Tarih: 22.12.2018 09:27

Rakam bu yıl da TÜİK´in altında mı kalacak?

Facebook Twitter Linked-in

Toplantıda TÜİK asgari geçim tutarını 2 bin 213 lira olarak açıklarken, asgari ücrette kesin rakam önümüzdeki hafta belirlenecek.

Asgari ücretin 2019 yılı oranının belirlenmesinde üçüncü toplantı da geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. TÜRK-İŞ Konfederasyonu Genel Merkezi´nde düzenlenen toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her yıl olduğu gibi bu yıl da Komisyon´a bir işçinin asgari geçim tutarı ile ilgili rakamı sundu. TÜİK´in sunduğu rapora göre bir işçinin asgari geçim tutarı 2 bin 213 TL olarak sunuldu. Önümüzdeki hafta asgari ücret ile ilgili kesin rakam açıklanacakken gözler önceki komisyonlara çevrildi. Çünkü önceki komisyonlarda TÜİK´in sunduğu raporun altında bir rakam kesinleştiriliyordu. Böyle olunca TÜİK´in rakamı üzerinden tahminler dillendirilmeye başlandı.

ÖNCEKİ DÖNEMLER VE 2019 TAHMİNİ

Ancak önceki komisyonların kararı TÜİK´in sunduğu rakamın altında çıkması nedeni ile şimdiden 2019 için de tahminler yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda TÜİK asgari geçim tutarını 2 bin 213 lira olarak açıklarken, asgari ücrette kesin rakam önümüzdeki hafta belirlenecek. Ancak önceki komisyonların kararı TÜİK´in sunduğu rakamın altında çıkması nedeni ile şimdiden 2019 için de tahminler yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

MAKAS HER YIL AÇILIYOR

TÜİK tarafından her yıl Komisyon´a sunulan rakamın kesin bir bağlayıcılığı yok. Ancak bir devlet kurumu olan TÜİK´in rakamının Komisyon tarafından baz alınması ve asgari ücret pazarlığının bu rakamın altına düşmeyecek şekilde saptanması gerekiyor. Ancak özellikle son 15 yılda Komisyon´dan çıkan her rakam TÜİK´in altında kaldı. 2003 yılında TÜİK´in rakamı ile asgari ücret arasındaki ücret farkı minimum düzeyde iken son yıllarda bu rakamlar arasındaki makasın gittikçe açıldığı gözler önüne seriliyor.

İŞÇİNİN AİLESİ HESABA KATILMIYOR

Yönetmeliğe göre asgari ücret, işçiye normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin konut, sağlık, gıda, giyim, ulaşım gibi zorunlu ihtiyaçlarının güncel fiyatlardan üzerinden karşılamaya yetmesi gerekiyor. Ülkemizde ise bu rakam tespit edilirken bir işçi tekil olarak hesaplanıyor. Ancak bu tespit uluslararası normlara aykırı. Çünkü uluslararası normlara göre işçinin ailesinin bu hesaplamada dikkate alınması gerekiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —