede etkili olan ülkelerden direnç gördü ve karşı tepkiler aldı.

Uzun süre düşündüm, Erdoğan´a ne oldu diye. Tercihlerinin akılla ve mantıkla alakası yoktu. Balkanlarda böyle bir politika yürüyemezdi, nitekim bir grupla sınırlı şekilde bloke oldu.

Bir dostum, Erdoğan ve Saadet Partisi meselesini, Erbakan´ı anlattı. Farkı öğrendikten sonra; ?bozulan bir şeyle??derin dondurucuya konulmuş beklemekte olan bir şeyin?çağrışımı oldu bende.

Türkiye´de sosyal medyada çok okunan ve Saadet Partisi´nin muhtelif teşkilatlarında seçmene aktarılan ve de Milli Gazete´de sür manşete çıkarılmış olan ?Kök Hücre? yazısı, tarafımdan bu duygular içinde yazıldıSaadet Partisi sevenlerin yazıyı yeniden okumalarını tavsiye ederim.

Daha sonra, Saadet Partisi´nin önemini anlatmaya çalıştığım, aşağıdaki diğer yazılar geldi. (İlk yazıyıbir diğeri izledi, onu da bir başkası.)

Bu yazılar yazıldığında, Saadet Partisi´nin arzulanan toplumsal prestiji henüz oluşmamıştı, okurken bunu da dikkate almak gerek.

Beni endişelendiren, Erdoğan´ın İslam´a zarar veriyor olması ve Saadet´in rolünü farketmesiydi.

Erdoğan´ın dış politikaları; ?Müslüman olma? parametresi ile, Türkiye´nin ilişkili olduğu coğrafyalarda, ?Türkiye´nin ve onun temsil ettiği Müslümanlık anlayışının? müthiş bir gerileme sürecine girmiş olmasına da neden oluyordu.

Düşünsenize, 100.000 şehit vermiş Müslüman Boşnaklar, 25.000 şehit vermiş Müslüman Arnavutlar Türkiye´nin ilgi alanından çıkmış, Rusya sevdası ile, Sırplar Türkiye´nin en has dostu olmuştu, Balkanlarda. Bu durum Balkan Müslümanlarınca kabul edilmedi.

Erdoğan döneminde Balkanlarda şekillenmiş birçok muhafazakar kurumsal yapı, ya Ahmet Davutoğlu´nu takip eder hale geldi, ya da Vahhabi anlayışı benimsedi.

Neyse, biz dönelim başlığa.

Saadet Partisi ve onun lideri Temel Karamollaoğlu, Türkiye toplumundan çok ciddi teveccüh görmektedir. Temel Bey; Erdoğan yönetiminin müthiş politik baskısına rağmen,partisine yol açabilecek stratejik adımları gerçekleştirebilmekte, birbirinden çok farklı kesimler için ?güvenilir ikinci adres? olabilmekte.

?Ama oy vermiyorlar!? dediğinizi duyar gibiyim. Temel Bey de benzer şikayeti yapıyor. Oy verilmemiş olması gerçeği değiştirmez ve gelecekte oy verilmeyeceğini de göstermez.

Saadet Partisi, önemi çok büyük ?sosyolojik bir aksın üzerinde?, gerçek bu ve siyaseten işe yarayan da bu. Buradaki önem iki yönlü. Hem Saadet önemli bir konumda konuşlanmış, hem Türkiye´de Müslümanlar için henüz bozulmamış, önemli bir siyasi hareket var.

Okurlarım arasında ?siyasal İslam´a? karşı çıkan önemli bir kesim olduğunu biliyorum. Temel Karamollaoğlu çeşitli zamanlar ?siyasal İslamcı? olmadığını açıklamış olsa bile toplumdaki algı aksi yönde.

Bu algı toplumun bir kesiminde, ?ha AKP ha Saadet? kanısının oluşmasına neden oluyor. Saadet Partililer, ne alaka diyorlar; ?biz Milli Görüşçüyüz, onlar ise gömleği çoktan çıkarttılar?. ?Milli Görüş? nedir? Toplum bilmiyor ki.

Saadet Partisi´nin ?hak ettiği oyu alamaması? aşılması gereken ciddi bir problem. Saadet Partisi´ni ikinci adres olarak gören çok geniş bir kitle var, ama bu bir türlü oya dönüşmüyor.

Saadet Partisi´ne yönelen teveccüh sadece AKP seçmeninden değil, en çok AKP seçmeni yöneliyor ama, ?saplantılı olmayan bütün seçmen tipleri? Saadet´e olumlu bakıyor.

İşin sırrı da belki bu ?saplantı? meselesinde. Saplantısız seçmen Saadet´e yöneliyor, ama ?saplantılı Saadet´i aşamıyor?, ya da Saadet duvarlarını o kadar kalın tutuyor ki, insanlar cesaret edip, içeri giremiyor.

Türkiye´deki toplumun Saadet Partisi´ne gidemeyişinin önünde bunun gibi bazı bariyerler var.

Toplumun çoğunluğu için, Müslüman olmak, AKP´nin yol açtığı derin travmalara rağmen, hala çok önemli. Ancak; ?aşırı ayrıntıya boğulmuş?, ?siyasallaştırılmış?, ?dış politikanın merkezine konulmuş?, ?toplumsal mühendisliğin enstrümanı?, ?demokrasiye karşı?, ?devletçi? Müslümanlığı toplum benimsemez.
Toplumun büyük bir çoğunluğu Müslümanlığa, ?iyi Müslüman=iyi insan? perspektifinden bakıyor. İyi insan geliştiremiyorsa, o dindar hareketin Müslümanlık iddiası da samimi ve güvenilir bulunmuyor.
Adil Düzen, Milli Görüş, İslam Birliği kurulması gibi kavramlar toplumun içine giremeyeceği kadar karmaşık ve toplumda net karşılığı yok.
Saadet Partisi´nin, Türkiye ve dünyadaki ?diğerleri ile ilişkileri? muğlak geliyor topluma. Saadet Partisi denilince sadece, ?dindar bir toplum?, ?Müslüman ülkelerle ilişkiler? ve ?batı dünyasına karşıtlık? algısı oluşmuş.
Yeni nesiller, ?kurtuluş savaşı şartlarındaki nesiller? değil. Birey merkezli, özgür bir nesil yetişti ve giderek genişliyor. Kutsal devlet kavramı bitti. Askeri disiplini andıran insan ilişkileri ve ?devlet haklıdır? anlayışı, bu nesiller için geçerli değil. Bu nesiller, ?bizden-sizden? kavramına da çok farklı bakıyor. Kümelenmeleri ?bizden-sizden? anlayışına göre olmuyor. Daha liberal bakıyorlar.
Siyaset mevcut toplum dikkate alınarak yapılır, bunu dikkate almayan siyasi hareketler, konjektürel büyüme-küçülme yaşayan siyasi hareketler olarak, bazen var-bazen yok oluyorlar.
Saadet Partisi, toplumu eski başarıları hayal ettirerek bir noktaya varamayacağını görmeli, yeni hikaye acilen toplumun önüne konulmalı.
Saadet Partisi, toplumun birçok kesimini bünyesine alabilecek şekilde, kurallarını sadeleştirebilecek mi? İslam bireysel bir mesuliyet mi, devlet nizamı mı? Üzerinde en çok düşünülmesi gereken konu.
Türkiye´deki Kürt toplumu ?Müslüman kardeşliği ile ikna edilecek noktayı çoktan aştı?.Saadet Partisi´nin iç ve dış Kürt politikası net değil. Kürt nüfusunu dikkate almayan bir siyasi hareket, Türkiye ve hinterlandını bütünleştiremez.
Saadet Partisi ve onunla organik bağı olan kuruluşlar, Milli Gazete- TV 5 gibi, gerçekten bütün toplumu kucaklayacak şekilde, özgürlükçü olabilecek mi? Devlet´in kutsallığı bu kurumların temel hareket noktası mı?
Partinin; toplumu ve devleti yönetmek için bir enstrüman olduğu, bu toplumun da çok farklı görüşlere sahip insanlardan oluştuğu gerçeği içselleştirilebilecek mi?

Bunlara başka ilaveler de olabilir şüphesiz. Ama bunlar bize yeterli fikir veriyor, yapılması gerekenler ve geçişkenliği önleyen bariyerler konusunda.

Unutulmasın, Saadet Partisi, hem Türkiye için, hem Balkanlar için, hem Müslüman alemiiçin çok önemli bir parti. Bu önem ancak toplumla buluşulabildiğinde gerçek rolünü oynayabilecek.

Saadet Partisi topluma doğru hareket etmek zorundadır. Topluma doğru hareket etmeyen Saadet Partisi´nin, toplum için beklenen rolü oynaması da mümkün olmayacak.

Toplum merkezli siyaset, Saadet Partisi´ni ?davasında? daha başarılı kılar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —