OPEC+ ülkeleri ve G-20 üyeleri, ham petrolde küresel üretimin yüzde 15 azaltılması konusunda anlaştı.
1 Mayıs'ta geçerli olmak üzere OPEC ülkeleri için günlük üretim yükümlülüğü 6 milyon varil ve Rusya dahil OPEC üyesi olmayan ülkeler için günlük 3.9 milyon varil olarak belirlendi.
Petrol üretiminin kısılmasını öngören OPEC+ anlaşması Rusya'da farklı yorumlara neden oldu. Kemlin "Anlaşmadan memnun olduğunu" açıklad.
Kimi uzmanlar Rusya'nın “önemli başarı elde ettiğini” savunurken, kimileri ise anlaşmayı “Rusya ekonomisi için ağır darbe” olarak değerlendirdi.
İşte uzman görüşleri:
Marat Başirov (Politolog)
Birkaç hafta önce imzalanamayan anlaşmada Rusya için kölelik şartları vardı. Rusya hükümetinin ve petrol sektörümüzün temsilcilerinin önemli bir operasyon yürüttüklerine inanıyorum. Bu sene seçimlere girecek olan Trump'ın da müzakere sürecine dahil olmasıyla anlaşmayı elde ettik. Pandemi son erdiğinde varil fiyatı 50 dolara kadar çıkabilir Eğer bu anlaşmaya varmasaydık, bu fiyat 20-22 dolara kadar düşebilirdi.
Mihail Krutihin (Ekonomist)
Rusya ve Suudi Arabistan arasında OPEC+ çerçevesinde varılan petrol üretimini azaltma anlaşması Rusya ekonomisi için ağır bir darbe. Bu şartın yerine getirilmesi, en az 30 petrol kuyusunun kapatılmasına sebep olacak. Bu sefer petrol ihracatçıları, Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirmesi için yakın takipte olacaklar ve ihlaller yapılması halinde yaptırım uygulayacaklar. Bunun sonucunda Rus petrolü pazardan tamamen silinebilir, bu durumda Opec+ üyeleri çok kazançlı çıkmış olur.
Sergey Suverov (Ekonomist)
Önemli olan bu anlaşmayı imzalamaktı çünkü aksi takdirde petrol varil fiyatı 10-15 dolara inebilirdi. Bu da Rusya bütçesi için ek stres yaratırdı. Dolayısıyla uzlaşmaya gitmek gerekiyordu. Tabii, Suudi Arabistan'ın duruşu ilk başta Rusya için kabul edilemezdi. Şimdi Rusya petrol üretiminde yüzde 20 gibi ciddi bir oranda kısıntıya gitmek zorunda, ancak bu sayede petrol fiyatlarına istikrar gelebilir.
Konstantin Simonov (Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Genel Müdürü)
Bu müzakerelerin ön sonuçları Rusya'nın çıkarları açısından oldukça gizemli görünüyor. Putin'in, her ne pahasına olursa olsun anlaşmayı imzalama kararı aldığı izlenimi oluşuyor. Bir ay önce OPEC+ anlaşmasından çıktığımızda, Rusya'nın fiyat savaşına hazır olduğu fikri hakimdi. Doğal olarak Rus Ural petrolünün varil fiyatı 10 dolara kadar indi, Suudiler ise Avrupa'ya sevkiyatı artırdı. Biz de aniden tüm yükün omuzlarımızda olduğu bir anlaşmaya giriyoruz.
Georgiy Vovt (Politolog)
Aslında çok büyük bir fark yok. Rusya üretimi marta ayına kıyasla 1,8 milyon varil, Suudi Arabistan 13 milyon varil azaltacak. Nisan ayında üretimi çok fazla artırdılar. Bu fiyat savaşından kolayca sıyrıldıklarını söyleyebiliriz. Aksi takdirde Trump, hem Suudi Arabistan'dan hem de Rusya'dan petrol ithalat vergisi alma tehdidinde bulunmuştu.