Mısır ve İsrail kurduğu askeri ve siyasi ittifaklarla Doğu Akdeniz´de Türkiye´ye meydan okuyan Güney Kıbrıs Rum Kesimi şimdi de Avrupa Birliği´ne üye ülkelerle birlikte ?İstihbarat Okulu? açıyor. Avrupa NATO´su olarak bilinen PESCO içinde aktif olarak görev alan Rumlar, bu okulda asker ve sivil personeli istihbari açıdan eğitecek. Okul NATO´yla da irtibatlı olacak.
AB´NİN GÖZÜ KULAĞI OLACAKLAR
PESCO 17 yeni proje ve alt yapı geliştirme programı yürütecek. Projede her ülke farklı görevleri var, ancak, Güney Kıbrıs´ın koordinatörlüğünde açılacak istihbarat okulunu Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile Yunanistan yürütecek. Bir anlamıyla AB istihbaratını Rumlar sırtlayacak. AB´ye girmek için çırpınan Türkiye´nin hiçbir şekilde dahil edilmediği PESCO´da istihbaratın neden Rumlara verildiği ise soru işareti. AB bileşenleri içinde istihbarat kurumları daha güçlü olan Almanya ve Fransa´nın yerine Rumların tercih edilmesi, izaha muhtaç bir alan olarak duruyor.
NEDİR BU PESCO?
PESCO (PermanentStructuredCooperation on Security andDefence? (Güvenlik ve Savunma Konusunda Daimi Yapısal İşbirliği), 2017 yılında Avrupa Birliği (AB) üyesi 25 ülkenin ortak savunma ve güvenlik politikaları hususunda uzlaşmaya varması için oluşturuldu. Bu yapı Avrupa ülkelerinin, güvenlik ve savunma alanında daha yakın bir işbirliğine gitmesi öncelliyor. Avrupa Konseyi´nin de desteğini alarak sağlam bir zemine oturtulan PESCO, Avrupa´nın ABD´nin güdümündeki NATO´ya karşı kurmak istediği ordunun da ilk nüesi.
BAŞKA HANGİ ALANLARDA AKTİF OLACAKLAR?
-Açılacak istihbarat okulunda AB ve NATO üyesi ülkelerin askeri ve sivil personeli eğitilecek. Bu eğitimlerde üye ülkelerin işbirliği artırılacak aynı zamanda ortak hareket kabiliyeti geliştirilecek.
-Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Avrupa füze savunma sisteminin geliştirilmesi projesinde de yer alacak.
-Küçük ölçekli özel operasyonların eş güdümü, işleyişi ve denetimi de Yunanistan olacak. Projenin koordinatörü Yunanistan olurken, Güney Kıbrıs Rum Kesimi de Yunanistanlabirlikte yürütücü olacak.