Rusya ve İngiltere arasında yaşanan casus krizine çok sayıda ülke müdahil oldu. Eski Rus casusu Sergei Skripal´in İngiltere´nin Salisbury kentinde zehirlenmesiyle başlayan casus krizi tüm Avrupa´ya ve ABD´ye yayıldı.
İlk hamle ABD´den geldi. ABD Başkanı Donald Trump, 60 Rusya vatandaşını ´casus´ olarak niteleyerek sınır dışı ettiğini duyurdu. ABD, Rusya´ya karşı adımlarını bununla sınırlı tutmayarak Seattle´daki Rusya Konsolosluğunu kapatma kararı aldı.
ABD´nin yanı sıra Kanada, Ukrayna ve 14 Avrupa Birliği ülkesi de benzer bir adım attı.
KREMLİN´DEN İLK AÇIKLAMA
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in Sözcüsü Dmitriy Peskov, ?Biz işlerimizde basını kaynak olarak değerlendirmiyoruz. Washington´dan da şu ana kadar diplomatlarımızın sınır dışı edileceklerine dair resmi bildiri gelmedi. Ancak basında yer alanlar gerçekleşir ise karşılık esası kuralının çalışacağını söylemek isterim. Her ülkeyle münasebetlerimizi gözden geçirerek duruma göre karşı adımlarımızı atacağız? dedi.
"RUSYA BİRKAÇ GÜN İÇİNDE KARŞILIK VERECEK"
Rusya´nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD´nin ikili ilişkilerde kalan ´küçük bir kısmı´ da yerle bir ettiğini söyleyerek, "ABD sadece güçten anlar" ifadesini kullandı.
Reuters haber ajansı Rusya Dışişleri Bakanlığı´ndan bir yetkilinin, Rusya´nın 16 ülkenin söz konusu adımlarına birkaç gün içinde karşılık vereceğini söylediğini aktardı. Rus yetkili, "Yanıt simetrik olacak. Önümüzdeki günlerde buna çalışacağız ve her ülkeye karşılık olarak yanıt vereceğiz" ifadesini kullandı.
KRİZ NASIL BAŞLADI?
Eski Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yuliya 4 Mart´ta İngiltere´nin Salisbury kentinde kimyasal bir maddeden zehirlenmişti.
İngiltere Başbakanı Theresa May, sinir gazıyla saldırı düzenlendiğini söyleyip büyük ihtimalle Rusya´nın sorumlu olduğunu iddia etmişti. İngiltere hükümeti, ülkedeki 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı. Suçlamaları kesin dille reddeden Rusya da, ülkeden 23 İngiliz diplomatı göndererek karşılık vermişti.
MOSKOVA BORSASI ÇAKILDI
ABD olmak üzere çok sayıda Batılı ülkenin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı alması sonucu Rus rublesi dolar karşısında yüzde 0,1 değer kaybederek 57,2 seviyesine, avro karşısında da yüzde 0,38 düşerek 71,1´e geriledi.
Moskova Borsası Endeksi (MICEX) kararın ardından yüzde 0,8 değer kaybederek 2.268 puana gerilerken, RTS endeksi yüzde 0,9 düşüşle 1.250 puana indi.
Analistler, petrol fiyatlarındaki yükselişe rağmen Rusya nezdinde küresel risk algısının yükselmesi nedeniyle borsa ve rublede değer kayıplarının yaşandığını ifade etti.
Ayrıntılar geliyor...