15 Temmuz hain darbe girişiminin gizli destekçisi ABD, Türkiye´nin bağımsızlık mücadelesine karşı önlemler almaya devam ediyor. Bir dönem Rahip Brunson´u bahane ederek Türkiye´ye ekonomik yaptırım uygulayan ABD, şimdi de Rusya´dan alınması planlanan S-400 savunma sistemlerini öne sürerek Türkiye´ye köstek olmaya çalışıyor.
ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye´nin S-400´leri alması halinde F-35 programından çıkartılmasını ve ABD´nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) yaptırımlarının devreye girmesini öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.
YİNE YAPTIRIM TEHDİDİ
ABD Temsilciler Meclisi tarafından oylanan tasarıda Türkiye´ye S-400 alma kararının iptali içinçağrı yapıldı. Oy birliğiyle alınan kararda, Türkiye´nin S-400 ve F-35´leri birlikte alamayacağı ve birini tercih etmesi gerektiği belirtildi.
Kararda ayrıca, Türkiye´nin Rusya´dan hava sistemi alması durumunda CAATSA kapsamında yaptırımlara maruz kalacağı belirtildi.
TÜRKİYE F-35 PROGRAMINDA YER ALMAYACAK
Tasarıda Türkiye´ye S-400´ler yerine NATO ile uyumlu olacak şekilde farklı füze savunma sistemleri alternatifinin ABD tarafından geliştirilerek Türkiye´ye sunulduğu, ancak Türkiye´nin S-400 alımında ısrar ettiği ve bu durumun NATO ve ABD ile olan işbirliğini zayıflattığı belirtildi.
S-400 alımının tamama erdirilmesi halinde Türkiye´nin F-35 programında daha fazla yer alamayacağı ve trilyon dolarlık uluslararası bir yatırım olan 5. jenerasyon savaş uçaklarına da sahip olamayacağı gibi pilotlarının da bu uçağın eğitimini almaya devam edemeyeceği kaydedildi.
Bunların yanı sıra S-400´de ısrar edilmesi halinde sadece F-35 değil gelecekte Patriot füze bataryalarının, CH-47F Chinhook ağır yük ve UH-60 Blackhawk helikopterlerinin ve F-16 jet uçaklarının da Türkiye´ye tedarik edilemeyeceği not düşüldü.
ABD yönetimine tavsiye niteliğindeki kararın hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor.
PİLOTLAR UÇUŞ YAPMIYOR
Pentagon sözcüsü Albay Mike Andrews ise Reuters´a verdiği demeçte, Türkiyeli pilotlara verilen eğitim programının sonlandırıldığını açıkladı. Andrews, "Bakanlık, Türk pilotların uçuş yapmadığından haberdar." dedi.
F-35 programında Türkiye´den dört pilot, iki eğitmen ve ayrıca eğitim alan yaklaşık 20 bakım personeli bulunuyor.
DIŞİŞLERİNDEN KARARA TEPKİ
ABD Temsilciler Meclisi´nde kabul edilen bu karara, Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi.
Bakanlık, kararın Türkiye ile ABD arasındaki köklü dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle hiçbir şekilde bağdaşmadığını bildirdi.
Türkiye´nin her zaman dost ve müttefik ülkeler arasında görüş farklılıklarının giderilmesinin en etkili yolunun diyalog ve ülkelerin egemen kararlarına saygı gösterilmesi olduğunu vurguladığına işaret edilen açıklamada, "Bunun yerine, hiçbir bağlayıcılığı bulunmayan ve karşılıklı güvenin artırılmasına hizmet etmeyen kararların alınması, tehdit ve yaptırım dilinin gündemde tutulmaya devam edilmesi ve birtakım suni miadlar konulması kabul edilemez" değerlendirmesine yer verildi.