FaceApp?
Bir tür ?yaşlandırma´ uygulaması?
Son günlerin adeta fenomeni haline geldi.
Ünlüsünden ünsüzüne herkes ?nedir bu yaşlandırma uygulaması, nasıl kullanılır? merak edip indiriyor.
Ardından ise yaşlanmış hallerinin fotoğraflarını paylaşıyor.
Adamların işi gücü yok, insanları nasıl yaşlandırırım diye uygulama icat ediyor. Biz de bunu alarak, ?bak nasıl da güzel yaşlanmışım!? diye çevreye hava basıyoruz? Nereden baksan tuhaf bir durum!
Bunun da altında kim bilir ne/ler var! Bir gün çıkar kokusu!
***
Ancak farklı alanlarda da kullanılmaya başlandı, bu uygulama.
Mesela, reklâmcılık alanında?
Reis Gıda´yı biliyorsunuz?
Sosyal medya sayfasında şöyle bir paylaşımda bulundu, Reis Gıda; ?Sadece pirinç maskesi yapmıştık oysa! #faceapp, FaceApp bizi neden yaşlandırmadı??
Yaşlandırma programının, Reis Gıda pirinci sayesinde etkili ol(a)madığını anlatıyordu, kısaca!
Zekice tasarlanmış bir reklâm? Kim düşündüyse bravo! Mehmet Reis mi, acaba?
***
Mehmet Reis demişken?
Peki, pirinç, bakliyat ve sarımsağı markalaştıran Mehmet Reis kim, sahi;
* Henüz 7 yaşında çay bardağı yıkayarak bir tatil köyünde çalışmaya başladı.
* Boyu yetişemediği için ayağının altına balık kasası koyuyordu. Yaz dönemlerinde aynı yerde bulaşıkçılık, garsonluk ve cankurtaranlık yaptı.
* İlkokula giderken ders saatleri dışında babasına balık satışlarında yardımcı oluyordu. Naylon torbalar yeni çıkmıştı. Bakkala gitti, bir kilo naylon torba aldı. Tek tek saydı, bir tanesinin kaç kuruşa geldiğini hesap etti. Daha sonra ?hamsiye naylon torba, hamsiye naylon? diyerek satış yaptı. Bu, Reis´in ilk ticaretiydi.
* Tom Braks ve Swing çizgi romanları ile gazoz, simit ve çiklet sattı.
* Bu yıllarda pantolonu yamalıydı. Ayağında lastik ayakkabı (kara lastik) vardı. Yıllar sonra bu sahneyi, ?O anı hiç unutamam? cümlesiyle yâd edecekti.
* Ortaokul 1. ve 2. sınıfta iken Ramazan aylarında davul çaldı. Bayram yerlerinde oyunlar düzenledi, hediye çekilişleri yaptı. 18 yaşına kadar dağdan odun taşıdı, tarla kazdı. Kara sabanla çift sürdü, düvenle harman koştu, sığır güttü. Lokanta ve kahvehanede çalıştı.
* 1981 yılında küçük bir dükkânda sermayesiz, sadece tecrübe ve güvene dayalı cesaret ve girişimcilik ruhu ile Reis markasının temelini attı, Mehmet Reis.
* Ortaokulu tek bir gömlek ile bitirdi.
* Lise sonrası Samsun Eğitim Enstitüsü´nde, hem okudu hem de öğrenci yurdunda yöneticilik yaptı.
* İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi´ni kazandı. İstanbul sebze ve meyve halinde kısa süre çalıştıktan sonra garsonluk yapmaya başladı.
* Aldığı paranın yarısından daha az bir maaşla İstanbul Unkapanı´nda pirinç işi yapan bir ticarethanede işe başladı.
* Muhasebe ve satış görevlerini birlikte yürütürken okuluna devam ediyor ve geceleri de taksi şoförlüğü yapıyordu. Bir koltukta 3 karpuz?
* 1993 yılında ?Reis´i daha da büyüttü. Esenyurt´ta bulunan fabrika günümüzde yüzlerce insana iş-aş kapısı oldu?
Reis Gıda´nın patronu Mehmet Reis´in hayat öyküsü kısaca böyle?
KURBAN BAYRAMI VE BANKA REKLÂMLARI!
Ayet ve hadislerle sabit; İslam´da ?faiz´ kesinlikle haram.
(Bakara Suresi, 275); ?Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, ?Alım satım da ancak faiz gibidir´ demeleridir. Hâlbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah´tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişte yaptığı kendisine aittir, işi de Allah´a kalmıştır. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir.?
Diyanet İşleri Başkanlığı´nın resmi sitesinde bu ayet-i kerimenin tefsirinde ise şu ifadeler yer alıyor; ?Cemiyet hayatının düzgün, dengeli ve insanca yürüyebilmesi için çok önemli bulunan dört temel kural ve tedbirden birincisi olan infak ve sadaka bundan önceki ayetlerde canlı ve açık bir üslûpla ortaya konmuştur. İkincisi israfın yasaklanmasıdır ve birçok ayette bu yasak ifadesini bulmuştur. Üçüncüsü ise daha önceden yasaklanan, burada da kesin ve şiddetli bir üslûpla yasaklanması pekiştirilen faizciliktir. Bu kuralların başında da birçok ayet ve hadiste teşvik edilmiş bulunan ?kişinin el emeği ve alın teriyle geçimini sağlamaya çalışması´ kuralı vardır. Bu dört tedbir ve kural arasındaki ilişki sebebiyle olmalıdır ki, infakla ilgili ayetlerin arkasından faiz yasağına geçilmiştir. Ayrıca faizle infak ve sadaka arasında, birincisinin karşılıksız almak, ikincisinin ise karşılıksız vermekten ibaret olması şeklinde bir zıtlık ilişkisi de vardır.?
Şimdi?
Kurban Bayramı yaklaşıyor?
Ekranlara bakıyorum, gazetelere bakıyorum, kurban reklâmlarından geçilmiyor. Bankalar, vatandaşa kurban kredisi vermek için adeta yarışıyor.
Kurban nedir? Kurban bir ibadet? Peki, nasıl oluyor da kesin haram olan ?faiz´ ile bir önemli ibadet yan yana getiriliyor?
Ben de bunu anlamış değilim?
Peki, ya siz!
ERBAKAN HOCA OLMASAYDI?
20 Temmuz 2019?
Kıbrıs Barış Harekâtı´nın yıldönümü?
Kıbrıs´taki Müslümanlara yapılan zulmü ortadan kaldırmak için Erbakan Hoca´nın verdiği tarihi direktifle, 20 Temmuz 1974 tarihinde ordumuz başarılı bir harekâtla Kıbrıs Türklerini zulümden kurtardı.
Askerlerin arkasında siyasi irade olmasaydı Kıbrıs Barış Harekâtı gerçekleşemezdi...
O siyasi iradenin adı, Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan´dı.
Tüm şehitlerimize Allah´tan (c.c.) rahmet diliyorum?